Domov » Ostalo » Alergije pri psih, oh te alergije …!

Alergije pri psih, oh te alergije …!

Objavljeno v Ostalo

Alergije na hrano, alergije na travo, cvetni prah, plesni, pršice, boljši pik … skoraj ne poznam psa, ki ne bi bil na kaj alergičen. Teorij, zakaj je alergij toliko, je ogromno:od industrijsko predelane hrane in dodatkov, genetskih vzrokov, okolja, pesticidov …, a se na tem mestu niti ne bi spuščala v drobovje alergijskih vzrokov, temveč raje v rešitve, domača in take, kjer je pomoč strokovnjaka neizbežna.

Je moj pes alergičen?

Alergije pri psih lahko nastopijo praktično v kateremkoli življenjskem obdobju, zato če imate mladega psa, ki še ni na nič alergičen, to še ni nobeno zagotovilo, da tudi nikoli ne bo. Na grobo povedano, gre pri alergiji za pretiran odziv imunskega sistema psa, na sicer popolnoma „normalne“ stvari, tudi sama beseda alergija v svojem osnovnem pomenu (grški izvor) pomeni reagirat drugače. Imunski sistem psa reagira drugače na številne dejavnike – alergene (hrana, cvetoče trave, pršice …), reakcija pa se najpogosteje kaže v obliki rdečice, srbečice, prhljaja in izgubljanja dlake zaradi praskanj,a izcedka iz nosu, pogostim vnetjem analnih žlez, prebavnih težav, tudi kronična vnetja ušes so lahko simptom alergij. To so simptomi, ki so najbolj pogosti in če menimo, da je pes alergičen, je bistvenega pomena to, da se zdravljenja ne lotimo tako, da odpravljamo samo simptomov, ampak poskušamo najti in odpraviti vzrok, v tem primeru alergene, snovi, ki povzročajo naštete simptome.

Alergijski test za psa

Večina pasjih lastnikov se na začetku odloči za izločevalno dieto na lastno pest in na pamet poskuša ugotoviti, na kaj je njihov pes alergičen. To ni ravno najbolj pametna poteza, ker je lahko odrivanje dolgotrajno, več mesecev trajajoče poskušanje v prazno, ki ne zagotavlja nobenih rezultatov. Nič ne bo pomagalo, če bomo psu izločili piščanca (ker “sumimo” na piščanca), v resnici pa mu težave dela prehranska pršica, cvetni prah ali nekaj tretjega. Prav tako ne bo pomagalo, če boste psu hrano zamenjali za hipoalergene brikete. Prvič zaradi tega, ker je izraz hipoalergen prodajna fraza, ki z realnostjo nima nobene veze, drugič pa zato, ker vam nič ne pomaga, če hranite s hrano, ki je potencialno manj alergena, če še vedno vsebuje snovi, na katere je pes alergičen. Sploh pa se lahko vzrok za alergijo skriva čisto nekje drugje – najboljša, najhitrejša in najbolj učinkovita metoda je, da se odločite za alergijski test. Z nekaj opazovanja in zdrave pameti lahko ugotovite, ali gre za okoljske/sezonske alergije ali alergije na hrano – če se alergične reakcije pojavljajo samo v določenem obdobju (recimo v obdobju cvetenja dreves, trav … ) lahko upravičeno sklepate, da gre za sezonsko alergijo, če so simptomi neodvisni od okolja, gre najverjetneje za alergijo na hrano. Ampak, kot rečeno, test za alergije je ključnega pomena.

Alergijski testi za pse obstajajo v različnih variantah:

  • Alergijski test sline
  • Krvni test za alergije
  • Kožni test za alergije
  • Bioresonančni test (sama bi se odločila za tega, ker je še najbolj personaliziran in narejen po meri vašega psa in ne nekih naključnih vzorcev)
  • …verjetno še kakšna možnost, ki pa je ne poznam.

Komaj na podlagi alergoloških izvidov se lahko greste izločevalne diete – ker dejansko veste, kaj izločiti iz prehrane. Če so rezultati sila čudni in je pes alergičen praktično na vse, priporočam (še enkrat 🙂 ) bioresonančni test. Več o bioresonanci si lahko preberete tukaj. Majo Napret, bioresonančno terapevtko za male živali sem gostila tudi v Ljubljani – kaj je povedala o alergijah, boju proti alergijam in bioresonanci, preverite tukaj.

