Domov » Ostalo » Odgovor na večno vprašanje »Kako vidijo psi?«

Odgovor na večno vprašanje »Kako vidijo psi?«

Objavljeno v Ostalo

Ste tudi vi med tistimi, ki so še vedno prepričani, da psi vidijo črno-belo? Dolgoletne raziskave so ta mit razbile že nekaj let nazaj, saj so raziskovalci dognali, da je pasji vid veliko bolj kompleksen in se na več nivojih razlikuje od človeškega.

Razbijamo mite: kako vidijo psi?

Ljudje vidimo svet v barvah, ker imamo v naših očeh tri tipe receptorskih celic za zaznavanje barv. Te so občutljive na rdečo, zeleno in modro svetlobo ter različne intenzivnosti in delež teh treh. Vse skupaj v možganih ustvari barvni svet, kot ga poznamo. Zelo dolgo je veljalo prepričanje, da psi vidijo le črno-belo, a različne raziskave kažejo, da temu ni tako. Torej, kako vidijo psi?

V primerjavi z ljudmi imajo psi samo dva tipa receptorskih celic in vidijo podobno kot ljudje z barvno slepoto. Zelo dobro ločujejo odtenke modre in sive, ne razlikujejo pa med rdečo in zeleno barvo. Njihov barvni spekter torej pokriva rumeno (rjavo), modro in sivo bravo.

kako vidijo psi, "barvna slepota" pri psih
Vir fotografije: drsophiayin.com

Barvni spekter psov tako podrobneje zajema:

 • Sivo rjavo,
 • temno rumeno,
 • svetlo rumeno,
 • sivo rumeno,
 • svetlo modro
 • in temno modro.

Zanimivo je, da je veliko pasjih igrač na prodajnih policah ravno rdeče barve, ki naj bi jo psi zaznavali kot temno rjavo-sivo ali pa celo črno, kar pomeni, da v travi težko razločijo žogico kričeče rdeče barve, ki je nam tako dobro vidna.

Kako »barvna slepota« vpliva na vašega psa?

Glede na prebrano vam je zagotovo takoj jasno, zakaj psi obožujejo rumeno teniško žogo, niso pa ravno navdušeni nad isto žogo v rdeči barvi. Naslednjič, ko torej izbirate igrače za vašega psa izberite tako, ki bo glede na barve »všeč« vašemu psu, ne glede na to, če vam ta barva ne ustreza.

Pasji vid se ne razlikuje od človeškega le glede zaznavanja barv!

Seveda pa zaznavanje barv ni edina značilnost pasjega vida, ki se razlikuje od človeškega:

Kakšno je vidno polje psa?

Pasji vid se od človeškega razlikuje tudi v povezavi z vidnim poljem. Človeško vidno polje obsega 180 stopinj, pasje vidno polje pa je večje, in sicer okrog 250 stopinj ter se zaradi položaja oči odpira tudi s strani. Razlike glede vidnega polja psa so odvisne tudi od velikosti in pasme psa. Daljši kot ima pes gobec, večje ima tudi vidno polje.

Pasji vid se od človeškega razlikuje tudi glede prepoznavanja predmetov od blizu in daleč. Pes ne mora natančno prepoznavati mirujočih predmetov, saj ne vidi slike tako ostro kot človek, a lahko premikajoče predmete prepozna na velike razdalje tudi do 900 metrov. Za prepoznavanje predmetov na blizu se zanaša predvsem na vonj in sluh, ki sta v primerjavi s človeškim veliko bolj razvita.

Ali pes vidi bolje ponoči kot človek?

V določenih pogledih pa je pasji vid veliko bolj razvid od našega. Psi namreč veliko bolje kot ljudje vidijo v temi in v polmraku. Na to vplivata dva elementa v očesu: psi dobro vidijo v temi zaradi postavitve palčic v očesu, ki za zaznavo potrebujejo zelo malo svetlobe. Na drugi strani pa imajo psi v očesu strukturo, ki jo ljudje nimamo in jo imenujemo Tapetum Lucidum. Ta struktura vsebuje celice občutljive na svetlobo, ki lahko izkoristijo že najmanjšo količino svetlobe. To je tudi razlog, da se psu ponoči in v mraku oči svetijo.

Ne moremo torej reči, da je človeški vid razvit bolje od pasjega in obratno, lahko rečemo le, da gre za različno razvit vid, ki tako psom kot ljudem kar najbolje služi glede na njihove potrebe. Prepričana pa sem, da boste naslednjič dobro razmislili, kakšne barve igračo boste kupili svojemu psu, da bo v njemu prijaznih barvah in bosta v igri lahko še bolj uživala.

Preverite, kako vidijo psi!

Najverjetneje si je težko predstavljati realno sliko, kako naš kuža vidi stvari v primerjavi z vami. Ravno zaradi tega je (malo za hec, malo za res,) nastalo posebno spletno orodje, na katerega naložite sliko in ta vam prikaže obdelano sliko, ki prikazuje, kako jo vidi vaš pes. Če se vam da s tem igrati, obiščite to povezavo.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

2 Responses

 1. Mojca Hribar
  | Odgovori

  Izvrsten prispevek! Glede na to, da imam v stanovanju res veliko rdeče barve, je naša Dona prisiljena živeti v sivini:( Evo, čas za spremembo – stanovanje napolniti z rumeno in modro, pa bom lahko rekla, da vidim kot pes:)
  Glede vidnega polja – naši psi torej niso psi, ampak so že skoraj sove:)
  lp, Mojca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.