Domov » Ostalo » Naravna “prva pomoč” za pse

Naravna “prva pomoč” za pse

Objavljeno v Ostalo

V kuhinji in shrambi imamo ogromno sestavin, ki lahko odlično delujejo kot naravna prva pomoč ob poškodbah, pikih žuželk, raznim srbečicam in prebavnim težavam. Kot že samo ime pove, gre za prvo pomoč in ne zdravljenje – če bo slednje potrebno, je odvisno od primera do primera oz. od resnosti stanja, kar pa morate preceniti sami in glede na situacijo.

Sol in voda – fiziološka raztopina

Te gotovo nimate doma (vsaj takrat ne, ko jo potrebujete 🙂 ), lahko pa jo pripravite čisto sami, saj imate glavni »sestavini« itak na dosegu roke. Fiziološka raztopina pride prav pri izpiranju ran, uporabimo jo lahko tudi za obkladke, čiščenje vnetih oči (seveda na vati in ne s »polivanjem«) …

Kako narediti fiziološko raztopino doma? Na liter navadne ali destilirane vode dodate 9 g soli, kar ustreza približno 1 čajni žlički. Če naj bo žlička zvrhana ali ne, je odvisno od tega, kako velike čajne žličke uporabljate, sicer pa sem prepričana, da imate doma tehtnico. Vodo segrejem, zmešam sol in fiziološka raztopina je pripravljena. Mimogrede, upam, da uporabljate Piransko sol!

Probiotični jogurt

Ob ANTIbiotični kuri je zelo priporočljivo, da se naredi tudi PRObiotična kura, saj se na tak način vzdržuje zdrava črevesna flora, ki je osnova zdravega in močnega imunskega sistema. Če pri roki nimate probiotikov v pasti ali tabletah, bo za prvo silo pomagal tudi probiotični jogurt. Psu ga ponudite, če veste, da ga je navajen in ga dobro prebavlja, saj si ne želite na glavo nakopati dodatnih težav. Za pse, ki ne prebavljajo kravjega jogurta, lahko uporabite kozji jogurt.

V primeru zaprtosti pa je jogurt marsikdaj odlično »odvajalo« …

Kokosovo olje

Kokosovo olje lahko uporabljate kot popestritev obrokov, v naravni lekarni pa je nepogrešljiv ob pikih mrčesa. Vse, kar morate narediti je, da srbeče mesto (po potrebi večkrat na dan) namažete s tanko plastjo kokosovega olja. Kokosovo olje bo lepo pomirilo tudi razdraženo kožo, ki je posledica raznih alergij. Poleg tega ni nobene panike, če si pes remedijo poliže 🙂 Kokosovo olje naj bo hladno stiskano in bološke pridelave.

Indijski trpotec (psyllium)

Semena indijskega trpotca postajajo prepoznavna in priljubljena tudi pri nas. Ker vsebujejo visok delež vlaknin (po nekaterih informacijah celo 70 %!), so odlična v boju proti prebavnim težavam, zlasti driski. Ker so vlaknine indijskega trpotca topne v vodi, v črevesu nabreknejo in ustvari se struktura, podobna želatini, ki blagodejno deluje na črevesje. Prav ta topnost v vodi je glavna razlika od sicer tudi zelo uporabnih lanenih semen. Če boste proti driski uporabili lanena semena (niso topna v vodi), jih morate obvezno prekuhati in uporabiti predvsem tisto sluz, ki ob tem nastane.

Ker imamo ljudje in psi rahlo drugačno prebavo, sama semena indijskega trpotca vedno namočim za 15 min, preden jih ponudim psu – ponudim mu jih torej že v tej »želatina« strukturi. Razmerje med vodo in semeni vedno odmerjam na uč, recimo 1 ČŽ semen 2 ČŽ vode. Semena doziramo v majhnih količinah, 30-kg psu običajno ponudim ½ ČZ namočenih semen indijskega trpotca.

Če indijskega trpotca še nimate doma, ga lahko kupite v vseh večjih trgovinah, pazite samo, da kupite takega, ki je ekološkega porekla.

Jabolčni kis

Moj najljubši! Jabolčni kis ima podobno kot soda bikarbona zelo širok spekter uporabe; nepogrešljiv je kot balzam za pasjo dlako, izkoristimo pa ga lahko tudi naravni repelent (več o tem tukaj). Ko pa govorimo o prvi pomoči in naravni lekarni za pse, je nepogrešljiv kot blag naravni antiseptik in pride prav takrat, ko je treba pomiriti rdečico in srbečico. Najbolje je, da pripravimo mešanico jabolčnega kisa in mlačne vode v razmerju 1:1, ki jo potem z vato ali krpo nanesemo na prizadeto mesto.
Jabolčni kis se odlično obnese tudi kot obkladek ob raznih zvinih in pretegnjenih mišicah. Krpo ali staro frotirasto brisačo namočimo v kis in obkladek pustimo na prizadetem mestu od 5 do 10 min. to lahko ponovimo večkrat na dan, odvisno od tega, kakšna je diagnoza in preostala navodila za zdravljenje.

Kaj bi pa še vi dodali na seznam?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.