Domov » Ostalo » 6 namigov: kako poskrbeti za psa poleti?

6 namigov: kako poskrbeti za psa poleti?

Objavljeno v Ostalo

Sveža voda, senca, ohladitev v bližnjem jezeru, reki ali morju ter omejitev aktivnosti in sprememba sprehajalnih poti morajo biti prioritete v poletnem času. Poleg tega pa je vsak pes drugačen in ima drugačen tolerančen nivo visokih temperatur; kar je za nekoga še sprejemljivo, je za drugega že absolutno preveč, podobno kot to velja pri ljudeh. Ko začne poletna vročina naraščati, moramo biti še posebej pozorni na kronične bolnike in na naše zlate seniorčke.

Kaj lahko naredimo, da bo pes čim lažje prenašal visoke temperature?

Prilagodimo ure sprehodov

Upam, da tega ni treba posebej razlagati. Aktiven sprehod s psom, ko je sonce najvišje in neusmiljeno pripeka, ni dobra ideja, pa naj bo pes še tako fit in vitalen. Psa peljimo na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, prav tako prilagodimo sprehajalne poti. V tistih dnevih, ko nas zajame hud vročinski val pa ne bo čisto nič narobe, če pustimo psu lenariti in na sprehodu opravimo res samo najbolj nujno.

Zaščitimo pasje blazinice

Čeprav je poleti fino, ker lahko hodimo bosi (sploh bo travi – a ni to krasen občutek?), nam verjetno na kraj pameti ne pade, da bi hodili bosi po razbeljenem asfaltu. Enako naj torej velja za našega psa: sprehajalne poti prilagodimo tako, da pes ne bo hodil po vročih asfaltiranih površinah. Veliko bomo naredili tudi že s tem, ko bomo prilagodili ure sprehodov. Kako preveriti, ali je asfalt preveč vroč za pasje tačke? Boso nogo (ali roko) položimo na asfalt – če peče nas, bo peklo tudi našega psa. Logično 🙂
Če se asfaltu nikakor ne moremo izogniti, nabavimo pasje čevlje, ki bodo zaščitile občutljive blazinice. Če nas je sram, kaj bodo drugi rekli, ker ima naš pes čevlje, se vprašajmo, če bodo tej drugi poskrbeli za sanacijo opečenih pasjih blazinic na našem psu?

Ohladimo psa tako, kot bi ohladili sebe

Ljudje si poleti privoščimo kakšno »hladno kopel« ali pa skočimo na ohladitev v bližnje jezero, reko ali pa na morje. Enako ohladitev privoščimo tudi psu: običajen sprehod zamenjajmo za kopanje v bližnji čisti vodi ali pa ga ohladimo pod prho. Voda naj bo prijetno mlačna, in ne mrzla, psa kopajmo s tako temperaturo vode, ki prija tudi nam.

Psa nikoli, pod nikakršnim pogojem in iz nikakršnega razloga ne puščajmo v avtomobilu. To ni namig, to je obveza vseh skrbnikov živali!

Tudi če je samo za 5 min (5 min se lahko hitro zavleče na 10, 10 na 20 itd.) in/ali če je avto v senci. Ne bom ponavljala n-krat deljenih opozoril, kako hitro lahko temperature naraščajo v avtomobilu, saj smo navkljub vsem možnim opozorilom na žalost vsako leto priča primerom, ko »skrbniki« zaradi neodgovornega ravnanja in bizarnih razlogov psa pustijo v avtomobilu. Včasih se taki podvigi tudi končajo tragično in pes umre zaradi vročinskega udara; vsaka taka smrt je nepotrebna, tako ravnanje pa ni nič drugega kot hudo mučenje živali. Si predstavljate, kakšno trpljenje je, kuhati se na takšnih temperaturah in kakšna huda smrt je to v resnici? Če naletite na psa v zaprtem avtomobilu, ukrepajte takoj – najbolje, da v istem trenutku pokličete policijo.

Naučimo se prepoznati znake znake toplotnega udara pri psih

Toplotni udar ni nujno posledica neprilagojenih dejavnosti in ždenja v zaprtem avtomobilu, pogosteje so mu podvrženi brahiofacialne pasme psov, starejši psi in kronično bolni psi, zato moramo pri njih še posebej paziti! Prepoznajte znake pregrevanja in preverite, kako ukrepati, če pri psu pride to toplotnega udara.

Ne pozabimo na prezračevanje kožuha

Če ima naš pes tak kožuh, ki dopušča striženje, mu vsaj poleti privoščimo redno trimanje, sicer pa ga redno krtačimo, da sproti odstranimo mrtvo podlanko in mu tako prišparamo kakšno sopenje manj.

Počivanje na hladnem

Psu uredimo poletno rezidenco v najbolj hladnem delu stanovanja, sploh ko vidimo, da instinktivno išče prostor, kjer bi se lahko ohladil (ploščice, klet itd.). Da bi se izognili nepotrebnim težavam, pa mu preprečimo ležanje neposredno pod klimatsko napravo/ventilatorjem, saj lahko pride pri psih do podobnih težav kot pri ljudeh (vnetje oči, ušes itd.). Poskrbimo tudi za udobno ležišče – na sintetičnih ležiščih je običajno še bolj vroče, zato naj bo tudi ležišče iz čim bolj naravnih materialov.

BONUS: Preveri še 4 odlične namige, kako ohladiti psa med poletjem (brez klime) >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.