Domov » Priporočam » Olje črne kumine: pozdravi vse, razen smrti!

Olje črne kumine: pozdravi vse, razen smrti!

Objavljeno v Priporočam

Olje črne kumine (Nigella sativa) se že tisočletja uporablja v ljudskem zdravilstvu, v zadnjih desetletjih pa njegove zdravilne učinke dokazujejo tudi številne študije. Trenutno jih je samo na pubmedu (bibliografska zbirka) objavljenih več kot 800! Zaradi specifične sestave je olje črne kumine praktično univerzalna remedija, ki so jo ljudje zase in za svoje živali uporabljali že od nekdaj.

Delijo si samo imena! Črna kumina (Nigella sativa) ni v sorodu s kuminom (Cuminum cyminum) ali kumino (Carum carvi).

Od Biblije do Mohameda

Prva zapisana omemba olja črne kumine je v Bibliji, v Stari zavezi, z njim sta svojo kožo negovali Kleopatra in Nefretete, stekleničko olja črne kumine so našli tudi v Tutankamonovi grobnici. Ostanke semen črne kumine pa so pogosto mešali v hrano za živali.

Olje črne kumine je priporočal Hipokrat; modreci v Grčiji so ga svetovali ob prebavnih težavah, glavobolih in zobobolih, prehladih ter ob težavah s črevesnimi zajedavci. Hipokrat je olje črne kumine še posebej priporočil ob pikih škorpijonov in ugrizih kač, tumorjih in abscesih. Redno je bilo na jedilniku tudi v starem Rimu.

Perzijski modrec Ibn Sina je olje črne kumine vključil tudi v znameniti Canon medicinae, medicinsko enciklopedijo, ki je na Vzhodu kar 16. stoletij predstavljala temeljno delo za takratne (bodoče) zdravnike, do srednjega veka pa je imela pomembno vlogo tudi v Evropi. Ibn Sina je olje črne kumine priporočal tudi v primerih vročine in prehladov ter kot odlično sredstvo proti parazitom, semena so redno mešali v hrano arabskih lovskih psov. In če se še malo premaknemo na Vzhod – olje črne kumine je zelo cenjeno tudi v ajurvedi, za katero pa vemo, da je »mati vseh ved«.

Prerok Mohamed pa je za olje črne kumine modro sklenil, da pozdravi vse, razen smrti – in kot kaže, je imel prav, saj podoben vtis dajejo sodobne raziskave. A o tem nekoliko kasneje, zdaj si poglejmo še nekaj živalskih primerov 🙂

Kaj pa zdravljenje živali z oljem črne kumine – nekoč in danes?

Olje črne kumine se v zgodovini pogosto navajalo kot odlično sredstvo za zatiranje zunanjih in notranjih zajedavcev, pri konjih so z njim večkrat uspešno pozdravili astmo, pri doječih kravah in kozah pa se je povečala količina mleka; v 90-ih letih prejšnjega stoletja so po nasvetu egipčanskega zdravnika pozdravili dresurnega konja, ki je trpel za astmo (to nekateri označujejo za veliki »come back« črne kumine), leta 2014 pa je mladi Alexander Betz uspešno dokazal, da je olje črne kumine odlično sredstvo za zatiranje klopov.

V sodobni veterinarski medicini se kot dopolnilno zdravljenje uporablja recimo za mastitisa (vnetje vimen); vime se masira s segretim oljem, vnetje naj bi se umirilo že po 3 dneh, odlično naj bi se obneslo tudi pri različnih dermatitisih, ekcemih in bolečinah v sklepih ter seveda težavah, ki so povezane z dihali.

Bogata sestava olja

Olje črne kumine je odličen primer sinergijskega delovanja različnih učinkovin. Poleg esencialnih maščobnih kislin, aminokislin vitaminov in mineralov vsebuje tudi manjši delež eteričnega olja; skupaj več kot 100 aktivnih snovi, kjer ima vsaka svojo vlogo pri zaščiti imunskega sistema in s skupnimi močni delujejo tako blagodejno. Najpogosteje sta kot najbolj zdravilni učinkovini navedena timokinon in nigelon, ki sta tudi pogosto predmet raziskav in se jima pripisujejo različne lastnosti – od protivnetnega delovanja do učinkovite oblike naravnega antihistaminika.

Praktično nemogoče, da bi lahko argumentirano povzela vse pozitivne lastnosti delovanja olja črne kumine! Med drugim je dokazano, da ima olje črne kumine protivnetno, protimikrobno in protibakterijsko delovanje, uspešno zavira rast rakastih celic (odvisno od vrste raka), zmanjšuje vnetja, zavira rast malignih tumorjev, odlično deluje proti zajedavcem ter blagodejno vpliva na prebavo in celoten prebavni trakt (uspešno napada patogene kvasovke in glivice), zdravi astmo ter druge težave z dihali, če naštejem samo nekaj najbolj pogostih težav, s katerimi se srečujejo tudi naši psi.

