Domov » Ostalo » Pasje alergije na travo: kako jih preprečiti in omiliti?

Pasje alergije na travo: kako jih preprečiti in omiliti?

Objavljeno v Ostalo

Pasje alergije na travo marsikaterem skrbniku psa predstavljajo velik problem in v najhujši sezoni kratijo brezskrbne sprehode po širnih poljanah. Vsi, ki imamo doma pasje alergike na travo, smo se prav gotov že neštetokrat vprašali ZAKAJ? Zakaj je moj pes alergičen na travo, kako je lahko sploh pes alergičen na travo? Kaj bi se zgodilo z njim v naravi – bi se spraskal do smrti? Če smo se včasih veselili prvi spomladanskih dni, jih zdaj pričakujemo z grozo: kaj bo prinesla tokratna pomlad, bo boljše, hujše, enako kot lani?

Alergije pri psih na travo in hrano

Na žalost so danes zelo redki tisti, ki imajo psa brez alergij; vedno več je namreč takih, ki imajo psa, alergičnega praktično na vse – ali se borijo z alergijami na travo ali na hrano, v najslabšem primeru je prisotna celo kombinacija obojega. Pasje alergije na travo so v primerjavi z alergijami na prehrano konkreten zalogaj, saj se je okoljskim alergenom zelo težko izogniti, trava in cvetni prah sta praktično povsod, prah se redno nabira, pršice imamo v stanovanju, »srečamo« jih na sprehodu.
Okoljskim alergenom se je praktično nemogoče izogniti

Pasje alergije so postale epidemija

Tako pravi Martin Zucker (in ne vem, če bi lahko sama to bolje opisala), avtor knjige Veterinarians Guide to Natural Remedies for Dogs, ki jo toplo priporočam v branje, saj je neverjeten vir informacij o zdravi pasji prehrani, domači lekarni, homeopatskih zdravilih za pse, zeliščih ter cvetnih esencah. Knjiga je razdeljena na dva dela in drugi del knjige obravnava številne simptome in bolezni, sistematsko zložene po abecednem redu, skupaj z naravnimi in varnimi rešitvami iz domače lekarne, seveda tudi za pasje alergije na travo.

Martin se v poglavju o pasjih alergijah poglobljeno loti raziskovanja vzroka za nastanek alergij in primerja imunski sistem psa s sodom, polnim vode. Voda (v tem primeru predispozicija za alergijo) počasi vre, dokler ne prekipi in „steče“ ven, kar se navzven pokaže kot alergija – pretirana reakcija imunskega sistema na določeno snov (alergen). Zato ni nujno, da če pes pri 1 letu še ni razvil alergije na travo (ali hrano), se to ne bo nikoli zgodilo. Vse je čisto odvisno od tega, koliko je pasji sodček ( imunski sistem) zmožen držati.

Na alergije pri psih lahko vpliva tudi:

 • izbira pasje hrane: sploh tiste, ki je predelana (briketi, konzerve…) in polna aditivov,
 • genetika in neodgovorna vzreja: ni nujno, da če je pes „čistokrven“, bo brez težav. Problem sega globlje v družinsko drevo,
 • kemikalije v okolju in aditivi v hrani: ker je v zadnjem stoletju prišlo do velikega in hitrega „napredka“, se telo ni bilo sposobno prilagoditi. Alergija je samo ena izmed skoraj neizbežnih posledic, tudi pri ljudeh, ne samo pri psih.
 • bolhe, plesni in cvetni prah: tej so lahko pogost krivec za alergije ali pa situacijo še dodatno poslabšajo,
 • pretirano cepljenje: cepljenja lahko bistveno vplivajo na celostni imunski sistem in pustijo dolgotrajne posledice.

Kako omiliti posledice ali pa celo preprečiti pasje alergije na travo?

Ko začnemo psa alopatsko zdraviti zaradi alergij, pogosto pademo v začaran krog krem in zdravil, ki s stranskimi učinki zahtevajo dodatno zdravljenje teh stranskih učinkov ali pa se njihove posledice pokaže v drugačni obliki. Jasno je, da včasih brez farmakoloških zdravil ne gre, vedno je treba ukrepati po pameti in za najboljšo korist psa, a včasih lahko posledice alergij preventivno omilimo, kurativno pa hladimo z domačo lekarno.

Avtor svetuje, da se tako preventivno kot kurativo osredotočimo na svežo in nepredelano hrano, kjer naj bo pomembna predvsem kvaliteta beljakovin in ne kvantiteta. Hrana naj bo raznovrstna, kovinske posode zamenjajmo za plastične. Doma začnimo uporabljati naravna sredstva za čiščenje, ki ne bodo dražila občutljivega pasjega smrčka in ker so alergije na travo pogosto povezane tudi z drugimi okoljskimi alergeni, poskrbimo, da je v stanovanju čim manj prahu, plesni.

Jasno je, da to ni formula za čudežno odrešitev, je pa korak v boljšo smer. Seveda ni nujno, da bo to vsem pomagalo in da bodo zdaj kar vsi psi čudežno ozdravljeni alergij, ampak, če pomaga malo, je že nekaj, če pa ne pomaga nič, slabše tudi ne more biti.

Poleg tega imejte v mislih, da obstaja ogromno dopolnilnih metod zdravljenja, ki vam lahko pri tem pomagajo: bioresonanca in homeopatija sta recimo odlični, a brez pomoči strokovnjaka ne bo šlo. Alergija je simptom, če želimo biti uspešni, moramo ozdraviti vzrok.

Kako pa lahko sami ublažimo simptome (rdečico, srbečico) alergij?

V akutni fazi moramo predvsem telo hladiti, od zunaj in znotraj:

 • Od znotraj predvsem s pravilno prehrano, ustreznimi homeopatskimi pripravki, ajurvedskimi zelišči in zelišči, ki jih priporoča tradicionalna kitajska medicina. Tukaj brez pomoči strokovnjaka pač ne bo šlo.
 • Od zunaj pa lahko hladimo z aloe vera gelom, trpotcem, psa umivamo z naravnimi zeliščnimi šamponi. Na prizadeta mesta lahko položimo tudi ohlajene krpe ali pa obkladke z »ledenim« gelom. Tega nikoli ne položimo neposredno na kožo, vedno ga zavijemo v frotirasto brisačo. Hladimo 10 do 15 min, večkrat na dan.

Reševanja pasje alergije na travo se lotite celostno!

Kako se bodo rešile težave z alergijami pri psu, je verjeli ali ne, veliko odvisno tudi od vaše angažiranosti. Poleg že omenjene menjave procesirane hrane za svežo hrano, menjave posode itd. se poleg klasičnega zdravljenja odločite še za katero izmed komplementarnih metod. Zaradi drugačnega pristopa do bolezni in drugačne obravnave, lahko z njihovo pomočjo simptome zelo omilite oz. popolnoma odpravite vzrok. Srečno 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

 1. Lucija Volk
  | Odgovori

  Zanima me ali je kdo reševal alergijo tac z škorenjčki in kjejih je kupil, kakšni so najprimernejši? Ko je zunaj mokro, posebno mokra trava tačke pordečjčijo.Smo v fazi ugotavljanja alergije pri veterinarju, tudi v tujini.narvane metode in biopenergija se niso obnesle.Za kakršenkoli nasvet bova hvaležna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.