Nekaj najpogostejših alergenov: fotogalerija

Tej alergeni sami po sebi niso nič novega, če pa pes nima težav z njimi (recimo z jajci), ni nobenega tehtnega razloga, zakaj bi se jih izogibali. Piščančje in svinjsko meso sta itak problematična in se jih je bolje izogibati, namesto pšenice pa lahko posežete po veliko boljših alternativah. To je samo nekaj alergenov, ki sem jih razbrala v okviru ankete o alergijah, ki sem jo izvedla nekaj časa nazaj.

Alergija na hrano je ena izmed najbolj elegantnih alergij

Osebno menim, da je alergija na hrano ena izmed boljših alergij, ker se takim alergenom najlažje izognemo – jih ne dodajamo v hrano in je to to. Res pa je, da je najbolj ziher varianta ta, da psu sami pripravljamo obroke, ker smo samo tako lahko prepričani, da res ne vsebujejo živil, ki pri psu sprožijo alergično reakcijo, poleg tega pa je sveža hrana neprimerno boljša izbira od briket. Dejstvo je, da na deklaracijah niso nujno napisane vse sestavine, sploh če so te v “minimalnih” vrednosti – tukaj je vmes veliko birokracije, institucij in direktiv.

Ne zanašajte se na mit, da bodo alergije izginile, če boste psa začeli hraniti s surovim mesom. Če ga boste hranili s surovim piščancem in je pes še vedno alergičen na piščanca, niste naredili prav veliko. Še enkrat poudarjam, da je surovo meso in sveža hrana korak k bolj zdravemu življenju psa, nikakor pa to ne pomeni čudežne ozdravitve alergij.

Alergije na travo in druge okoljske alergene

Te so malo bolj zoprne, saj se okolju ne moremo kar tako izogniti. Sprehajanje po betonu je rešitev v sili, a če imamo psa, ki ima najhujši izbruh alergije od junija do avgusta, no … to pomeni kar nekaj mesecev sprehajanja po pločnikih. Res je, da včasih ne gre drugače, včasih pa ugotovimo, da je določen travnik veliko hujši krivec od sosednjega. V tem primeru res ni enostavne rešitve in nemalo pasjih lastnikov, ki imamo pse, alergične „na pomladno-poletno okolje“, z grozo pričakujemo, kaj pa bo letos. No, najslabše je, če samo pričakujemo najhujše in ne naredimo ničesar, da bi alergijske reakcije omilili ali preprečili. Homeopatija in bioresonanca sta odlični dopolnilni metodi, ki lahko psu olajšata življenje. Če je pes alergičen na pršice, moramo kar se le da dobro skrbeti za higieno stanovanja.

Kako lahko psu pomagamo sami?

V času najhujših reakcij, moramo psa hladiti od zunaj in od znotraj. Od znotraj s pravilno prehrano, zelišči in olji (recimo kokosovo olje ima po ajurvedi „hladilni učinek”), od zunaj pa lahko srbečico in rdečico omilimo z različnimi obkladki (žajbelj, jabolčni kis, aloe vera gel za hlajenje), tuširanjem s hladno vodo (ne mrzlo!), hlajenje z „ledenimi geli“ (nikoli direkt na kožuh, vedno čez brisačo in za kratek čas, večkrat na dan po nekaj minut). Psa kopajte z neagresivnimi in blagimi šamponi, najboljši so naravni, zeliščni šamponi.

Za pse, ki so alergični na travo, obstajajo posebni mrežasti plaščki, sama pa psa brez sramu oblečem v majico s kratkimi rokavi, ki mu zaščiti predel okoli trebuha (ki je pri nas običajno najbolj na udaru).

Ne pozabite, da je pomembna tudi redna nega in krtačenje psa, saj s tem odstranjujete mrtvo dlako in umazanijo, ki je lahko še dodaten razlog za praskanje.

Jasno je, da to niso edine rešitve, so samo dopolnilne in podporne metode, ki psu pomagajo ob ustreznem zdravljenju, alternativnem ali klasičnem. Jasno je tudi, da je v nekaterih primerih obisk veterinarja neizbežen in nobenega smisla nima vztrajati pri „naravi“, če vidimo, da ne pomaga. Sama vedno preverim, kaj in kako mi lahko pomaga narava, ko pa vidim, da se zadeve ne pomaknejo naprej, nadaljujem po klasični poti.

Bistveno pa je, da se reševanja problemov okoli alergij lotimo pravočasno, celostno, da ne čakamo na zadnji trenutek, ko ne bo pomagalo več nič drugega kot doza kortikosteroidov, ki res pomagajo v trenutku, a pozdravijo samo simptom in ne vzroka. In kot sem omenila na začetku – bistveno je odkriti in ozdraviti vzrok.

Ne spreglej!

Odlično predavanje Maje Napret na temo alergij in alternativnih rešitev! Več informacij in prijava >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.