Domov » Zelišča in začimbe » Artritis pri psih in zelišča – 2. del

Artritis pri psih in zelišča – 2. del

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Artritis pri psih je degenerativna bolezen sklepov, ki jo lahko lajšamo tudi zunanje, z nego sklepov. Običajno sklepe mažemo in masiramo s kremami, ki pospešujejo krvni obtok in tako pomagajo odstraniti prostaglandine-mediatorje bolečine, iz sklepa.

Takšna mazila običajno delamo s smrekovo smolo (lahko tudi z borovo ali macesnovo), poprovo meto, arniko, vražjim krempljem, kumino, kamilico, sivko … Krema mora biti dobro vpojna, da prodre v kožo in čim bližje sklepu, ter obstojna. Pri pripravi zeliščnih izvlečkov je pomembno, da poznamo rastlino, s katero delamo in fizikalno-kemijske lastnosti njenih učinkovin. Če povem po domače, bistveno je, da vemo, v čem se naša želena učinkovina topi, da pripravimo učinkovit izvleček. Izbiramo med vodnim, alkoholnim in oljnim izvlečkom oz. jih pokombiniramo med seboj. Krem za nego sklepov je na tržišču veliko, važno je, da krema ustvari prijetno topel občutek na koži in da jo dobro vmasiramo v predel okoli sklepa.

Aktivna zelišča

Izvlečki zelišč morajo biti aktivni in učinkoviti: poprova meta oz. mentol poživi lokalni krvni obtok, arnika in smrekova smola zavirata vnetje, vražji krempelj zavira bolečine in preprečuje vnetje, kumina lajša bolečine … Že s samo masažo poživimo lokalni krvni obtok, krema pa okrepi in podaljša učinek masaže.

Seveda je pri psih, še posebej z dolgo dlako, potrebno precej spretnosti in previdnosti, da na koncu ni masten cel kožuh in še pol stanovanja. Zato se je včasih dobro poslužiti tudi kakšne drugačne metode.

Zelišča in ležišče

Z zelišči, ki blagodejno delujejo na bolečine, povezane z artritisom lahko napolnite tudi ležišče vašega kosmatinca. Eterična olja v določeni meri prehajajo skozi povrhnjico in ugodno delujejo na prekrvavitev in počutje. Dodaten plus pa je še preprečevanje razvoja bolh in uši na ležišču in tudi psu. Zelišča, s katerimi lahko napolnite ležišče, so sivka, poprova meta, ožepek, laški smilj, timijan, kraški šetraj in majaron.

Topli zeliščni obkladki

Prav tako pa lahko psu na sklep položite tudi topel zeliščni obkladek in mu nežno zmasirate sklepe. Suha zelišča prelijete z vročo vodo, pustite 10 min, precedite in nato krpo pomočite v poparek, jo ožamete in položite na sklep. Naredite močan poparek, na 2 dl tekočine lahko daste vsega skupaj 5-10 čajnih žličk zgoraj naštetih zelišč. Zgoraj našteta zelišča lahko v poparku uporabite v poljubnih kombinacijah.

Ne pozabite, da je nega sklepov pri artritisu le blaženje bolečin, bolezni s kremami in masažo ne moremo zaustaviti, lahko pa njeno napredovanje upočasnimo. Več o artritisu in zeliščih si lahko preberete tudi tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.