Domov » Ostalo » Toplotni udar pri psu – najbolje je, da ga preprečimo!

Toplotni udar pri psu – najbolje je, da ga preprečimo!

Objavljeno v Ostalo

Toplotni udar pri psu je ena izmed neprijetnih poletnih nadlog, o kateri moramo biti seznanjeni vsi pasji skrbniki, tudi tisti najbolj vestni in odgovrni, ki menimo, da se nam to pač ne more zgoditi. Psi se namreč ne potijo na enak način kot ljudje, zato se lahko hitro pregrejejo, kar lahko vodi do zdravstvenih zapletov, ki se v najslabših primerih lahko končajo tudi s smrtjo. Najbolj ogroženi so čezmerno težki psi in psi brahiocefaličnih pasem (s skrajšanim obraznim delom glave oziroma »potlačenim smrčkom«), a tudi če je vaš pes vitek in zdrav, to ne pomeni, da zanj ne obstaja nevarnost pregrevanja. Še tako fit in zdravega psa ne smemo puščati v zaprtem avtomobilu, pa čeprav v senci ali pa ga goniti na aktiven sprehod ob 12. uri, ko je temperatura zunaj krepko čez 30˙stopinj.

Toplotni udar pri psu se lahko pojavi zaradi različnih razlogov:

  • Toplotni udari, povezani z naporom se pojavijo, ko je pes telesno aktiven, navadno v prvih vročih dneh, ko se še ni navadil na nenaden dvig temperature.
  • Tisti toplotni udari, ki z naporom niso povezani, pa se pojavijo, ko je pes izpostavljen visokim temperaturam in nima dostopa do sveže vode, sence, kjer se lahko ohladi ali dobro prezračenega prostora. Prav zato nikoli ne puščajte psa v zaprtem avtomobilu (četudi v senci), na dvoriščih in vrtovih brez sence ali v vročih, neprezračenih sobah.

Znaki vročinskega udara pri psu

Življenjskega pomena je, da prepoznamo, kdaj psu grozi vročinska kap. V takem primeru ne odlašajmo s klicem na bližnjo veterinarsko postajo!

  • Težko sopenje

Znano je, da se psi s sopenjem hladijo (telesno temperaturo pa v določeni meri uravnavajo tudi preko blazinic na tačkah), a pomembno je, kakšno je sopenje. Če je pes izpostavljen toplejšim temperaturam, sope z rahlo odprtim gobčkom. Bolj ko mu je vroče, bolj odprt je gobček in če sopiha z zelo odprtim gobčkom, pri čemer mu na stran visi otečen jezik, je zadnji čas, da ga peljete v hladen, če se le da klimatiziran prostor. Poleg tega se prepričajte, da ima na voljo svežo hladno vodo.

  • Prekomerno slinjenje

Če se pes v vročih dneh prekomerno slini, je to znak, da se njegovo telo ohlaja s težavo. Odvečna slina mu poleg sopenja pomaga odvajati odvečno toploto. Še preden se začne izjemno sliniti mu zato omogočite bivanje v hladnem prostoru.

  • Pogosto ležanje

Ste morda med poletnim sprehodom opazili, da skuša imeti pes več odmorov kot navadno? To je reakcija na vročino, zato mu privoščite pavzo, pri tem naj ima na voljo dovolj vode, nato pa sprehod čim prej zaključite, da se vrne v udobne, hladne prostore. Če se pes od vročine zgrudi, pa takoj začnite z ohlajanjem (postopek je opisan spodaj) in seveda takoj kontaktirajte vašega veterinarja.

  • Hiter srčni utrip

Še en znak toplotnega udara pri psu je nepravilen oziroma hiter srčni utrip. S povečanim srčnim utripom skuša telo črpati kar čim več pregrete krvi do okončin oziroma stran od vitalnih organov, kjer bi lahko povzročila škodo. Tudi v tem primeru čim prej obiščite veterinarja.

Veterinarsko pomoč poiščite tudi v primeru, da je pes po izpostavljenosti visokim temperaturam nenavadno zaspan, bruha, ima diarejo (še posebej krvavo), svetlo rdeč jezik in blede dlesni, pomanjkanje apetita ali nevrološke težave, na primer spotikanje ali kakršenkoli napad. V teh primerih gre namreč lahko za poškodbe notranjih organov, ki so posledica vročinskega udara, kar je lahko smrtno nevarno.

Kako ukrepati, če pride do toplotnega udara?

Ključnega pomena je, da psu čim prej poskušate znižati telesno temperaturo.

Ohlajajte ga postopoma, začnite pri tačkah in nadaljujte po telesu navzgor. Psa nikoli ne smemo hladiti z mrzlo (ledeno) vodo, nikoli ga ne smemo politi ali potopiti v mrzlo vodo, saj je to prevelik šok za telo, ki lahko vodi celo v smrt. Psa nikoli ne začnemo hladiti pri glavi!

Ko začnete s hlajenjem psa, mu izmerite telesno temperaturo, nato pa jo preverite vsakih 10 do 15 minut. Ko ta doseže 39 °C, lahko prenehate z intenzivnim hlajenjem in poiščete veterinarsko pomoč.

Kako preprečiti toplotni udar pri psu?

Kot vedno je najboljše zdravilo preventiva. Pes naj ima vedno dostop do sveže vode in prostora v senci, sploh v vročih poletnih dneh. Pri psih, ki jim dlaka to dopušča, je priporočljivo striženje ali britje. V izjemno vročih poletnih dneh pustite psu, da najbolj vroče ure preživi v ohlajenih notranjih prostorih, na sprehode ga peljite, ko se zunaj malce ohladi. Če vidite, da pes res težko prenaša vročino, mu omislite hladilno rutico, hladilni plašček ali hladilno ležišče.

Psa nikoli ga ne pustite v parkiranem avtomobilu, saj je tam tudi v primeru odprtih oken in avta, parkiranega v senci, izpostavljen izjemno nevarnim temperaturam. Če imate psa brahiocefalične pasme, kakršna sta na primer buldog in mops, se zavedajte, da so ti zaradi posebne anatomije še posebej občutljivi na visoke temperature in zato bodite še posebej pozorni!

Če le imate dostop do vode, pustite psu, da plava. Če dostopa do vode nimate, je dobra rešitev tudi bazen za psa – še posebej pri manjših psih in pri tistih, ki niso dobri plavalci in seveda, če ga le lahko kam postavite 🙂

Vir napotkov in znakov toplotnega udara: petmd.com

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.