Domov » Ostalo » Pasji mladič: 5 vprašanj, ki si jih moraš postaviti

Pasji mladič: 5 vprašanj, ki si jih moraš postaviti

Objavljeno v Ostalo

Odločitev za pasjega mladiča je gotovo ena izmed bolj napetih odločitev v življenju (bodočega) skrbnika psa. Spremlja jo vznemirjenje, navdušenje v kombinaciji s strahom, sploh če je to vaš prvi pes in se smatrate za (bodočega) odgovornega skrbnika.

Morda vam naslednja vprašanja, in vaši iskreni odgovori, pomagajo razjasniti kakšno dilemo, ki jo še imate okoli te pomembne odločitve.

In ne, to ni argument proti, ampak spodbuda k odgovornemu razmisleku in skrbni odločitvi!

Ali imam voljo, energijo in čas za mladička?

Mladički so … hja, zelo radoživi, energični in polni inovativnih domislic, če se izrazim zelo milo. Ker si vsi želimo krasnega in vzgojenega psa, ki nas bo spremljal na mnogih poteh v življenju, je ključno, da se mu najbolj posvetimo prav v “mladih letih” in tako resnično poskrbimo, da bo iz navihanega mulca (ali mule) nastal krasen sopotnik za vse življenje. In ko boste gledali za nazaj, boste ugotovili, da je mladičkasto obdobje še prehitro minilo …

Mladički prav tako potrebujejo več kratkih dnevnih sprehodov, tudi nočnega vstajanja, ko se še navajajo na sobno čistočo, hranjenje večkrat dnevno in posledično tudi kar korenito spremembo našega urnika. Če niste pripravljeni na tako investicijo, potem morda … preložite odločitev na kakšen bolj primeren trenutek.

Ali se vsi v gospodinjstvu strinjajo z novim članom družine?

V teoriji ni nujno, da je tudi vaš partner naklonjen novemu družinskemu članu, v praksi pa je to bistveno lažje. S prihodom psa se brez dvoma spremeni rutina vsakdanjega življenja, pogosto tudi prioritete in splošna dinamika življenja. Če je odločitev skupna, je premostitev sprememb lažja, v nasprotnem primeru so lahko pogosto jabolko spora, kar ni ravno najboljša popotnica v skupno življenje s psom. Skličite družinski sestanek 🙂

Ali pes ustreza mojemu stilu življenja?

Psi so prilagodljiva bitja, ampak kljub temu imajo neke osnovne potrebe, ki morajo biti izpolnjene – redni sprehodi za opravljanje osnovnih potreb in psiho-fizično kondicijo ter zadostna mera druženja s svojim človeškim “krdelom”.
Psi pač niso na svetu za to, da bodo ves dan ležali na kavču in čakali, da po 10+ urah pridete iz službe ali pa se boste z njimi ukvarjali takrat, ko bo ustrezalo vam. Ja, seveda, v skrajnem primeru se bodo tudi temu prilagodili, ampak posledice se bodo sčasoma začele poznati drugje – na zdravju in počutju psa.

Če ste veliko zdoma, če pridete domov utrujeni, če ste že v osnovi bolj pasivni … premislite, ali je pes – zlasti mladič – primeren družabnik za vas. Naj bo odločitev altruistična in ne egoistična in vedno v dobro psa.

Ali mi bo finančno zneslo?

Ljubezen pomeni ogromno, a pogosto ni dovolj za preživetje, zlasti ob nepredvidenih situacijah, kot so operacije, terapije in rehabilitacije. Sicer vsi upamo, da se to nikoli ne bo zgodilo, ampak vemo, da nesreča nikoli ne počiva, obisk pri dežurnem veterinarju pa se lahko pozna tudi na našem računu. Smo pripravljeni in sposobni pokriti take zneske ali bi raje “varčevali” na račun zdravja psa?

Ali se zavedam, da gre za obvezo, ki lahko traja 10 let in več?

In verjemite, da bo še teh 10 let prehitro minilo. Vsi upamo, da bi jih bilo vsaj še 1-krat toliko. Pa vendar – gre za dolgo obdobje, ki bo brez dvoma prineslo velike spremembe v vašem življenju. Boste navkljub temu vedno poskrbeli za psa? Boste, ko bo začetno navdušenje minilo, še vedno z veseljem zjutraj vstajali prej, da boste psa peljali na sprehod? Boste vedno prilagajali dopuste in v končni fazi – tudi svoje življenje?

Mogoče se ta zapis bere malo kruto, ampak dejstvo je, da mora biti odločitev za psa do določene mere tudi racionalna – zaljubimo se vsi, ampak potem pa udari ven realno življenje. In najhujše, kar se lahko zgodi, je to, da nekje na pol poti ugotovimo, da je pa to morda malo prevelik zalogaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.