Domov » Ostalo » Hrana za pse z alergijami: obstaja rešitev?

Hrana za pse z alergijami: obstaja rešitev?

Objavljeno v Ostalo

Vsi, ki imate (imamo) doma pasje alergike, smo se na določeni točki vprašali, katera je najboljša hrana za pse z alergijami? Hiter klepet s prijatelji, ki se pri svojih psih soočajo s podobnimi težavami, brskanje po širnem spletu in prebiranje različnih forumov nam ponudi navidezno odličen odgovor, da je najboljša hrana za pse z alergijami ti. hipoalergena hrana. Ker se nimamo časa spuščati v detajle, ta podatek nekritično sprejmemo in od tistega trenutka dalje iščemo in kupujemo samo še hipoalergene brikete, a glej ga zlomka – alergija pri psu še kar vztraja.

So hipoalergeni briketi res najboljša hrana za pse z alergijami?

Da bi lahko podali odgovor na to vprašanje, se moramo najprej vprašati, kaj sploh pomeni izraz “hipoalergeno” in kakšnim normativom/regulativam mora ustrezati hrana, ki je označena kot hipoalergena. Bojim pa se, da so odgovori na ta vprašanja vse prej kot to, kar pričakujete.

Na kratko: beseda hipoalergeno je nastala za potrebe neke kozmetične kampanje v 50-ih letih prejšnjega stoletja. Gre torej za izraz, ki je nastal izključno za namene marketinga (prodaje) in ne bazira na nobenih znanstveno in zdravstneo potrjenih raziskavah. Danes na tržišču najdemo ogromen spekter hipoalergenih izdelkov, od hipoalergenih vzglavnikov, nakita, kozmetika … in seveda pasje hrane. A podobno kot pri drugih hipoalergeih izdelkih velja tudi pri hipoalergni hrani za pse velja, da je to hrana, za katero se zgolj predpostavlja, da je manj alergena, da torej vsebuje sestavine, ki naj bi bile manj alergene, nikakor pa to ni hrana, ki zdravi ali celo preprečuje alergije.

Hipolaergeni briketi imajo pa še eno težavo: v osnovi so to še vedno briketi, za katere pa vemo, da je problematična predvsem njihova pridelava in predelava – ekstruzija oz. obdelava na visokih temperaturah, ki uniči in celo spremeni veliko hranilnih snovi, zaradi daljše obstojnosti so jim dodani konzervansi in drugi aditivi, po drugi strani pa je vprašljiva tudi sledljivost posameznih sestavin. A o tem bolj podrobno kdaj drugič, do takrat pa si lahko ogledate še nekaj sodobnih buzzwordow – prodajnih fraz, ki same po sebi na žalost ne pomenijo ničesar. Tako da … hipoalergeni briketi na žalost niso nikakršna rešitev.

Ključno je, da (pre)poznate alergene in se jim izognete

Najboljša formula za uspeh je, ko govorimo o hrani za pse z alergijami, da (pre)poznate sestavine, ki psu povzročajo alergijske reakcije. Ali, če povem po domače: četudi boste psa hranili s hipoalergenimi briketi, ki recimo da vsebujejo krompir in je pes alergičen ali občutljiv (stroka loči med alergijo in intoleranco na določene sestavine) na krompir, niste naredili prav veliko. Alergene in sestavine, ki preprosto povedano povzročajo “štalo”, boste najlažje odkrili tako, da boste psa testirali ali pri veterinarju (krvni testi, kožni testi, testi na slini) ali pa pri bioresonančnemu terapevtu (osebno mi je ta možnost veliko ljubša, ker je bolj personalizirana). Test je najboljše, najbolj preverjeno in najhitrejše zagotovilo, da dobite seznam oprijemljivih rezultatov – alergenov, ki jih potem enostavno izločite iz pasje hrane. Več o alergijah na splošno, pomembnosti testiranja, simptomih alergij pa na tej povezavi.

