Domov » Zelišča in začimbe » Nega ušes in preprečevanje vnetij z zelišči

Nega ušes in preprečevanje vnetij z zelišči

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Vnetje ušes pri psih je eno izmed bolj zoprnih vnetij, ki se pogosto pripetijo predvsem tistim s povešenimi ušesi. Če se radi valjajo po mokri travi in izkoristijo vsako možnost za plavanje ali blatno kopel, imajo popoln recept za boleče vnetje.

Vnetje je normalen odziv telesa

Vnetje je odziv telesa na različne okužbe – imunski sistem na pomoč pokliče različne celice, ki se trudijo odstraniti okužbo. Tkivo pordeči in oteče, običajno je na mestu vnetja povečana temperatura, ki se lahko razširi na celoten organizem. Ker je uho kompleksen in občutljiv organ, je vnetje izredno boleče in v končni fazi tudi nevarno za sluh.

Vnetje povzročijo različne bakterije in glivice, ki jim je skupno, da »uspevajo v vlažnem okolju, kjer ni kisika. V ušesu so različni mikroorganizmi vedno prisotni« – vnetje nastane, ko se pretirano namnožijo (vlaga in umazanija v ušesu). Ko se vnetje pojavi (rdečica, smrdeče in zelo boleče uho), je obisk veterinarja nujen, vendar pa lahko s preventivnim čiščenjem ušes vnetja popolnoma preprečimo.

Čiščenje ušes pri psih

Običajno je dovolj, da ušesa čistimo 1-krat tedensko, oz. po zadrževanju v vodi ali na dežju. Pri čiščenju ni potrebno odstraniti vsega ušesnega masla, saj tudi maslo pomaga pri zaščiti pred mikroorganizmi – bolj pomembno je, da uho očistimo s sredstvom, ki dodatno upočasni rast mikroorganizmov in odstrani umazanijo. In tukaj so zelišča nepogrešljiva – vedno izbiramo takšna, ki zavirajo vnetja in preprečujejo rast bakterij in glivic.

Žajbljev poparek

Meni najljubše zelišče, ko pride do nege ušes, je žajbelj (Salvia officinalis), saj preprečuje rast in razvoj širokega spektra bakterij in glivic, ker vsebuje veliko čreslovin in eteričnega olja. Največ učinkovin iz žajblja dobimo s pripravo poparka (suh žajbelj prelijemo z vročo vodo, počakamo 10min in precedimo). Vendar pazljivo – v uho vedno zanesemo čim manj vode! Tudi če je to poparek, voda v osnovi še vedno predstavlja ugodne pogoje za rast in razvoj mikroorganizmov.

Zato pripravimo čim bolj koncentriran poparek (1 žličko suhega žajblja prelijemo z 0,5 dcl vroče vode) in nato dodamo čajno žličko 96% etanola. S tekočino navlažimo bombažno vato ali blazinico in z njo obrišemo zunanji del uhlja. Če je kuža navajen na čiščenje ušes, lahko uporabimo tudi vatirano palčko, ki jo pomočimo v tekočino in nežno obrišemo umazanijo z uhlja. Z vatirano palčko nikoli ne »rinemo« po uhlju, saj umazanijo le potlačimo globlje v uhelj – uporabimo jo za lažje čiščenje kanalov in nagubane površine po uhlju. Tekočino lahko tudi nakapljamo v uho – vendar nikakor ne več kot kapljico ali dve.

Žajbljev poparek je odličen za čiščenje in preprečevanje vnetij ušes pri psih.
Foto: arhiv Zeliščno posestvo Cvetka

Žajblju lahko dodamo še ognjič in timijan, oba imata podobno delovanje in ju pripravimo na isti način, lahko tudi vse tri rastline združimo. Pri ognjiču uporabimo cvet in bolj, kot je intenzivno oranžne barve, več zdravilnih učinkovin vsebuje. Pri timijanu pa lahko uporabimo celoten nadzemen del rastline. Vsa zelišča za pripravo poparkov uporabljamo suha.

Na kaj pa moramo biti pozorni?

Obstojnost doma pripravljenih sredstev za čiščenje ušes je kratka, zato je najboljše, da pripraviš za vsako čiščenje svež poparek. S čiščenjem ušes ne pretiravaj, ušesno maslo je v ušesu z namenom, da preprečuje vnetja in druge bolezni ušes – s pretiranim čiščenjem narediš več škode kot koristi.

Ušesa poskusi čim bolj pogosto »prezračiti« 🙂 To pomeni, da povešene uhlje dvigneš večkrat na dan, ko je priložnost, saj tako v uhelj pride kisik – tudi ta namreč zavira rast in razvoj mikroorganizmov v ušesu.

Česa pa ne smeš nikoli storiti?

Ne uporabljaj eteričnih olj, če jih ne znaš ustrezno redčiti.

Eterična olja so vse bolj priljubljena, vendar so v nerazredčeni obliki veliko bolj škodljiva kot koristna. V osnovi to niso olja, ampak kombinacije različnih molekul, ki so topne v različnih topilih in to, da se vsa »topijo« v oljih, še zdaleč ni res. V uho zato nikoli ne kapljaj eteričnih olj, zgoraj opisan pripravek je dosti bolj učinkovit in prijazen do ušes.

Seveda obstaja še mnogo drugih zelišč s podobnim delovanjem. Danes sem opisala tista, ki so za uporabo najbolj preprosta, učinek pa najboljši. Da bodo ušesa čista in zdrava, kar pa še ne pomeni, da bo kuža boljše slišal 🙂

Ne spreglej! Zeliščno posestvo Cvetka je med ZHP ponudniki, kar pomeni, da člani ZHP kluba kupujete ceneje!

Nisi še del naše kosmate družine? Pridruži se zdaj! >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.