Domov » Ostalo » Pik čebele pri psu: kako ukrepati?

Pik čebele pri psu: kako ukrepati?

Objavljeno v Ostalo

Pik čebele pri psu ni tako nemogoč scenarij, zaradi raziskovanja in radovednosti pogosto naletijo tudi na ose in sršene. Ljudi pogosto doletijo piki v okončine, pri psih pa je najbolj pogost pik čebele v smrček, saj z njim raziskujejo okolico. Zaradi pasjega lovljenja teh letečih nabiralk medu pa je neredek tudi pik čebele v gobček, tiste najbolj nesrečne pa lahko doletfeti, da bodo pri svojem raziskovanju sveta odkrili kar panj oziroma gnezdo enih izmed naštetih žuželk. Kaj torej narediti, ko psa piči čebela?

Kaj se zgodi pri čebeljem piku?

Pri piku čebele žeelo ostane v rani, čebela pa umre. V žeelu je vrečka s strupom, iz katere se strup izliva v rano tudi potem, ko je čebela že zdavnaj odletela, zato je potrebno iz rane čim hitreje odstraniti želo, to pa je zaradi dlake pri živalih še težavnejše kot pri ljudeh. Če uspete najti želo, ga nemudoma odstranite, da preprečite morebitno nadaljnje izločanje strupa. Pomembno je le, da želo “izpraskate” in ga ne stiskate, saj bi s tem lahko v rano iztisnili še več strupa.

Pik čebele pri psu povzroči draženje, srbenje in bolečino, zato bo verjetno prvi znak, ki ga boste opazili pri psu, ki ga je pičila čebela, da se bo s tačko božal po smrčku, lizal po tačkah ali šepal – prav smrček in tačke so namreč najpogostejša mesta pika.

Poleg bolečine se na območju pika navadno pojavi tudi oteklina. Območje umijte s hladno vodo ter nevtralnim milom (lahko tudi s Plivaseptom) in če vam bo pes le dovolil, na oteklino položite hladen obkladek, da se bo ta zmanjšala. Na oteklino ne polagajte ledenih obkladkov, saj lahko povzročite ozebline; hladilne vrečke lahko zavijete v krpo ali  brisačo ter tako preprečite neposreden stik s kožo. Otekanje je sicer blago in izgine v dnevu ali dveh, če pa oteklina ali bolečina ne izgineta ali se stanje celo poslabša, se posvetujte z veterinarjem.

Ko ste enkrat odstranili želo, je rano priporočljivo namazati z gelom aloe vere ali s pasto iz sode bikarbone. Alkalnost sode bikarbone preprečuje srbenje ter draženje, saj je čebelji strup precej “kisel” in ga tako nevtraliziramo. V vsakem primeru pa poskusite preprečiti psu, da bi lizal mesto čebeljega pika in rano sperite s čisto vodo vsakih 15 minut, razen če ima pes težave z dihanjem ali ima zatečen obrazni del – takrat naj stanje čim prej preveri veterinar.

Pik čebele pri psu in obisk veterinarja

Kdaj je obisk veterinnarja nujen?

  • Anafilaktični šok

Manj pogosta a hujša kot otekanje je prava anafilaktična reakcija, ki je urgentno stanje. Prav tako kot ljudje so na čebelji strup alergični tudi nekateri psi – v tem primeru imajo nenadno in življenjsko nevarno reakcijo, ki nastane v roku nekaj minut po piku. Žival lahko v tem primeru bruha, ima diarejo, tresavico, se zdi dezorientirana in šibka ali celo pade v nezavest. Lahko ima tudi težave z dihanjem, pri tem so ogroženi predvsem si s potlačenim smrčkom, kakršna sta na primer buldog in mops. Ko pade v šok, postanejo njene dlesni blede. Če ima kateregakoli od naštetih znakov, psa nemudoma peljite do najbližje veterinarske postaje. Šok je namreč mogoče odpraviti, če se ga pravočasno zdravi, brez zdravljenja pa je pogosto usoden. Na srečo so take reakcije na pik redke.

  • Otekanje v predelu glave

V takih primerih ni nikoli napačna odločitev, če peljemo psa na pregled h veterinarju, sploh če vam se zdi, da žival oteka, še posebej v predelu glave. V takem primeru ne morete biti nikoli preveč previdni!

  • Ko pes odkrije panj in ga doleti več pikov hkrati

Čas za obisk urgence je tudi, če je pes naletel na panj oziroma gnezdo in ga je doletelo več pikov.

Ali lahko preprečimo pike čebel?

Čebelji piki so del narave in nemogoče se jim je popolnoma izogniti. Ker čebele rade letijo predvsem okoli rož, zelišč, sadja in zelenjave je morda pametno le, da je pes na predelu vrta, ki vsebuje manj naštetega oziroma da cvetlični vrt zagradite. Seveda odstranite tudi morebitne panje, ki se morda nahajajo v bližini. Pri tem je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjaki, saj bodo morda ti čebele le preselili. Vseeno je bolje živeti v svetu s čebeljimi piki kot v svetu brez čebel 🙂

Viri:
www.petmd.com

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.