Domov » Trendi » Jagodni izbor za lepšo jesen (in zimo)

Jagodni izbor za lepšo jesen (in zimo)

Objavljeno v Trendi

Vsak letni čas prinaša svoje radosti in slabosti ter določeno mero prilagoditve vsakodnevnih aktivnosti. Sama se najbolj veselim nabiranja kostanja v bližnjem gozdu, malo manj pa močeradov, ki nam bodo prekrižali pot in čedalje krajših dnevov, ki bodo kratili sprehode po dnevni svetlobi. In seveda – dež, ki se ga moj Ron izogiba kot hudič križa!

Kako si lahko popestrimo in olajšamo sprehode v dežju in hladnem vremenu, kako psa zaposliti drugače kot z »laufanjem« in kaj narediti, če se mu težave z gibanjem poslabšajo prav z nastopom nižjih temperatur?

To je moj jagodni izbor za jesen 2019, upam, da kaj od naštetega pride prav tudi vam 🙂

Plaščki za pse dež in mraz

Sprehodu po dežju se težko izognemo, pa čeprav gremo v tistih dnevih samo na hitro lulat in kakat. In medtem ko nekaterih psov mokro vreme ne moti niti pod razno, se drugi uprejo, že ko na vremenski napovedi samo slišijo, da nas v prihodnjih dnevih čaka dež. Razlogi, zakaj nekateri psi ne marajo dežja, so različni, verjamem pa, do so mokri kožuhi neprijetni za ene in za druge, zlasti če ima pes dolgo in gosto dlako.

Kožuh lahko seveda zaščitite, in sicer z dežnim plaščem za psa. Ta vam bo privarčeval kar nekaj časa pri nadaljnjem brisanju in sušenju pasjega krzna 🙂

Pri kupovanju opreme za psa, je praktičnost na prvem mestu in sem zelo vesela, ko lahko ubijem 2 muhi na en mah – moja izbira je zato 2 v 1 plašč za psa, torej dežni plašč v kombinaciji s toplo snemljivo podlogo, ki jo koristim v mrzlih zimskih dnevih.

Oblačenje psa marsikdaj zbuja nepotrebno zgražanje in odkimavanje z betico, a naj vam to ne seže v srce; pes je nenazadnje vaš, zato veste, kako pravilno poskrbeti zanj in kaj mu odgovarja. Ko se temperature spustijo, so na udaru sploh kratkodlaki psi, ki so po trebuhu praktično brez dlake ter starejši psi, ki jih moramo pred mrazom obvezno zaščititi.

Grelne blazine in termoforji

Če ima pes kronične težave z gibanjem in recimo trpi za artritisom, se lahko stanje poslabša s prihodom hladnega in vlažnega vremena. Topli obkladki po sprehodu so zato skoraj da obvezni, še bolj praktične pa so grelne blazine, na katerih se lahko pes prijetno pogreje po hladnem in vlažnem sprehodu. Grelne blazine so v primerjavi z obkladki praktične predvsem takrat, ko moramo »segreti« večjo površino pri velikem psu (recimo križ) in ko se nam ne da neprestano namakati obkladkov v toplo vodo. Grelne blazine so dobrodošle tudi pri starejših psih.

Pomembno: grelne blazine in/ali tople obkladke vedno uporabimo po sprehodu, saj ne želimo, da bi pes doživel »temperaturni šok« na hladnem vremenu, ki bi mu po možnosti še poslabšal zdravstveno stanje.

Zaščita za tačke

Snega in posoljenih sprehajalnih poti sicer še ni na vidiku, a tudi samo mrzla tla lahko terjajo svoj davek na blazinice občutljivih psov. In ker ne želite biti kot DARS, ki ga vsako leti preseneti sneg, pravočasno poskrbite, da boste imeli pri roki – tački zaščitno kremo ali mazilo.

Za zaščito lahko uporabite kokosovo olje ali mast, lahko pa seveda tudi kupite namensko kremo ali mazilo iz naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zaščito tačk v vseh vremenskih pogojih.

Toplo priporočam:

Pazite se močeradov!

V vlažnem vremenu mrgolijo po gozdu, zato se jim je praktično nemogoče izogniti. Stik z močeradom je za psa pogosto usoden (močerad v samoobrambi izloči za psa izjemno strupeno snov), zato imejte vsaj v tem obdobju psa na vrvici. Če vseeno pride do stika, mesto (običajno je to smrček), takoj sperite z vodo in se takoj odpravite k veterinarju, naravne rešitve (ki vam v tem primeru itak ne bodo pomagale …) googlajte kasneje.

Svetleče led ovratnice za boljše vidnost

Zakaj bi imeli pse okrašene kot novoletne jelke? Zato, da so bolj vidni! Z vedno krajšimi dnevi in vedno daljšimi “nočmi”, bo tudi vedno več sprehodov opravljenih v trdni temi.

Skrbniki temnih psov prav gotovo vedo, kaj govorim 🙂 Včasih moram še sama dobro pogledati, kje je moj črnuh in to kljub temu, da je na povodcu – sploh če zaideva na kakšno potko v naselju, ki ni prav dobro osvetljena. Z led ovratnico je tako pes bolj viden (tudi drugim) in zato zaščiten, vložek v to dodatno opremo pa je minimalen. Za psa ni čisto nič moteča, uporabljamo jo poleg oprsnice (ni nadomestilo za »klasično« ovratnico).

Interaktivne igrače

Dolgčas in manj fizične aktivnosti zaradi kratkih dni in dolgih noči lahko popestrimo z različnimi miselnimi izzivi.

O miselni in fizični aktivnosti sem razpredala že na različnih mestih, a če povzamem na kratko: fizična aktivnost je nedvomno pomembna, a za zdrav duh v zdravem pasjem telesu je pomembna tudi dobra mera miselne stimulacije, ki pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti psa. Večina interaktivnih miselnih igrač je narejena tako, da pes uporablja svoj smrček, kar dokazano vpliva na splošno pomirjanje psa, saj zniža srčni utrip (več o tem tukaj). A navkljub temu, da bo pes “samo” vohal, ne bo čisto nič manj angažiran kot pri aktivnem sprehodu, saj taka aktivnost zahteva dobršen del koncentracije , ki je ne dosežemo nikakor drugače kot s treningom.

Če mi ne verjamete na besedo, preizkusite in poročajte 🙂

Miselne igrače, ki jih priporočam:

Sicer pa – uživajta v jeseni!

Pisano listje ima svoj čar, a ne pozabite, da ko je mokro, lahko drsi; bolhe in klopi še niso rekli zadnje, tako da nikar ne pozabite na primerno (naravno) zaščito, vedno daljše večere pa izkoristite za stiskanje pod dekco – s psom, jasno!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

  1. Simona Feraric
    | Odgovori

    Super clanki. Poucni in duhoviti…?
    Lp Simona in ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.