Olje črne kumine za pse

Namen olja črne kumine ni nadomestiti (maščobnih kislin) lososovega olja ali katerega drugega olja živalskega izvora, uporablja se predvsem za terapevtske namene (za zunanjo uporabo ali kot dodatek k prehrani). Prav tako se ne odmerja po žličkah, ampak po kapljicah; za 30 kg psa je dovolj že 8 kapljic na dan. Pri kroničnih obolenjih se priporoča daljše jemanje z vmesnimi prekinitvami in vsekakor posvet z izbranim terapevtom.

Podobno kot pri drugih stvareh, tudi tukaj vedno najprej ponudimo manjšo količino in opazujemo reakcije, zlasti na koži. Čeprav naj bi olje imelo protivnetno delovanje in naj bi blažilo srbečico, moramo biti pri uporabi še posebej previdni pri psih, ki imajo občutljivo kožo, saj ne želimo sprožiti nezaželenih reakcij, čeprav za to obstaja majhna verjetnost. Ampak, saj veste, previdnost je mati modrosti.

 • Odpravi notranje zajedavce

Z dodajanjem olja črne kumine v prehrano se lahko uspešno znebimo notranjih zajedavcev. Priporoča se 10 dnevna kura, ki jo po potrebi ponovite čez 14 dni. Pri dodajanju olja v prehrano upoštevamo priporočen odmerek proizvajalca. Namesto v hrano pa ga lahko dodajamo tudi v vodo.

 • Odpravi zunanje zajedavce

Če nam dodajanje olja črne kumine v prehrano psa ne diši, lahko ovratnico ali oprsnico pokapamo z oljem črne kumine ter tako naredimo naravno in učinkovito ovratnico proti klopom in bolham. Nanos na ovratnico moramo redno obnavljati, klope odbija predvsem vonj črne kumine, podobne velja tudi za komarje in druge žuželke.

 • Pomaga pri vnetih dlesnih

Z oljem črne kumine lahko masiramo vnete dlesni pri psu ter tako pospešimo zdravljenje.

 • Poskrbi za zdrav in bleščeč kožuh

Na krtačo ali glavnik kanemo nekaj kapljic olja črne kumine ter počešemo psa. Če je dlaka zelo poškodovana, tako nego ponavljamo nekaj dni zaporedoma, preventivno pa lahko to prakticiramo ob redni negi.

 • Pomaga pri različnih težavah s kožo

Razne ekceme, vnetja, srbečice in glivična obolenja lahko zatremo s pomočjo olja črne kumine, ki ga dodajamo neposredno na kožo. V akutni fazi najbolj pomagajo obkladki z oljem črne kumine neposredno na prizadeto mesto.

 • Rak, alergije in druga (kronična) obolenja

Olje črne kumine zatira rast nekaterih rakastih celic, krepi celoten imunski sistem in deluje protivnetno, odlično naj bi pomagal psom, ki imajo različne revmatične težave. A kot sem že večkrat omenila, reševanja kroničnih težav se moramo vedno lotiti celostno, dodatki k prehrani so dobrodošli, a mora biti tudi prehrana primerno osnovana. Če bi se sama soočala s podobnimi težavami, bi olje črne kumine gotovo uporabila, še pred tem pa bi se o natančni uporabi – dolžini jemanja – posvetovala z izbranim terapevtom.

Univerzalna remedija?

Olje črne kumine je definitivno nekaj, kar ne bi smelo manjkati v nobeni domači lekarni! Ko kupujemo olje črne kumine, mora to seveda biti hladno stiskano z ustreznim eko ali bio certifikatom. Sama sem ga pred dobrima 2 mesecema odkrila tudi v moji najljubši »naravni« spletni trgovini in bila prijetno presenečena, saj ga v trgovinah za živali ne zasledimo preveč pogosto oz. vsaj jaz ga do zdaj v naših (spletnih trgovinah) nisem zasledila. Zaradi vsestranskosti in ker tudi na živali deluje brez nezaželenih stranskih učinkov, bi definitvno moralo najti mesto pri vsakem osveščenem pasjem skrbniku!

Hladno stiskano bio olje črne kumine dobiš tukaj > >> Na zdravje 🙂

Viri in nadaljnje branje:
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Anica Hrvatin
  | Odgovori

  Spostovana, prosila bi vas za nasvet,,,koliko casa lahko psica uziva olje crne kumine,dajem ji 10 kapljic dnevno, tehta 48kg,je pa pastirski pes,ima alergijo na hrano,hranim je samo z sirovim ali pa na pari kuhanim konjskim mesom ter sadjem in zelenjavo,razna olja ukljucena, hvala za odgovor, in lep pozdrav Anica Hrvatin, ilirska bistrica

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   težko svetujem, najbolje, da se obrnete na proizvajalca, sploh glede na dodatne težave, ki jih ima psička.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.