Domov » Priporočam » Je fizična aktivnost res edina pot do “srečnega in utrujenega psa”?

Je fizična aktivnost res edina pot do “srečnega in utrujenega psa”?

Objavljeno v Priporočam

Poznam veliko ljudi, ki imajo slabo vest, če psa 1 ali 2 dni konkretno ne »zlaufajo«, saj se je ta koncept vsakodnevnega obveznega »zlaufanja«, psa tako globoko zasidral v našo podzavest, da si včasih sploh ne upamo pomisliti, da bi psa lahko »zmatrali« drugače.

Da ne bo pomote: gibanje je seveda pomembno in tudi zdravo, pa ne samo za našega psa, ampak tudi za nas! To, da imamo doma pse, s katerimi hodimo na sprehode ob vsakem vremenu, je tudi gotovo še en plus več za naš imunski sistem, ampak življenje ima včasih z nami čudne plane in potem se zgodi, da:

  • pride do poškodbe, zaradi katere se pes več tednov ali mesecev ne more zlaufati. Kaj naj naredimo z viškom energije?
  • imamo doma psa, zaradi katerega pospešeno iščemo kondicijskega trenerja, saj se s psom aktivno ukvarjamo več ur na dan, on pa še kar ni »zmatran«.
  • čez nekaj časa začnemo skrivati žogico, ker je pes postal pretirano obseden z njo, zdi se nam, da je že malo odvisen?
  • psu iz (ne)znanega razloga sprehodi povzročajo stres (boji se kolesarjev, avtomobilov, mimoidočih …), zato je sprehod pravzaprav muka za oba.
  • starejši psi ne potrebujejo ali se ne morejo več gibati tako, da bi se vsak dan »ornk zlaufali«, še vedno pa imajo kar nekaj viška energije.

No, potem imamo problem, običajno psa z viškom energije, ki je ne znamo pokuriti tako, kot smo do zdaj mislili, da je edino pravilno in možno, torej  s fizično aktivnostjo.

In medtem ko se sekiramo, ker ne moremo zlaufati psa, »kot se spodobi«, pozabljamo na čudovito orodje, ki nam v tem primeru pride še kako prav – pasji smrček.

Pes vidi svet skozi vonj!

Psi so nepogrešljivi uslužbenci vojske in policije, kot asistenti se odlično znajdejo tudi v zdravstvenih vodah, saj lahko zavohajo padec glukoze v krvi, predepiletično stanje in celo rakave celice pred 1. stadijem.

A to so stvari, ki jih v vsakdanjem življenju preveč pogosto pozabimo. Pozabljamo, da je sprehod s psom namenjen predvsem psu in da je raziskovanje okolice s smrčkom prav tako pomemben del aktivnega dela sprehoda. Namesto da bi psa v miru pustili, da ovohava vse možne travne bilke, grmičke, vejice in kamne, ga živčno vlečemo stran, kot češ, ja kaj pa ti spet vohaš, če pa morava na sprehod!

Pasja sposobnost vonja je zares izjemna in upam si trditi, da je nam, ljudem, popolnoma nepredstavljivo, kakšen spekter vonjev so sposobni zaznati psi. Saj veste, da psi lahko gonečo samico zavohajo na kilometre daleč, zelenica pred blokom pa ni samo zelenica, temveč neke vrste pasji Facebook, kjer naši kosmati prijatelji vsak dan temeljito prečesajo novičke in dodajo še kakšno novo objavo.

Ampak kaj ima to veze z viškom energije in alternativo (pretirani) fizični aktivnosti?

Vohanje, ovohavanje in raziskovanje okolja s smrčkom je za psa početje, ki zahteva koncentracijo, hkrati pa ga tudi umirja. Po koncu takega raziskovanja pes sicer ni fizično izčrpan, je pa mentalno zadovoljen, izzvan, stimuliran, imenujte to, kakor vam paše 🙂 In kot verjetno sami veste, je mentalna stimulacija psa enako pomembna kot fizična aktivnost, v določenih primerih pa je tudi edina oblika aktivnosti, ki jo pes lahko izvaja. In z nekaj domišljije, trikov in dobrih nasvetov, lahko že domačo dnevno sobo ali klasični sprehod spremenimo v miselni izziv!

Čeprav se to morda sliši zelo učeno in kompleksno, je mentalna stimulacija psa nekaj, kar boste zlahka osvojili. V resnici morate samo »dovoliti« psu, da začne zares uporabljati svoj smrček, pri čemer si lahko pomagate z različnimi igračami, ki jih lahko izdelate tudi sami, okolje pa lahko obogatite s številnimi nevsakdanjimi predmeti, ki spodbujajo raziskovanje.

Pasji smrček je najboljše in brezplačno orodje za različne miselne izzive.

Jasno pa je, da morate psu dati čas in se zavedati, da tudi miselni izzivi od psa zahtevajo trening in  bolj kot boste vadili, bolj bo pes skoncentriran in bolj se bo dela loteval sistematično.

In še enkrat poudarjam, da ta prispevek ni proti rednemu gibanju, ki je nedvomno del zdravega pasjega življenja, ampak za boljši izkoristek pasje šnofle 🙂 Če je zunaj minus ali pa več dni dežuje, je vsekakor lepše doma na toplem in psa zaposliti na drugačen način.

Primerno za vse pse

Poleg tega je reševanje miselnih izzivov in raziskovanje okolja s smrčkom je nekaj, kar lahko počne čisto vsak pes, ne glede na njegovo zdravstveno stanje, starost ali vedenjske težave, saj to početje ne zahteva posebnih veščin.

Pri starejših psih boste ohranili kognitivne sposobnosti, poškodovani psi in psi z omejenim gibanjem bodo na tak način kravžljali možgančke, mladičke pa boste spodbudili k raziskovanju okolice, hiperaktivni psi pa se bodo postopoma umirili.

Še več, mentalna stimulacija in obogateno okolje se v tujini čedalje bolj pogosto uporabljata kot »podporna« terapija ob reševanju različnih težav, ki so pri psih povezane s stresom, vedenjem, plašnostjo in samozavestjo!

Kako začeti?

Veliko idej, namigov in nasvetov za različne načine mentalne stimulacije in dela z nosom najdete na spletu, nekaj praktičnih nasvetov pa vam bo na delavnici Mselnii izzivi za psa: izvohaj nove priložnosti podala Alja Willenpart, kinološka inštruktorica v pasji šoli ZA PSA.

Na delavnici, ki je razdeljena na teoretični in praktični del, boste spoznali nekaj osnovnih izhodišč za uspešno postavljanje in reševanje miselnih izzivov, razlike med fizično aktivnostjo in mentalno stimulacijo, v praktičnem delu pa bodo kužki raziskovali obogateno okolje in izdelali boste nekaj preprostih igrač, ki jih boste doma lahko uporabili za krepitev miselnih izzivov!

Miselni izzivi za psa: izvohaj nove priložnosti za zabavo

Petek, 25. oktober ob 18: 30. Delavnico vodi Alja Willenpart, pasja šola ZA PSA

Preberi več >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.