Domov » Surova hrana za pse » Je česen za psa res strupen?

Je česen za psa res strupen?

Ko sem na veliko začela brati o surovi in kuhani hrani za pse ter temu, česa pes ne sme jesti, se je na seznamu slednjih pogosto znašel česen (poleg surovih jajc, jabolk in drugih živil, ki so v resnici popolnoma varna), ki naj bi bil za psa zelo strupen. Po drugi strani pa so v duhu narave in naravnega zdravljenja živali v trgovinah za živali povsod na veliko promovirajo česnove tablete in česen v prahu. Česen naj bi bil odličen naravni repelent, ki naj bi odganjal klope, bolhe in notranje zajedavce.

Ko sem za mnenja spraševala strokovnjake, so bili tudi njihovi odgovori zelo kontradiktorni: eni so trdili, da je česen za psa lahko zelo strupen in nevaren, medtem ko ga drugi niso mogli prehvaliti in ga že več let uporabljajo kot naravno sredstvo proti bolham in klopom. V takih primerih se resnica vedno skriva nekje vmes in ker sem po naravi taka, da moram priti stvarem do dna, sem se lotila tudi tega »mita«, ki se plete okoli česna.

Česen za psa: je “strupen” ali ne?

Ja in ne – odvisno od tega, v kakšni obliki in količini ga boste ponudili vašemu psu. Česen za psa je lahko problematičen, če vsebuje zelen kalček, ki naj bi bil strupen tudi za ljudi. Poleg tega naj bi vseboval še določene učinkovine, ki ob prevelikih količinah in ob dolgotrajnem hranjenju lahko povzročijo anemijo, zastrupitev in celo smrt. Poudarek je na dolgotrajnem hranjenju in velikih količinah.
Da bi prišlo do zastrupitve, bi morali pojesti kar nekaj strokov česna (če ne celo pol vrča), ampak preventiva je vedno boljša kot kurativa, sploh če imate občutljive pse.

Koliko strokov česna lahko ponudite psu in ostanete v zdravih mejah normale?

Pol stroka velikega česna ali manjši strok česna na 10 KG telesne teže. Seveda ne vsak dan, ker česen postane strupen takrat, ko boste z njim pretiravali – v prevelikih količinah lahko povzroči anemičnost. Saj tako je z vsemi stvarmi; odlično vam koristijo, dokler z njimi ne pretiravate. Tudi chia semena in ostala »superživila«bodo pokazala zobe, ko jih boste porabili po vrečko na teden.

Če boste uporabljali česen v prahu ali v tabletah, se boste izognili »strupenemu« kalčku, a ker je česen v taki obliki že precej predelan in kdo ve koliko časa je stal na prodajnih policah (in še prej v skladišču), so njegove hranilne vrednosti absolutno nižje.

Če se boste odločili za tablete, jih bo moral pes pojesti cca. 6 na dan (odvisno od teže in proizvajalca). Osebno se mi ne da cel dan razmišljat o tem, kdaj bo dobil naslednjo rundo, ampak raje ponudim svež česen.

Domač česen zna biti problematičen, ker je zares močen in ga vaš pes ne bo niti povohal, tisti s Kitajske pa je spet sumljivega porekla, tako da sem spet našla vmesno alternativo: česnovo olje.

Česna nikar ne izločite iz pasje prehrane, saj je naravni antibiotik, ki krepi imunski sistem, preprečuje razvoj notranjih parazitov in odganja bolhe ter klope. Letošnje poletje smo preživeli samo s česnovim oljem in elektronskim odganjalcem klopov in bolh.

Rezultat: 3 klopi (skoraj vsak dan smo bili v gozdu) in 0 (!) bolh. Poletja 2014 pa raje ne bi omenjala 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Valentina
  | Odgovori

  Ali svetuješ nekajdnevno kuro s česnovim oljem in nato predah ali na vsake nekaj dni malo?
  A se ga lahko dodaja tudi mucam?
  Hvala.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Karkoli se dodaja s česnom, je fino oz. obvezno, da se naredi pavzo. Za mačke nisem prepričana, malo tudi dvomim, da bi ga sploh uživale.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.