Domov » Mačke » Mačja meta in njen vpliv na mačko

Mačja meta in njen vpliv na mačko

Objavljeno v Mačke

Mačja meta je samo ena izmed vrst mete in učinek na mačke najverjetneje poznamo vsi – neverjetno veselje, nenavadno oglašanje naše mačke in čudno obnašanje, ki je podobno »zadetosti«. Po drugi strani mačja meta vpliva  precej zdravilno tudi na ljudi, zato jo uporabljamo za lajšanje težav povezanih s stresom, lajša simptome gripe in prehlada,  pri otrocih pa se uporablja za lajšanje krčev .

A zakaj to zelišče tako intenzivno vpliva na mačke?

Mačja meta je samo ena izmed met

Obstaja okrog 250 različnih vrste mete! Mačja meta ali latinsko Nepeta cataria, izvira iz vzhodnih delov Sredozemlja, srečamo pa jo po vsej stari celini. Že njen latinski izraz cataria, ki dobesedno pomeni “od mačke”, pove, da je ta meta od vedno nekako povezana z mačkami. Mačjo meto morda bolje poznate pod angleškim izrazom “catnip”. Na vrtu se razraste kot plevel, za mačke pa jo lahko kupimo že posušeno, v obliki spreja all kot igrače z mačjo meto.

A zakaj so nekatere mačke tako nore na mačjo meto?

Odgovor leži v učinkovini nepektalon, ki jo najdemo v eteričnem olju stebla in listov. Nepektalon je podobne sestave kot mačji feromoni, zato pa v mačkah sproži tako obnašanje. V mačji meti se sicer nahajajo tudi druge snovi, ki delujejo na podoben način, na primer aktinidin in iridomirmecin, učinek pa naj bi bil podoben kot pri uporabi marihuane pri ljudeh, seveda pa ne moremo mačje »zadetosti« nikakor enačiti s človeško.

A kako deluje mačja meta? Ko mačka povoha meto, se po njej povalja ali podrgne, se sproži nepektalon (mačka ga mora zavohati), ki je glavni “krivec” za norčavo vedenje. Ko mačka zavoha mačjo meto, se začne obnašati norčavo, stresa z glavo, grize in se valja po tleh, sicer pa različne mačke različno reagirajo: nekatere brezglavo skačejo okoli, druge mijavkajo kot da so operne dive, nekatere se začnejo divje igrati … Če pa mačka meto poje, ima povsem drugačen učinek, saj mačko pomiri.

Poleg tega da mačka uživa in se sprosti, ima mačja meta tudi druge koristi:

  • mačkam pomaga premagati dolgčas (saj vemo, kam vodi dolgčas ..),
  • zaradi povečane aktivnosti spodbuja predebele mačke, da se več gibajo skozi igranje,
  • če mačka zavrača stare igrače, jih samo podrgnite z zeliščem in ponovno bodo postale zanimive,
  • mačja meta pomaga depresivnim mačkam do boljšega počutja, ker se sprostijo,
  • žvečenje mete začasno pomiri mačke, ki so pod stresom,
  • sramežljivim mačkam pomaga pri interakciji z ljudmi in drugimi mačkami.
  • če naša mačka noče praskati po praskalniku in si raje izbere pohištvo, si lahko pomagamo z mačjo meto v spreju.

Mačja meta ne učinkuje na vse mačke enako!

Občutljivost na mačjo meto je podedovana in približno 50 odstotkov mačk se nanjo ne odziva, zato ni nič nenavadnega, če se vaša mačka nanjo ne odziva. Mačke se začnejo odzivati na mačjo meto nekje med 3 in 6 mesecem starosti, večina starejših mačk pa izgubi zanimanje in se nanjo ne odziva več. Na mačjo meto pa niso imune niti velike mačke, kot so recimo tigri. Učinek traja približno 30 minut, potem pa je mačja meta ne bo “prijela” več ur. Zanimivo je, da nekatere mačke enako intenzivno odreagirajo na baldrijanovo korenino!

Ima mačja meta stranske učinke na našo mačko?

Mačja meta ni droga, tako da ne skrbite, da bi vaša mačka postala zasvojena, lahko pa ima blažje negativne učinke. Nekatere mačke lahko postanejo preveč agresivne, kar je predvsem problem, če imamo v gospodnijstvu več mačk. Zato je pametno, če so mačke pod nadzorom, ko se prvič srečajo z zeliščem, da vidimo, kako vsaka mačka odreagira nanj. Mačke, ki se odzivajo agresivno, ločite od preostalih, seveda le za kratek čas, saj navadno učinki mete držijo le okrog 30 minut.

Drug stranski učinek se lahko pojavi, če naša mačka poje preveč mačje mete; takrat se lahko pojavi bruhanje ali driska. Vsekakor pa ima mačja meta več pozitivnih kot negativnih učinkov; niti sveža niti posušena ni škodljiva za vašo mačko.

Ali mačja meta vpliva tudi na ljudi? Tako kot na mačke ne, zato da pozabite, da bi se z njo “zadeli” 🙂

Igrače z mačjo meto, mačja meta v spreju in prahu

Mački lahko priskrbimo eterična olja, igračke z mačjo meto ali posušeno mačjo meto v prahu. Kupimo kakovostno mačjo meto, ki ni že razdišana, manjši pridelek pa lahko brez težav zasadimo v lončku, na balkonu ali na vrtu. Zeliščni vrt za mačke bomo delali spomladi, do takrat pa si shranite spodnje povezave, kjer dobite mačjo meto v različnih oblikah 🙂

Mačja meta v prahu – vsestransko uporabna

Pršilo (sprej) z mačjo meto – odličen, če želimo mačko navaditi na praskalnik, ležišče, ponovno vzbuditi zanimanje pri starih igračah

Igrače z mačjo meto – igrače, ki so polnjene z mačjo meto, so odlična rešitev, s katero lahko mačko animiramo pri igri.

Kako pa je pri vas – se vaša mačka “pali” na mačjo meto ali ne?

Viri in nadaljnje branje
How does catnip affect cat behavior
Why do cats like catnip
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.