Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Gibanje = življenje! Energijska osteopatija za živali

Gibanje = življenje! Energijska osteopatija za živali

Osteopatija je manualna terapevtska metoda, ki preko gibalnega aparata ter kraniosakralnega sistema živali (o tem več kasneje) vpliva na vzpostavitev notranjega ravnovesja ter s tem zdravljenja. Sama osteopatsko terapijo dopolnjujem še z energijskimi tehnikami, kot so masaža meridianov, akupresura ter barvna terapija ter različnimi masažnimi tehnikami, ki podprejo mišice in fascije. In zakaj kombiniram osteopatijo in energijske tehnike? S filozofijo osteopatije dobro sovpada tudi nauk o energiji, ki je temelj tradicionalne kitajske medicine. Energija se mora namreč stalno pretakati po telesu, če pride do zastoja se ravnovesje poruši in lahko se pojavi bolezen, zaradi česar se osteopatija ter energijske tehnike odlično dopolnjujejo. S pomočjo masaže meridianov ter akupresure tako dopolnim učinek osteopatije ter sprostim blokade ki jih z osteoptskimi tehnikami ne moremo.

Cilj terapije je predvsem vzpostaviti ali izboljšati gibljivost na prizadetih mestih. Koristi torej živalim, ki imajo raznovrstne težave z gibanjem. Te so lahko posledica starostnih sprememb, degenerativnih obolenj, poškodb, klopnih bolezni, specifične konstitucije ali drže živali …

Filozofija osteopatije: brez gibanja ni življenja!

Utemeljitelj osteopatije je Andrew Taylor Still. Njegov famozni stavek, »Vse se giblje in vse se mora gibati« je temelj osteopatije: brez gibanja ni življenja. Za delovanje telesa ter ohranjanje notranjega ravnovesja, se morata po njem gibati kri in limfa, gibati se morajo organi, mišice, sklepi in tudi najmanjša enota organizma, celica, ki živi zaradi gibanja (stalna izmenjava snovi med celicami in celico ter njenim okoljem). Osteopat torej v telesu s pomočjo različnih tehnik vpliva na gibanje in s tem omogoči vzpostavljanje ravnovesja v telesu.

osteopatija
Zdravo gibanje, sproščenost in sproščanje energije je prav tako pomembno za zdravo pasje življenje. Foto: Osebni arhiv Špele Suhač, manekenka pa je Špelina psička Ita.

Različne osteopatske tehnike

V osteopatiji poznamo več tehnik in nobena tehnika ni boljša od druge. Pri izbiri tehnik se prilagajam individualnim potrebam posameznika in tako kolikor mogoče učinkovito zagotovim trajni rezultat terapije. Na začetku se posvečam predvsem na strukture, ki so neposredno povezane z gibalnim aparatom, kasneje pa se osredotočim tudi na globlje blokade (kraniosakralni sistem, organi).

Osteopatija je umetnost. Umetnost prilagajanja, opazovanja, čutenja in pravilne izbire tehnik. Je umetnost sprožanja pravih impulzov, ki bodo živali najbolj učinkovito pomagale najti lastno ravnovesje in tako izboljšale samozdravilne sposobnosti organizma.

Meje med posameznimi tehnikami so zelo zabrisane in tudi ni pravila, katere tehnike se kdaj uporabi, vendar pa ta splošna razdelitev omogočila vpogled v moje delo, saj ločimo med:

 • parietalno osteopatijo, ki se usmerja predvsem na gibalni aparat, to se pravi na kosti, sklepe, mišice, fascije, vezi.
 • visceralno osteopatijo, ki je usmerjena v notranje organe. S to metodo ugotavljam in odpravljam spremembe napetosti na notranjih organih, spremembe v dinamiki (gibanju) organov ter spremembe na ovojnicah in pritrditvenih sistemih organov (fascije, vezi). Preverim pa se tudi medsebojno gibljivost organov.
 • kraniosakralno osteopatijo, ki je posebna tehnika. Beseda »kranialna« se navezuje na lobanjo, beseda »sakralna« pa na križnico (sakrum). Lobanjske kosti, hrbtenica in križnica se pri zdravi živali med seboj usklajeno gibljejo v lastnem ritmu, ki ni povezan z utripanjem srca ali žil niti z ritmom dihanja. To je kraniosakralni ritem in je fenomen, ki ga lahko čutimo povsod na telesu.

Vsaka od teh tehnik pozna tako strukturno kot tudi funkcionalno delo in povsod se lahko uporabljajo močni in nežni impulzi.

Kako poteka osteopatski pregled?

Osteopatski pregled se tesno prepleta s samo terapijo, zato je včasih je težko postaviti mejo med preverjanjem gibljivosti in odpravljanjem blokade in večinoma je tako, da med pregledom najdene blokade sproti tudi odpravljam.

Pregled je sestavljen iz analize gibanja živali (po potrebi) in pregleda živali v mirovanju. Vedno se z s skrbnikom živali tudi natančno pogovorim o težavi zaradi katere se je obrnil name. Med pregledom živali v gibanju se osredotočim predvsem na:

 • delo posameznih okončin,
 • gibanje hrbtenice,
 • razporeditev teže telesa,
 • voljo do gibanja,
 • prisotnost bolečin med gibanjem.

V mirovanju žival pretipam ter ugotavljam razlike v napetosti in premičnosti oz. gibljivosti tkiva na področju posameznih sklepov in vretenc. Žival pregledam od glave do repa in od hrbtenice do šapic. Vzrok za težave se namreč ne skriva vedno na mestu, kjer se je pojavila bolečina in sprostit želim tudi najmanjše napetosti, ki povzročajo blokade.

Kdaj je energijska osteopatija primerna metoda za zdravljenje živali?

Predvsem kadar ima vaš štirinožec težave povezane z gibanjem in kadar opazite:

 • zmanjšano sposobnost za delo ali manjšo volja do dela,
 • počasno gibanje, pazljivo gibanje,
 • težave pri vstajanju ali skokih na višje mesto (avto, kavč),
 • da se žival hitro utrudi,
 • šepanje ali razbremenjevanje ene noge,
 • pri različnih poškodbah mišic in tetiv,
 • preventivno, za preprečevanje posledic kompenzacije (npr. razbremenjevanja ene okončine).

S svojimi metodami terapije vplivam tudi na delovanje organov in ker gre za celostno terapevtsko metodo, se poleg izboljšanja gibljivosti sklepov ali hrbtenice izboljša prekrvavitev, pretok limfe ter aktivnost razstrupljevalnih organov. Zato je energijska osteopatija odlična podporna terapija, ki blagodejno vpliva na počutje živali pri najrazličnejših kroničnih obolenjih.

Kontaktirajte me in z veseljem vam bom svetovala, ali bi bila energijska osteopatija primerna tudi za vašega kužka!

Ne spreglej!

Sklepi in hrbtenica: kako na naraven način do zdravja?

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Špela Suhač, dr. vet. med
Sledi Špela Suhač, dr. vet. med:

Veterinarka in energijska osteopatinja

Kot veterinarka sem svoje delo posvetila nekoliko drugačni tehniki zdravljenja, ukvarjam se energijsko osteopatijo, vključena pa sem tudi v izobraževanje za pridobitev mednarodne licence iz veterinarske homeopatije. Moja spletna stran: energijska-osteopatija.si. Kontakt: [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.