Domov » Ostalo » Dodatki za sklepe: kaj izbrati za vašega psa?

Dodatki za sklepe: kaj izbrati za vašega psa?

Objavljeno v Ostalo

Bolečine v sklepih in vnetje sklepov lahko prizadenejo pse vseh starosti in velikosti, ne glede na to kako (ne)aktivni so. Čeprav gre za nepovratno stanje, pa lahko vnetja sklepov blažimo na različne naravne načine in tako upočasnjujemo proces napredovanja bolezni.

Preden posežete po farmacevtskih pripravkih, ki sicer lajšajo bolečino, a imajo lahko ob dolgotrajni uporabi tudi hude posledice na druge organe (jetra, ledvice,…), lahko poskusite vašemu psu pomagati na naraven način. Na tržišču najdete ogromno različnih (naravnih) dodatkov za vnetje sklepov, a imejte v mislih, da so si psi med seboj različni in se vsak organizem drugače odziva na različne dodatke za sklepe.

Naravni dodatki za sklepe, ki jih najdemo na trgu

Tako kot za ljudi je tudi za pse je glukozamin eno izmed najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil. Je ena od najboljših preventiv in kurativ, ko govorimo o kosteh in sklepih: pomaga pri blaženju bolečin, spodbuja obnavljanje hrustanca in pomaga pri vnetju. Kdaj samo doziranje glukazamina s prehrano (vratovi, hrustanci, sklepi, kostna juha …) ni dovolj in potrebujemo prehranska dopolnila? Pri prehrani starejšega psa, ki ima težave s sklepi, nepogrešljiv je v primeru osteoartritisa, artroze, displazij … Na tržišču najdete pestro ponudbo prehranskih dopolnil tako v obliki praškov, tablet in kapsul. Morda boste uspešni že ob prvi izbiri, morda boste morali zamenjati nekaj različnih proizvdov. Glukozamin pa seveda ne bo učinkoval takoj, več o glukozaminu si preberite tukaj.

  • Zlata pasta

Zlata pasta je zdravilna mešanica, ki jo na Vzhodu že od nekdaj uporabljajo za zdravljenje številnih težav, dobre izkušnje z njo pa ima tudi marsikateri pasji skrbnik. Njena glavna sestavina je kurkuma, ki dokazano blaži akutna in kronična vnetja, spodbuja razvoj zdravih bakterij v črevesju ter čisti jetra ter kri. Zlato pasto doziramo postopoma, začnemo z manjšimi količinami ter spremljamo odziv psa. Recept za zlato pasjo dobiš tukaj.

Zelenoustna školjka je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in je najboljši vir naravnega glukozamina. Raziskave, narejene prav na domačih živalih, potrjujejo, da je zelo učinkovita naravna pomoč pri artritisu in artrozi. Zaradi protivnetnega delovanja bo dobro dela psom, ki imajo mišično-skeletne težave, pomagala bo tudi pri hitrejši regeneraciji po poškodbah in pri psih, ki imajo zelo obremenjene sklepe. Prvi učinki se kažejo po 4-8 tednih. Tukaj preberite več o zelenoustni školjki ter o tem, zakaj Maori nimajo težav s sklepi 🙂

  • Omega-3 maščobne kisline

Zmanjšujejo vnetja in pomagajo tudi pri lajšanju težav, ki so povezane z vnetimi sklepi, pridobivamo jih predvsem iz ribjega olja. Omega-3 maščobne kisline so v obliki svežih rib (primer: sardele) ali skrbno izbranega lososovega olja odlična podpora pri različnih zdravstvenih težavah. Učinek seveda ni viden takoj! Če kupujete lososovo olje, pazite, da kupite kakovostno (hladno stiskano …).

  • Bosvelija

S smolo iz dreves bosvelije (Boswellia serrata) ajurvedska medicina že stoletja zdravi vnetna in revmatična stanja. Že po šestih tednih naj bi se pokazali rezultati pri psih, ki čutijo bolečino v sklepih in imajo otrdele sklepe.

To pa seveda niso vsi naravni dodatki za sklepe, ki obstajajo na našem tržišču, ampak samo “šopek zbranih”. Še enkrat pa moram poudariti, da vsi naravni dodatki za sklepe ne pomagajo vsem in potrebna je tudi posebna previdnost pri doziranju.

Pravilno doziranje in različni učinki dodatkov za sklepe

Veterinarka Špela Suhač, ki se ukvarja z energijsko osteopatijo in se v praksi redno srečuje s psi, ki imajo težave z gibanjem, svetuje glede doziranja prehranskih dodatkov za sklepe. Sprva upoštevajte navodila proizvajalcev, odmerek pa višajte le v primeru, če vam, je tako svetoval veterinar. Kot poudarja, se napredek ne vidi takoj in je osnovna poskusna doba nekje 4-6 tednov, ampak opozarja, da je to obdobje, ko psa manj obremenjujemo in je potrebno biti objektiven pri ocenjevanju stanja. »Napredek po prehranskem dopolnilu ni enako skokovit kot pri protibolečinski terapiji, a lastniki pri svojih psih opažajo na primer lažje vstajanje, psi se ne ližejo več po bolečih sklepih, šepanje je manj izrazito, stopnice se lažje premagujejo. Ti učinki nastopijo različno hitro – pri nekaterih šele čez več tednov vztrajnega dodajanja izbranega dopolnila,« pojasni. Po obdobju treh mesecev svetuje, da prekinete z dodajanjem izbranega dopolnila in opazujete spremembe.

Katere prehranske dodatke za sklepe izbrati za naše pse?

»Res je, da vsak pes z identičnimi težavami s sklepi ne reagira enako na isti izdelek. Svetujem, da lastnik po neuspehu z enim izdelkom preizkusi kakšen izdelek z nekoliko drugačnimi sestavinami, morda bodo drugačne kombinacije njegovemu psu bolje ustrezale,« pojasnjuje Špela.

Kaj pa je najpomembnejše, ko izbirate dopolnila? Špela lastnikom svetuje, da si dobro preberemo deklaracije. Tam preverimo, katere sestavine vsebuje izdelek in kolikšna je vsebnost te sestavine. Če je vsebnost prenizka, potem hranila za sklepe nimajo želenega učinka. Zelo pomembna je tudi kvaliteta sestavin, ki je včasih težje preverljiva.  Prav zato ne kupujmo poceni dodatkov sumljivega porekal!

Kako lahko še dodatno pomagamo našemu psu?

Pes ali mačka naj bosta primerne teže za svojo velikost in pasmo, saj debelost znatno poveča možnost pri boleznih in poškodbah kosti, sklepov, kolkov… Poskrbite, da se bo pes dovolj gibal, da bo imel ležišče na toplem in suhem, saj hlad in vlaga še dodatno povečata težave s sklepi. Predvsem pa nikoli ne obupajte in vztrajno iščite rešitev ali kombinacijo različnih rešitev, ki bo pomagala vašemu psu; ne pozabite še na različne komplementarne metode, kot je recimo energijska osteopatija ali akupunktura 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.