Piščanec, jajca in žitarice so eni izmed najpogostejših alergenov in če se iz kateregakoli razloga ne boste odločili za opravljanje testa za alergije, vsaj te izločite iz prehrane psa. Seveda pa obstaja čisto verjeten scenarij, da je pes alergičen na navidez nedolžno govedino, korenček ali grah, pravila praktično ni. Strokovnjaki svetujejo, da v boju pri alergijah uporabite beljakovinski vir, ki ga vaš pes še ni poskusil. Če je pes zadnji 2 leti užival brikete z govedino in rižem (ste morda pomislili, kako enolična prehrana vpliva na alergije in intolerance?), je smiselno zamenjati beljakovinski vir za novega, torej za takega, ki ga še ni poskusil, recimo ovca, divjačina ali zajec. Ker je zelo težko dobiti 100 % mesne brikete, saj so tiste brez žitaric kombinirane z visoko vsebnostjo škroba, bi bilo verjetno smiselno premisliti o prehodu na svežo hrano, če pa to ne gre, poskusite vsaj s 100 % mesnimi konzervami.

Več o pomembnosti (novih) beljakovinskih virov in nekaj splošnih informacij o alergijah na prehrano pa si poglejte v spodnjem videu.

Je surova (biološko primerna) hrana za pse z alergijami rešitev, ki jo potrebujete?

Surova oz. sveža hrana je prav gotovo korak naprej, a sama po sebi še vedno ni zagotovilo, da se bo zaradi zamenjave (hipoalergenih) briket za surovo hrano pes ozdravil vseh alergij. Če boste hranili s sestavino, na katero je pes alergičen, niste naredili prav veliko. Se strinjate? Surovo hrano kot rešitev za vse težave z alergijami prodajajo tisti, ki prodajajo surovo hrano za pse 🙂

Z že pripravljeno, kvalitetno zamrznjeno surovo hrano za pse ni čisto nič narobe, prav nasprotno, je gotovo dobrodošla rešitev pri tistih, ki se vam ne da packati s pripravo mesa, pri bolj osveščenih pasjih trgovcih dobite tudi zelo različne in „eksotične“ beljakovinske vire (los, jelen, raca, konj …), kar krasno sovpade k zgornjemu odstavku o pomembnosti uvajanja novih beljakovinskih virov. Skratka, go for it, a z določeno mero previdnosti in skepticizma. Ni pa vsako meso, ki ga prodajajo za pse 100 % super, sploh če so to kakšni ostanki piščancev, polni antibiotikov in rasnih hormonov (osredotočite se predvsem na kvaliteto in ne kvantiteto) in sam prehod na surovo hrano ni nikakršno zagotovilo, da bodo alergije kar izginile.

Res pa je, da prehod na svežo in doma pripravljeno hrano omogoča popoln nadzor nad sestavinami, ki gredo v pasjo skledo. Če ob tem opravite ustrezne teste in ne zgolj poskušate domnevati, na kaj naj bi pes bil alergičen, toliko bolje.

Poleg tega imejte v mislih, da vsaka taka stvar terja svoj čas, preden se pokažejo rezultati: ne pričakujte tega, da boste psa 2 tedna hranili s surovo hrano in bodo alergije kar izginile, pa čeprav ste hranili samo s takimi sestavinami, ki so se na testu izkazale za neškodljive. Tega ne pravim zato, da bi vam zbila moralo, ampak zato, da vas postavim na realna tla in položim upanje vsem tistim, ki ste pred kratkih začeli s surovo hrano, pa še kar ni boljše 🙂 Vztrajajte.

Pri alergiji na hrano pa ni pomembna samo hrana!

Pri zdravljenju in odpravljanju alergij je ključnega pomena to, da se težave lotite celostno in ob ustrezni strokovni podpori poskrbite za krepitev celotnega imunskega sistema, za pasje življenje brez stresa in se zavedajte, da je to, kar se kaže navzven, posledica nečesa, kar se dogaja navznoter. Razlogov za to pa je lahko nešteto.

In če ste se prebili do konca tega prispevka lahko vidite, da nima smisla iskati, katera je primerna hrana za pse z alergijami, ampak je bolj smiselno najti vzroke, ki alergijo povzročajo. Prilagoditi prehrano temu je potem še najmanjši problem!

Viri in nadaljnje branje:
How to Heal Your Pet’s Food Allergy (dr. Karen Becker)
FDA cosmetics labeling claims
Hipoalergeno/Wiki
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.