Domov » Ostalo » Najbolj zdrave pasme psov

Najbolj zdrave pasme psov

Objavljeno v Ostalo

Nemogoče je pavšalno oceniti ali dokazati, katere so najbolj zdrave pasme psov, saj je zdravje psa vedno skupek različnih dejavnikov – od okolja, hrane, odnosa s skrbnikom ter seveda (selektivne). vzreje in genetike. So pa po mnenju mnogih nekatere pasme bolj »odporne«, druge pa bolj podvržene različnim zdravstvenih težavam – nekateri pravijo, da je praktično nemogoče dobiti zdravega buldoga, medtem ko naj bi avstralski govedar videl veterinarja samo ob cepljenju proti steklini.

Seveda pa so le redki psi »odporni« na težave, ki jih prinaša starost, prav tako ne bo nobena, še tako dokazana najbolj zdrava pasma psov, odlično funkcionirala recimo s prekomerno telesno težo. To so stvari, ki jih narekuje zdrava pamet in jih moramo vzeti v zakup, če se odočimo za psa.

In če govorimo o pasmah, upam, da ni treba posebej poudariti, da pasemski psi brez rodovnika ne obstajajo. Če kupujemo pasmeskega psa, ga vedno kupimo pri preverjenem vzreditelju in z vsemi potrebnimi papirji. Moralna naloga in dolžnost vzrediteljev je, da ohranijo »najboljše« od pasme in s temu primerno selektivno vzrejo poskrbijo za generacije čim bolj zdravih psov.

Najbolj zdrave pasme psov: 9 + 1 primer

Obstaja kar nekaj različnih seznamov, ki se nanašajo na najbolj zdrave pasme psov. Če vaše pasme ni na seznamu, še ne pomeni, da vaš pes ni zdrav 🙂 Saj veste, tej seznami so vedno bolj kot ne zelo pavšalni. No, pa si vseeno poglejmo, katere naj bi bile najbolj zdrave pasme psov.

Avstralski govedar

Nekatere delovne pasme psov, vključno z avstralskim govedarjem, so med tistimi z najmanjšim številom zdravstvenih težav. Njihova življenjska doba je približno 10 do 13 let. Nujno potrebujejo aktivne in izkušene lastnike, sicer lahko pride do destruktivnega vedenja.

Zdravstvene težave, ki jih lahko doletijo na stara leta: displazija kolkov, displazija komolcev, gluhost.

Lisičar

Lisičarji navadno živijo od 11 do 13 let in najbolj uživajo v življenju na podeželju J Načeloma niso nagnjeni k večjim zdravstvenim težavam, potrebujejo pa ogromno gibanja, da zadovoljijo svoje naravne nagone. Splošna nega psa je minimalna.

Nemški kratkodlaki ptičar

Vsestranski lovski pes je znan po inteligenci in navdušenjem nad igro ter športom. Navadno je njegovo življenje dolgo od 12 do 14 let. Nemški ptičarji imajo izjemno veliko energije, zato sta obvezna vsakodnevna rekreacija in dostop do večjih zunanjih površin, zahtevajo pa tudi nekaj spodbude oziroma mentalne stimulacije.

Zdravstvene težave, ki jih lahko vseeno doletijo: zasuk želodca, displazija kolkov, zmanjšano delovanje ščitnice.

Borderski ovčar

Med najbolj zdrave spadajo tudi ti živahni psi, znani po spretnosti, inteligenci in ubogljivosti. Gre za pasmo, ki je izjemno primerna za usposabljanje in treniranje, zahtevajo veliko gibanja in dostop do velikih zunanjih površin, ker saj vemo, kaj je njihova primarna naloga. Živijo 10 do 14 let.

Čivava

Čivave so zveste, inteligentne in živijo 14 do 18 let. Kratkodlake zahtevajo minimalno nego, medtem ko je pri dolgodlakih potrebno česanje dva- do trikrat tedensko. Načeloma ne potrebujejo veliko rekreacije, le redne kratke sprehode.

Havanski bišon

Tudi havanci so precej zdravi – še posebej v primerjavi z drugimi psi podobnih velikosti. Življenjska doba psov, znanih predvsem po prijaznosti, je od 12 do 14 let. Tudi ti majhni psi niso preveč navdušeni športniki, kratki sprehodi zadovoljijo njihovi želji po rekreaciji, zaradi daljše dlake pa potrebujejo redno nego, sicer pa naj bi bili primerni tudi za tiste, ki so alergični na pse.

Med zdravstvene težave, ki jih lahko doletijo, spadajo izpah pogačice, gluhost in displazija komolcev.

Avstralski ovčar

Te inteligentni, poslušni in delovni psi zahtevajo kar nekaj rekreacije in mentalne stimulacije. Le redko jih doletijo težave, povezane s sklepi, dlako ali kožo, se pa lahko pri njih pojavi zmanjšano delovanje ščitnice ali očesna anomalija collijev (CEA -Collie Eye Anomaly). Živijo 12 do 15 let.

Labradoodle

Tudi popularnega križanca med pudljem in labradorcem le redko doletijo težave s sklepi, kožo in dlako, ki so sicer tako zelo značilne za današnje pse. Dlaka teh zanimivih psov naj bi bila ostrižena vsaj dvakrat letno, sicer pa zahteva redno nego. Če pride do zdravstvenih težav, so te običajno podobne tistim, ki se pojavljajo pudljih in labradorcih.

Sibirski haski

Srednje velik pes z življenjsko dobo 11 do 13 let je morda najbolj znan kot dirkalni in vlečni pes, odlično pa se znajde v aktivnih, ljubečih družinah, ki mu omogočajo veliko gibanja na svežem zraku. V primerjavi z drugimi pasmami podobnih velikosti gre za precej zdravega psa, pri katerem se sicer lahko pojavijo težave z očmi in ščitnico.

Kaj pa mešanci?

Zaradi svoje edinstvene genetske oznake naj bi bili odporni na številne genetske težave, ki so sicer povezane z določeno pasmo, kar naj bi potrjevale tudi določene raziskave. Te ugotavljajo, da je pri psih mešanih pasem znatno manjša verjetnost desetih gensko zasnovanih bolezni, vključno z nekaterimi boleznimi srca, težavami z mišicami in kostmi, kožnimi alergijami … Hm, pa to res drži? Ali mešanci res veljajo za najbolj zdrave pse? Sama menim, da ta ideja ni več najbolj na mestu. Moje mnenje je, da je morda  včasih bilo tako, ko so preživeli samo najboljši in posledično najbolj odporni, danes pa rešimo vse, kar se rešiti da, posledično tudi take primerke, ki niso »odporni« niti pod razno in je njihov imunski sistem že od začetka oslabljen zaradi različnih vzrokov. Moj pes je mešanec in ima v sebi vse možne težave, značilne za različne pasme, ki jih nosi v sebi – genetski test se je pri nas izkazal za res super zadevo. Tako da si izbrati mešanca samo zato, ker je bolj zdrav od katere druge pasme … Ne bo čisto držalo 🙂 No, to pa seveda ne pomeni, da so mešanci bolni ali pa da ne smemo »rešiti« nobenega psa več. Zdravo pamet v roke, pa bo.

Sicer pa itak velja, da si psa izberemo glede na njegov karakter in naš življenjski stil, obojestransko zadovoljstvo tudi vpliva na zdravje 🙂

Seznam pasem je povzet od tukaj. 
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.