Domov » Priporočam » Glukozamin za pse: ga tvoj pes potrebuje ali ne?

Glukozamin za pse: ga tvoj pes potrebuje ali ne?

Objavljeno v Priporočam

Glukozamin za pse je podobno kot za ljudi eno izmed najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil in prav zato ga verjetno ni treba posebej predstavljati. V zadnjih desetletjih je bil predmet številnih kliničnih študij in čeprav se zdi, da je o glukozaminu že vse napisano in je zelo težko odkriti kaj novega, schnellkurs ne more škoditi, saj bi bilo zares škoda, da ga odkrijemo komaj takrat, ko se pri psu pojavijo težave. Glukozamin namreč deluje tudi preventivno, saj zavira razvoj težav, ki so povezane s sklepi, skoraj nepogrešljiv pa bi moral biti v prehrani aktivnih in športnih psov.

Kaj je glukozamin?

Glukozamin se nahaja praktično povsod v našem telesu in sodeluje pri različnih procesih, ki so povezani predvsem z gibanjem: preprečuje obrabo sklepov, povečuje njihovo gibljivost, spodbuja obnavljanje hrustanca in sklepne tekočine. Je glavni gradnik GAG-ov (glukozaminoglikanov), za katere ste gotovo že slišali, da delujejo kot neke vrste »mazilo« za sklepe. GAG-i so pogosto navedeni kot glavna učinkovina v različnih prehranskih dopolnilih za sklepe, saj so osnovni gradniki sklepne tekočine, ki skrbi za zdrave in gibljive sklepe.

Naravni viri glukozamina

Največ glukozamina je v zdravih vezivnih tkivih in hrustancih, kar so posledično tudi odlični naravni vir glukozamina za pse. Če psa hranimo z doma pripravljeno hrano, naj bodo hrustanci in vratovi ipd., redno v pasji skledi, seveda v surovi obliki in v pravilnem razmerju z mišičnim mesom in ostalimi hranilnimi snovmi. Odličen vir glukozamina in GAG-ov je tudi kostna juha, ki je običajno pripravljena  iz hrustancev, kurjih nog, hrbtov, vratov … torej prav teh najboljših “naravnih” virov glukozamina. Za kostno juho se priporoča 40-dnevna kura, njena edina slabost je dolgotrajna priprava, saj jo moramo kuhati toliko časa, dokler kosti ne razpadejo, kar v praksi pomeni +12 ur. Prav tako moramo biti pozorni pri izbiri sestavin, ki jih bomo dali v juho in kupiti samo piščance iz ekološke reje (ali pa domače).

Glukozamin za pse kot del prehrane ali v obliki prehranskega dopolnila?

Naravni viri glukozamina, ki jih vključujemo v prehrano psa, ne bodo dovolj takrat, ko pes zaradi starosti, kroničnega obolenja ali poškodbe potrebuje obilno mero glukozamina za okrevanje in podporo telesu. Takrat raje posezimo po ustreznih prehranskih dopolnilih, s čimer bomo v telo vnesli bolj kontrolirano in večjo dozo glukozamina, ki bo pomagala pri regeneraciji in tudi preventivi. Ko izbiramo prehranska dopolnila, lahko vedno izbiramo med boljšimi in slabšimi, med naravnimi in manj naravnimi ali sintetični; vedno izberimo kakovostna prehranska dopolnila za sklepe, pa čeprav je treba za njih odšteti nekaj več denarja.

Kot sem omenila že v enem izmed prejšnjih prispevkov, je novozelandska zelenustna školjka eden izmed najboljših naravnih virov glukozamina in prav zaradi tega je pogosta sestavina v naravnih prehranski dopolnilih za sklepe. Ko kupujemo prehranska dopolnila za pse z glukozaminom oz. z zelenoustno školjko, bodimo pozorni, da vsebujejo samo meso školjke (ki je najbolj kakovostno) in ne tudi zmlete lupine, kar predstavlja samo balast. Cena takega proizvoda je res višja, a tudi učinek bo bolj zgovoren.

Kdaj in zakaj psom dodajati glukozamin?

