Domov » Ostalo » Pes je zaprt: kaj pa zdaj?

Pes je zaprt: kaj pa zdaj?

Objavljeno v Ostalo

Ko pes ne more na blato, se običajno dosti manj sekiramo, kot ko ima pes drisko – pa ne bi smelo biti tako, saj je redna prebava najboljši pokazatelj zdravja. Res je, da je driska bolj očitna in moteča, a zaprtost pri psu lahko povzroči nemalo težav in če jo bomo predolgo ignorirali, nam obisk pri veterinarju in klistiranje psa najverjetneje ne uideta. Znakov zaprtosti pri psu ne moremo spregledati: poleg tega, da dejansko ne iztreblja dva dni ali več, se lahko večkrat postavi v položaj za kakanje, pa se ne pokaka, ob opravljanju potrebe se zelo napenja, lahko tudi cvili.

Pes je zaprt – ampak zakaj?

Vzroki, zakaj pes ne gre na blato, so različni; lahko so akutni ali kronični, zahtevajo nujno pomoč veterinarja ali pa so popolnoma rešljivi doma.

  • Premajhen vnos tekočine in dehidracija
  • Pomanjkanje gibanja
  • Preveč kosti v prehrani in nepravilna izbira kosti. Prav zato je zelo pomembno, da se pozanimamo, katere kosti so primerne za psa in v kakšni količini! Nepravilna izbira kosti lahko poleg zaprtosti povzroči zlomljene zobe ali pa v prebavilih obstane nekje na pol poti … tega pa nočemo 🙂
  • Zaužitje tujka, ki se zagozdi nekje v prebavnem traktu in oneomogoča normalno prebavo
  • Kepa dlak v črevesju
  • Stranski učinek nekaterih zdravil
  • Povečana prostata, tumorji in drugi ortopedski, anatomski in nevrološki vzroki
  • Upočasnjena prebava zaradi starosti ali kot posledica presnovnih bolezni

Razlogov za zaprtost pri psu je torej lahko nešteto in preden kakorkoli ukrepamo dalje, moramo vedeti, zakaj ima naš pes težave z odvajanjem blata. To moramo vedeti predvsem zaradi tega, ker kroničnih težav ne smemo reševati akutno, nekatere akutne težave pa zahtevajo nujno pomoč strokovnjaka. Prav zato odvajala za psa niso vedno rešitev: ko je pes zaprt, običajno takoj pomislimo na odvajalo in psu ponudimo jogurt ali mleko, ki naj bi pognalo pasji prebavo. Če je zaprtost ali težje iztrebljanje povezano s splošno upočasnjeno prebavo, potem je to zgolj kratkotrajna rešitev, a brez dolgoročnih rezultatov. Če pa je vzrok v zagozdenem tujku, kepi dlak ali kosti, če je blato v črevesju že zelo zasušeno, potem samo »odvajalo« ne bo pomagalo in boste verjetno potrebovali pomoč veterinarja.

Ne želim strašiti, a tako pač je – psi nam na žalost ne znajo povedati, zakaj ne morejo na potrebo, kje jih boli in če so morda »samo« kaj takega pojedli in bo mogoče že samo šlo naprej. Brez posveta z veterinarjem ne dajajmo psu (človeških) odvajal, prav tako ne izvajajmo klistirja, saj lahko z neznanjem in nespretnostjo naredimo več škode kot koristi!

Upočasnjena prebava in »leno« črevesje

Če pa je vaš pes eden izmed tistih, ki ima vseskozi po malem težave z nerednim odvajanjem blata, se pogosto zelo napenja, iztrebek pa je zelo suh, je tukaj dobra novica: psu lahko na zelo neinvaziven in naraven način pomagate s pravilno izbiro hrane in dodatkov k prehrani, ki bodo spodbudili prebavo, poskrbeli za zdravo črevesje in redno odvajanje blata. Spodaj našteti namigi pridejo prav, ko poznate vzrok upočasnjene prebave – ne zdravite psa na pamet in po lastni presoji …

Suha hrana je najslabša izbira, če je pes pogosto zaprt in ima upočasnjeno prebavo. Če vam priprava sveže hrane nikakor ne diši, potem se vsaj odločite za kakovostne konzerve (mokro hrano) ali pa brikete vsaj zamenjajte za hladno stiskano hrano za pse, to pa vedno ponudite namočeno v vodo – dodaten vnos tekočine je pri upočasnjeni prebavi in pri težavah z odvajanjem blata še kako pomemben!

No, poleg namočene hrane je seveda tudi pomembno, da ima pes vedno na voljo sveže vodo, a močno upam, da je to samoumevno in ni treba dodatno razlagati zakaj!

Prebavo lahko tudi dodatno spodbudite s hrano, ki je bogata z vlakninami, saj vlaknine olajšajo odvajanje blata in povečajo volumen iztrebka: hokaido buča in indijski trpotec sta v tem primeru nepogrešljiva! Hokaido buča naj bo dobro skuhana in pretlačena, dodajamo jo k običajnim obrokom (cca. 1 čajna žlička na 5 kg). Indijski trpotec prav tako dodajmo k običajni prehrani, cca. ½ čajne žličke na 5 kg. Fino je, če ga prej namočimo v vodo in ga k obroku ponudimo že nabreknjenega. Z vlakninami pa ne smemo pretiravati, da ne sprožimo obratnega učinka – driske. Tako indijski trpotec kot hokaido buča pomagata tudi v primeru driske, na enak princip deluje tudi sladki krompir.

Fermentirana hrana odlično vpliva na prebavo, saj poskrbi za splošno zdravje črevesja in če v črevesju vse štima, potem bo štimala tudi prebava. Odličen dodatek k prehrani, ko je pes zaprt oz. ima upočasnjeno prebavo, so tudi probiotiki, ki bodo poskrbeli za zdravo črevesno mikrofloro in optimalno prebavo hrane. Najbolje je, da so to probiotiki za pse, saj bo tako izkoristek boljši.

Za dobro prebavo lahko poskrbimo tudi od zunaj in sicer z nežno masažo prebavil (poudarek je na nežni masaži) in toplimi obkladki.

In seveda ne pozabite na gibanje, ki tako kot pri ljudeh, tudi pri živalih spodbuja peristaltiko in s tem zdravo prebavo. Če je kuža že starejši in giba manj, ker ni več tako vitalen in dolgih sprehodov ne zmore, poskusimo raje večkrat na dan po malo, vedno pa se prilagodimo našemu seniorčku.

Viri:
pets.webmd.com
healthypets.mercola.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.