Domov » Ostalo » Pokopališče školjk: ideja za izlet s psom

Pokopališče školjk: ideja za izlet s psom

Objavljeno v Ostalo

Slovenska Obala nam ponuja veliko zanimivih možnosti za izlet s psom in čeprav se mi zdi, da sem jo sama že precej dobro raziskala, vsakič znova odkrijem nove ideje za doživljajski sprehod s psom. Tik pred oktobrskim zaprtjem občinskih mej sva z Ronom obiskala pokopališče školjk v Ankaranu, zato sem z objavo počakala na boljše čase (beri: odprte občine).

Pokopališče školjk je krajši pas obale pred Ankaranom (sv. Katarina), ki je nastal po naključju. V 90-ih letih so zaradi potreb Luke Koper poglabljali morsko dno in takrat so mulj prečrpavali na bližnjo lokacijo izliva Rižane v morje, kasneje pa je dež spral blato in ostale so sipine školjk (vir). Gre za enega izmed redkih primerov školjčne sipine v Evropi in tudi njegov obstoj je ogrožen zaradi potencialne širitve Luke Koper in izgradnje 3. pomola. Tako da – pot pod noge, dokler je še kaj za videti!

Pokopališče školjk v bližini Ankarana

Gre za lahko dostopno točko, ki je za obisk primerna v vseh letnih časih. Po obilnem deževju je lahko malo neprijetno, a če vas blato ne moti, potem ni ovire. GPS lokacija za navigacijo je podana spodaj, sicer pa na AC sledite oznakam za Ankaran, na regionalni cesti proti Ankarana pa zavijete na levo za sv. Katarino. Parkirate v bližini nogometnega igrišča (parkirišče je plačljivo), pokopališče školjk pa je tik za ovinkom na levi. Čudovito lokacijo nekoliko kvari samo pogled na Luko Koper, zato poskusite ta del kulise pač ignorirati 🙂

Dostop do školjčišča je robinzonski (čez nekaj kamnov oz. čez leseno desko), zato primerna obutev ne bo odveč; bele allstarke prihranite raje za sprehod po koprskem mestnem parku. Neokrnjena narava to vsekakor odtehta, poleg tega pokopališče školjk ni množično obiskano. Naj ob tem še opozorim, da ni senčnih kotičkov, zato v poletnem času prilagodite uro sprehoda (zgodaj zjutraj ali proti večeru), v zimskem času pa kapa ne bo odveč, zlasti ko brije burja.

Kratek sprehod, a veliko doživetij

Gre za kratek sprehod, a zato nič manj doživljajski. Psi bodo imeli veliko dela z raziskovanjem okolice, najbolj pogumni pa si bodo lahko v morju namočili tačke. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji blata, saj je kar nekaj odsekov, kjer si bodo lahko privoščili blatno kopel – povodec zato gotovo ne bo odveč, pa kakšna dodatna brisača v avtu tudi ne!

Na pokopališču školjk lahko najdete 234 vrst vseh polžev, ki se nahajajo v tržaškem zalivu. Ker želimo sipino ohraniti tudi za prihodnje generacije, školjke in polže samo opazujte in jih ne jemljite domov.

Slani travnik

Sprehod lahko podaljšate tudi tako, da obiščete slani travnik, ki se nahaja v bližini školjčišča. Gre za edini sredozemski slani travnik v Slovenij, prav tako je eden izmed  redkih na vzhodni jadranski obali. Nahaja se desno od izhodiščne točke za pokopališče školjk, proti sv. Nikolaju. Pot je urejena po lesenem podestu (učni poti), psi naj bodo na povodcu, saj gre za pomemben močvirski ekosistem.

PS: Ne iščite oznak za slani travnik. Pri pomolu zavijte desno, mimo igrišča za obojko, nato pot nadaljujte po betonski potki, pa malo čez travnik in blato – čez 5 min pridete do slanega travnika.

Če vam to ne diši, pa lahko odkrijete še katero izmed krasnih izhodišč za doživljajske sprehode s psom: Škocjanski zatok v bližini ali soline v Strunjanu. Oba izleta sta enostavna, primerna za pse vseh starosti in zdravstvenih stanj.

PS: Pokopališče školjk je zanimivo tudi za najmlajše, tako da je to lahko krasen družinski izlet. Ker po školjčišču ni urejene pešpoti, potrebujete kak bolj off-road voziček 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Neva Zaghet
  | Odgovori

  Hvala za res zanimive ideje za pasje sprehode! Imamo dva psa: eden ima 14 let in včasih ne zmore daljših poti, drugi pa jih ima 8 in bi samo hodil in raziskoval, tako da iščemo primerne kombinacije. Lep pozdrav obema z Ronom!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Neva, hvala za lepe besede, me veseli, da pridejo moje ideje komu prav. V kratkem objavim še en zanimiv sprehod po sončni Primorski 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.