Kot sem že omenila na začetku, je glukozamin za pse pogosto prehransko dopolnilo, po katerem lahko posežemo ob različnih priložnostih, tako preventivno kot kurativno:

  • Pogost dodatek v hrano za starejše pse 

Briketirana hrana za starejše pse pogosto vsebuje dodatek glukozamina, saj lahko ta preventivno poskrbi za zdrave sklepe in optimalno gibanje pasjih seniorijev. Če imamo starejšega psa in mu sami pripravljamo hrano, morda ni odveč, če bi mu naredili kuro z glukozaminom? Če pa ga hranimo z briketirano hrano, ki že vsebuje glukozamin, preverimo, koliko ga dejansko vsebuje. Če so vrednosti zanemarljivo nizke, bi bilo smiselno, da se vseeno odločimo za dodajanje glukozamina.

  • Zavira razvoj bolezni

Dodajanje glukozamina v prehrano je smiselno tudi preventivno, zlasti pri starejših psih in takih, ki imajo genetske predispozicije za težave s sklepi. Glukozamin bolezni ne prepreči, vendar zavira njen razvoj ter ohranja optimalno zdravje psa in sposobnosti za normalno aktivnost tudi v jeseni življenja.

  • Za športne in aktivne pse

Nikar ne pozabite na glukozamin, če imate doma športnega psa ali pa se aktivno ukvarjata s katerim izmed pasjih športov; dodajanje glukozamina v prehrano bo poskrbelo za zdrave sklepe, hrustanec in vezi, ki so pri zelo aktivnih in obremenjenih psih še posebej na udaru – ne glede na starost psa!

  • Nepogrešljiv v primeru osteoartritisa

Zaradi protibolečinskega in protivnetnega delovanja lahko kakovostna prehranska dopolnila z glukozaminom vplivajo na jemanje nižje doze nesteroidnih protivnetnih zdravil in/ali protibolečinskih tablet, ki jih dobro poznajo skrbniki psov z osteoartritisom, displazijo kolkov ali katero drugo degenerativno boleznijo sklepov.

  • Boljše okrevanje po operacijah in hitrejša regeneracija

Operacije in poškodbe sklepov, vezi in tudi hrbtenice se bodo hitreje pozdravile, če jih boste pospremili z dodatnim vnosom glukozamina. Ta bo pomagal k hitrejši regeneraciji in okrevanju po poškodbi.

Kdaj učinkuje in kaj je s stranskimi učinki?

Glukozamin za pse seveda ne učinkuje tako, zato se priporoča se vsaj 4 do 6 tednov rednega jemanja, odvisno tudi od tega, za kakšno vrsto poškodbe gre in kako razvita je bolezen pri vašem psu. Ob dolgotrajnem jemanju se po začetnem »boostu« doza običajno lahko nekoliko zmanjša. Vztrajajte in kuža bo spet normalno ali bolje tekal, hodil po stopnicah in skočil na kavč; prav gotovo pa se to ne bo zgodilo čez noč.

Stranski učinki so zelo redki; pri majhnem številu psov so se pojavile prebavne težave in prekomerno pitje vode. Pri občutljivih psih začnite z manjšo količino odmerka, ki jo postopoma zvišujete. Ob normalni uporabi in sledenju priloženim navodilom je nemogoče, da bi psa predozirali z glukozaminom in da bi prišlo do resnih stranskih učinkov, a upoštevajte, da je vsak pes bitje zase in organizem lahko reagira po svoje. Z dodajanjem glukozamina bodite previdni, če ima pes diabetes, saj so bili odzivi diabetičnih psov na jemanje glukozamina različni. Če imate doma diabetičnega psa, se o dodajanju glukozamina v prehrano posvetujte z vašim izbranim veterinarjem.

Bogata ponudba – izberite pametno

Današnja ponudba prehranskih dopolnil za pse z glukozaminom je ogromna: od tablet, kapsul, prahov, praškov, gelov … Cene se pogosto zelo razlikujejo in so na žalost običajno odraz kakovosti. Bolj kakovosten dodatek kot boste kupili, boljši bo učinek. Pod kakovost se šteje izvor in poreklo sestavin, način pridelave in predelave itd. in ne nujno cena, čeprav so kakovostni proizvodi običajno dražji.  Glukozamin na osnovi zelenoustne školjke lahko preverite tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.