Domov » Ostalo » Pasji priboljški za žvečenje: 3 ideje, katere izbrati

Pasji priboljški za žvečenje: 3 ideje, katere izbrati

Objavljeno v Ostalo

Pri nas doma ne ščetkamo pasjih zobkov, je pa zato redno na sporedu glodanje in žvečenje. Poleg surovih mesnatih kosti, ki jih pes dobi 2 do 3-krat tedensko, so redno na meniju tudi pasji priboljški za žvečenje, to so v našem primeru 100 % mesni sušeni priboljški, miksi različnih delov živali. Pes jih običajno dobi po zadnjem večernem sprehodu, ker se je tako navadil in včasih se mi zdi, da ga zadnji sprehod mika samo zato, ker ve, da bo potem dobil nekaj slastnega v obdelavo 🙂

Kateri pasji priboljški za žvečenje so na moji »pasji polici«?

Kot sem že omenila, vedno izbiram 100 % priboljške iz mesa, ki niso nič drugega kot sušeni deli različnih živali – od sapnikov do vampov in ušes. Ker je moj pes izreden goltač, se izogibam zlasti (manjšim) bikovkam oz. takih priboljškom, ki bi jih lahko v celoti pogoltnil brez žvečenja.

Sušeni mesni priboljški za žvečenje so odlična izbira tudi za tiste pse, ki ne smejo ali ne morejo več glodati kosti (recimo zaradi oslabljenih zob). Ker so mesne žvečljivke načeloma mehkejše od kosti, lahko na tak način krasno kompenziramo potrebo po žvečenju, ki je za pse ena izmed popolnoma naravnih in primarnih potreb – ne samo zaradi čiščenja zob, ampak tudi zato, ker žvečenja psa pomirja.

In po čem običajno posežem?

Miks jagnjetine

Priboljški za žvečenje, ki jih kupujem že več let. Všeč so mi predvsem zaradi tega, ker dobim v enem pakiranju različne dele jagnjetine (ušesa, vampi, pljuča …), ker so cenovno ugodni in količinsko ravno prav veliki, da po večernem obroku ne obremenijo dodatno pasjega želodčka 🙂 Moja druga izbira v tem kontekstu so sušeni vampi jagnjetine, ki imajo sicer svoj vonj, a za pasje veselje in srečo potrpimo marsikaj. Sušene vampe običajno kombiniram s katerimi drugimi priboljški za žvečenje, recimo posušenimi govejimi sapniki (torej en dan dobi eno, drug dan drugo). Ker so to priboljški iz jagnjetine, so načeloma primerni tudi za alergike.

Goveja ušesa z dlako

Poleg zajčjih ušes z dlako in konjske kože z dlako, rada posežem tudi po govejih ušesih z dlako. Slednja imajo poseben vonj, a kot sem omenila že zgoraj, za pasjo srečo in veselje smo pripravljeni marsikaj potrpeti. Kakorkoli, zakaj z dlako? So jo v proizvodnem procesu pozabili odstraniti? Nikakor! Priboljški z dlako delujejo kot »krtačka« za črevesje, saj je dlaka neprebavljiv del, ki poskrbi za čiščenje telesa od znotraj. Še posebej so primerni za pse na surovi hrani, ki ne uživajo drugih vlaknin oz. za vse, ki bi radi svojemu psu čim bolje približali način prehranjevanja, kot bi ga imel v naravi. Saj veste, pes bi v naravi pojedel plen s kožo in dlako vred 🙂 Ker ne živimo več v naravi, mu lahko del tega »plena« kupimo v obliki priboljška z dlako 🙂

Goveja ušesa z dlako dobite tukaj.

Ker so goveja ušesa z dlako relativno velik priboljšek, jih pri nas doma postrežem kot brunch, potem pa tudi malo zmanjšam naslednji obrok. Prihodnji dan pričakujte malo večji in kosmat kakec, ampak brez skrbi – to je popolnoma normalno!

Konjska pljuča

Še en priboljšek, ki je primeren za pse alergike – konjsko meso je nenazadnje eden izmed beljakovinskih virov, ki se priporoča za izločevalne diete. Konjska pljuča za žvečenje so mi všeč zato, ker jih sicer ne dobiš v redni ponudbi pri mesarju, praktična pa so mi zato, ker jih običajno psu ponudim tisti dan, ko so na vrsti surove mesnate kosti in nimam pri roki svežih organov (ali pa sem jih pozabila odtaliti itd.). Saj veste – surove mesnate kosti je vedno fino kombinirati z organi, ker tako lahko potem dosežemo pasji iztrebek kot iz knjige. Ta konjska pljuča so tudi izredno mehka in jih bodo brez težav požvečili tudi tisti psi, ki imajo sicer problematično zobovje.

Vedno lahko najdete svoje in ustrezne alternative

Seveda je to samo nekaj mojih predlogov, prepričana sem, da lahko med vsemi priboljški za žvečenje, ki obstajajo na tržišču, najdete take, ki bodo ustrezali vam in vašemu psu. Kot sem že omenila, je edino »pravilo«, ki se ga sama pri nakupu držim, to, da so priboljški iz enega beljakovinskega vira in da je edina obdelava, ki so je bili deležni, sušenje – tako so lahko tudi kupljeni in komercialni priboljški čisto naravni. Dober tek in veselo žvečenje 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.