Domov » Ostalo » Kaj pomeni barva dlesni pri psu?

Kaj pomeni barva dlesni pri psu?

Objavljeno v Ostalo

Podobno kot je pri ljudeh zdravstveno stanje do neke mere možno razbrati iz obraza (bleda lica pač niso značilna za zdrave ljudi), je pri psih pomembna barva dlesni. Pomislite, le zakaj veterinar ob sicer rutinskem pregledu psu pogleda dlesni? Dobro pa je, da barvo dlesni pri psu spremljate tudi vi, da boste lahko (še pravočasno) opazili morebitne spremembe, ki bi lahko kazale na (resne) zdravstvene težave.

Kako narediti “domač” pregled dlesni pri psu?

Pri pregledovanju pasjih dlesni bodite previdni. Nekateri psi to prenašajo zlahka in so tega vajeni, drugi pa utegnejo biti trmasti in nepredvidljivi, zato previdnost ni odveč. Vi najbolje poznate vašega psa in zato veste, do katere mere mu lahko “šarite” po gobcu, je pa definitivno smiselno, da psa na take preglede navajate že od mladih nog.

Pri pregledu dlesni pri psu so pomembni trije kriteriji:

  • barva dlesni,
  • hidracija,
  • čas polnjenja kapilar.

Ocenjevanje barve dlesni

Če je vaš štirinožni prijatelj zagotovo zdrav, je najbolje, da kar takoj preverite barvo njegovih dlesni – odtenek naj vam služi kot osnova, kako izgledajo normalne dlesni vašega psa. To storite tako, da mu dvignete zgornjo ustnico in opazujete odtenek nad zgornjimi zobmi. Pri večini zdravih psov so dlesni rahlo rožnatega, lososu podobnega odtenka, a imejte v mislih, da se »normalne« dlesni pri vsakem psu razlikujejo.

Nekatere pasme imajo temnejše ali črno pigmentirane dlesni, kot na primer shar-pei ali chow chow. V tem primeru veterinarji priporočajo, da namesto dlesni na enak način pregledate oči (nežno povlecite vleke in poglejte barvo tkiva) ali jezik. Dobro si zapomnite barvo dlesni (oziroma jezika ali oči) – če se odtenek spremeni, je čas za ukrepanje. Odtenek lahko seveda tudi slikate, a imejte v mislih, da se pod različnimi svetlobnimi pogoji odtenek spremeni, zato slika ni najbolj zanesljiva.

Ocenjevanje časa polnjenja kapilar

Morda se sprva sliši zapleteno, a to ni nič drugega kot merjenje časa, ki ga dlesni potrebujejo, da se jim povrne barva, po tem ko je bil na njih izvršen pritisk.

V dlesnih je mnogo drobnih krvnih žil, imenovanih kapilare. S pritiskanjem na dlesni se kri umakne iz kapilar, s sproščanjem tlaka pa nato vrne. Tako lahko izmerite pretok krvi. S prstom pritisnite na dlesen psa – ko odstranite prst bo mesto najprej bele barve, nato pa se bo povrnila rožnata. Najbolje je, če se to zgodi v roku 1,5 sekunde, ne bi pa smelo trajati manj kot sekundo ali več kot 2 sekundi.

Ocenjevanje hidracije pasjih dlesni

Ob pregledu dlesni vašega psa preverite tudi njihovo hidracijo: pri normalno hidriranem psu so dlesni gladke in mokre, skratka sluzaste.

Kako psu pomagati “vzljubiti” pregledovanje dlesni?

Navajanje psa na pregledovanje dlesni je najbolje začeti, ko je ta še majhen. Da pes pri tem ni problematičen pride prav tako lastniku kot tudi veterinarju, ko je čas za pregled. Začnite z rahlim dotikom pasjega gobčka, nato psu privoščite priboljšek. Nadaljujte z vedno daljšimi dotiki, ki naj jim sledijo seveda tudi boljše poslastice. Po nekaj ponovitvah bo pes z veseljem pustil, da mu odprete gobček, saj ve, da bo sledila nagrada.

Kaj pomeni različna barva dlesni pri psu?

Barva dlesni pri psu nam lahko pove veliko. Modre ali vijolične dlesni lahko pomenijo pomanjkanje kisika, težave z dihanjem, bolezen srca, nizek krvni pritisk itd., dlesni žive rdeče barve lahko kažejo na toplotni udar, visok krvni pritisk, izpostavljenost toksinom, rahlo rdeče so lahko znak gingivitisa ali vnetij, rumene kažejo na težave z jetri, slabokrvnost, blede dlesni pa so lahko simptom bolezni ledvic, raka, težav s srcem, notranje krvavitve …

Neredke pa so tudi težave s samimi dlesnimi. Morda najočitnejši znak – tako kot pri ljudeh – je slab zadah. Bolezni dlesni načeloma ne nastanejo zaradi samih dlesni, temveč zaradi bakterij na in ob zobeh. Najboljša preventiva je primerna prehrana ter redno “ščetkanje” zob, torej primerne pasje žvečilke (surove mesnate kosti ali mehki sušeni priboljški za tiste, ki imajo slabe zobe).

Kot pri človeških je potrebno, da ste pozorni tudi na krvavenje pasjih dlesni. To se lahko pojavi sicer že ob žvečenju malce trše igrače ali neprimerne, gole kosti, a v takem primeru se navadno tudi hitro ustavi. Strokovnjaki trdijo, da krvavenje po igranju ni nedolžno, če traja več kot 10 minut. Sicer pa so kronične krvaveče dlesni lahko znak katerega izmed bolj resnih obolenj, zato ga ne smemo ignorirat.

Kako ukrepati?

Če je barva dlesni pri psu bleda, dlesni pa so suhe ali pa so nenavadnega odtenka, čas polnjena kapilar pa je predolg ali prekratek, potem je fino, če to ugotovitev čim prej podelite z vašim veterinarjem, ki bo podal strokovno mnenje in navodila za nadaljnje ukrepe.

Enako naredite v primeru težav s samimi dlesnimi – ukrepajte čim prej, saj lahko na tak način psu olajšate marsikatero neprijetnost in bolečino, sebi pa prišparate veliko stroškov, ki so povezani z dentalnimi posegi.

Barva dlesni pri psu je povzeta od tukaj.
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.