Domov » Surova hrana za pse » Česnovo olje

Česnovo olje

Česen je odličen v boju proti notranjim in zunanjim zajedavcem! Uporabljate ga lahko v obliki olja ali tablet: česnovo olje za psa pripravite mimogredem seveda lahko kupite tudi posebne česnove tablete za psa. Sama sem pristaš tega, da zakaj bi nekaj kupovala, če lahko to pripravim čisto mimogrede in brez visokih stroškov? O tem, ali je česen za psa res strupen, smo že veliko razpravljali in ugotovili, da je pri zdravem psu problematičen takrat, ko ga postrežemo v enormnih količinah. Več o tem, česa pes ne sme jesti.

Česnovo olje je super, ker:

 • je naravni antibiotik
 • odganja notranje in zunanje zajedavce

Če ga boste uporabili kot naravno sredstvo proti zajedavcem, morate vedeti, da učinek ni takojšen kot recimo pri ampuli. V prehrano ga moramo mešati vsaj 4 tedne, da se koža naužije vonja po česnu, ki odganja bolhe in klope. V kombinaciji z elektronskih odganjalcem pri nas deluje boljše kot katerakoli ampula. Več o tem, kako se znebiti bolh in klopov.

Recept za česnovo olje:

 1. 3 dcl olivnega olja (lahko tudi kombinirate z nerafiniranim sončničnim oljem)
 2. 3 – 5 česnovih glavic (količina je odvisna od velikosti in intenzivnosti okusa), ki jim odstranite zelene dele
 3. Olje segrejete na 180°C in vanj vmešate česen (opomba: česnovo olje lahko naredite tudi brez predhodnega segrevanja), obstajajo različne teorije o tem, kako dobro ali slabo je segrevanje olivnega olja. Kakorkoli se odločite, česnovo olje bo nastalo, garantirano, preizkušeno na oba načina). Po želji lahko strok tudi prerežete.
 4. Olje skupaj s česnom prelijete v steklen kozarec in postavite v hladen in temen prostor za 14 dni. Vmes olje premešate.
 5. Po 14 dnevih olje precedite skozi gazo ali kuhinjsko krpo in česnovo olje je pripravljeno.

Uporaba in doziranje

Čajno žličko olja nato po potrebi zmešate v prehrano. Z dodajanjem česna v pasjo prehrano vseeno ne pretiravajte, saj lahko (surov) česen v velikih količinah povzroči neprijetnosti (anemičnost, napenjanje, vetrovi, driska…). Žlička česnovega olja na dan (30 kg pes), s kakšnim vmesnim dnevom pavze, je čisto ok, sploh v času, ko se intenzivno pripravljamo na boj proti klopom in bolham. Vsakodnevno dodajanje česnovega olja več mesecev zaporedoma pa prav zaradi zgoraj omenjenih neprijetnosti ni najbolj pametna odločitev. S česnovim oljem si lahko popestrite tudi vaše obroke, odlično se obnese na solati 🙂

Če pa se vam s tem ne da packati, lahko na spletu še vedno naročite česnove tablete.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

6 Responses

 1. valerija poljanšek
  | Odgovori

  zdravo mene pa zanima ali je to primerno tudi za mladičke (teža okoli 4 kg) hvala in lp

 2. Lena Gregorčič
  Lena
  | Odgovori

  Ah mladički 🙂
  Puppy so zmeraj malo posebni. Jaz bi na vašem mestu najprej vprašala veterinarja.

 3. Anja
  | Odgovori

  Pozdravljeni,
  zanima me ali lahko namesto olivnega olja uporabim kokosovo, saj ga ima psička že vpeljanega v prehrano? 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni. Nimam pojma 🙂 Poskusite in sporočite, kako se bo obneslo. Si pa pedstavljam, a doziranje ne bo ravno enostavno, ker se kokosovo olje strdi, olivno pa je tekoče.

 4. ana š.
  | Odgovori

  Pozdravljeni,
  koliko mesecev največ pa je primerno dodajati olje v prehrano? Pri nas so klopi približno 8 mesecev, predvidevam da ni priporočljivo toliko časa.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo! Jaz običajno vse, kar dodajam, dodajam 3 tedne, potem 1 do 2 tedna pavze. Res je, nič ni dobro dodajati neprekinjeno … za bolj natančne informacije pa bo najbolje, če se obrnete direkt na proizvajalca. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.