Domov » Ostalo » Prehranska dopolnila za pse in mačke

Prehranska dopolnila za pse in mačke

Objavljeno v Ostalo

Prehranska dopolnila postajajo trend, razvija se vedno več novih različnih proizvodov in priljubljena postajajo tudi kot dodatki k prehrani psov in mačk. Pa so res potrebna? Sama menim, da so lahko zelo koristna, saj so psi in mačke tako kot mi izpostavljeni vsakodnevnemu stresu. Lahko ga doživljajo zaradi okolja, v katerem živijo, ali pa ga začutijo pri nas – ker so, hočejo ali nočejo, del našega življenja in se našim čustvom ter naši napetosti težko ognejo.

Poleg vsakodnevnega ali ne-vsakodnevnega stresa se potrebe po različnih hranilih spreminjajo tudi glede na fizično aktivnost, razlike v presnovi (nekatere živali imajo počasnejši metabolizem, druge hitrejšega), različna bolezenska stanja in okrevanja po poškodbah in po boleznih.

Dopolnilna hrana pa ne omogoča le večjega vnosa posameznih vitaminov in mineralov, ampak s pomočjo prehranskih dopolnil živalim lahko ponudimo tudi različna zdravilna zelišča, aminokisline in druge aktivne sestavine (npr. L-karnitin, beta glukani, bioflavonoidi itd.), s katerimi okrepimo ali uravnotežimo imunski sistem, hormonski sistem, črevesje, presnovo itd.

Seveda moramo upoštevati, da so prehranska dopolnila samo dopolnila in ne hrana. Težko bodo naredila čudež, če naši živali ne ponudimo uravnoteženega obroka, ki temelji na zdravih sestavinah.

Ampak saj so vitamini in minerali že v pravilno sestavljenem obroku?

Seveda so, vendar pa je razlogov za dopolnjevanje hrane z dodatki več:

  • Zelo težko je vsak dan načrtovati obrok, ki bo zajemal res celoten spekter vseh mikro in makro mineralov in vseh vitaminov – topnih v vodi in topnih v maščobah. Zelo vestnim to dobro uspeva, vendar pa se kaj hitro zgodi, da minejo vsaj 3 tedni, ko se spomnimo, da je naša žival obstala na precej enostranski prehrani. Da vas ne bom prestrašila, podobno se dogaja tudi pri sestavljanju naših obrokov. Zaradi obilja vsega, pa so pomanjkanja v razvitem svetu velika redkost, se pa pojavljajo mejna pomanjkanja hranil, ki so opisana v spodnjem odstavku. Zavedati se je potrebno, da tudi zaradi intenzivne pridelave in skladiščenja prav tako upada vsebnost nekaterih snovi v hrani, zelo neobstojne so npr. omega 3 maščobe ter antioksidanti.
  • Multivitaminske mešanice so tiste, ki obrok dopolnjujejo s širokim spektrom vitaminov in mineralov. Ostala prehranska dopolnila za pse pa, če so dobro zasnovana, služijo dopolnjevanju obroka glede na fiziološko obdobje, zdravstveno stanje, nagnjenost k obolenjem in aktivnost živali. Brez skrbi jih lahko dodamo k optimalno zasnovanemu obroku.
  • Prehranska dopolnila so enostavna za uporabo – primešamo jih k hrani, ko jih naša žival potrebuje.
  • Tako pri ljudeh kot pri delovnih in športnih živalih se je izkazalo, da imajo prehranska dopolnila za pse in mačke pomembno dodano vrednost pri sposobnosti regeneracije. Z njihovo pomočjo se izognemo preutrujenosti, poškodbam ter padcu imunskega sistem zaradi naporov in stresa. Z njihovo pomočjo skrbimo za zdravje kože in dlake ali čvrstost krempljev itd.
  • Resna pomanjkanja so v današnjem času in v »razvitem« svetu zelo redka. Vendar pa mejna pomanjkanja hranil vseeno izčrpavajo organizem, stalno mora delovati na večjih obratih in ne more izkoristiti vsega potenciala, ki ga ima na voljo. To se ne izraža v obliki jasnih kliničnih znakov, se pa morda izraža v utrujenosti, večji dovzetnosti za obolenja, manjšem lesku dlake ali na primer večji dovzetnosti za poškodbe oziroma počasnejšemu okrevanju po bolezni.

Gremo torej v trgovino in pokupimo zaloge različnih dopolnil, dajemo vse povprek, pa bosta naš Runo in Maca zdrava? Žal ni tako enostavno in seveda je tudi pri prehranskih dopolnilih, kot pri vseh dobrih stvareh, potrebno uporabljati glavo; tudi s pretiravanjem lahko naredimo škodo.

Nekaj osnovnih smernic pri izbiri prehranskih dopolnil za živali

Izberimo jih glede na namen

Prehranska dopolnila izbiramo njihovemu namenu primerno: večja aktivnost in napori – izberemo dopolnila, ki vsebujejo vitamine/minerale/druge snovi, ki pripomorejo k regeneraciji, delujejo stimulativno ali pa npr. uravnavajo stresne hormone

Pazimo pri kombiniranju prehranskih dopolnil

Preden kombiniramo prehranska dopolnila med seboj se pozanimajmo o sestavi. Lahko se zgodi, da 2 prehranski dopolnili za različen namen vsebujejo veliko istih hranil, tako boste živali dodajali dvojno dozo tega, kar mislite. Običajno pri prevelikem odmerjanju vitaminov ni večjih težav, se pa lahko pojavijo gastrointestinalne težave (npr. driska, saj se telo na ta način skuša znebiti odvečnih snovi). V maščobi topni vitamini se lahko kopičijo v telesu in so v prevelikih količinah lahko toksični, vendar nam toksičnost, povezana s temi vitamini, očitno še vedno ni povsem jasna, saj se vitamin D za zdravljenje multiple skleroze pri ljudeh uporablja v 80-krat večjem odmerku, kot je priporočen dnevni vnos. Nevarnost pretiranega vnosa določenega vitamina ali minerala je predvsem ta, da lahko blokira vnos drugih vitaminov in mineralov – kar posledično izzove pomanjkanje ali pa stimulira prekomerno nalaganje mineralov. To seveda velja za velike presežke in pretirano enostranskost zasnovano hrano in dopolnila.

Pustimo času čas

Prehranska dopolnila potrebujejo dlje časa, da dosežejo učinek, zato je potreba vztrajnost, dodajamo jih vsaj 2-3 mesece. Telo namreč ne deluje po principu avta – ko natočimo gorivo, takoj spelje. Celice potrebujejo čas, da se obnovijo, da vključijo vitamine in minerale v svoje strukture in da se odzovejo na naravne zdravilne substance.

Smo prehransko dopolnilo pravilno izbrali?

Če tudi po 3 mesecih ne opazite nobene spremembe, premislite, ali ste morda pravilno izbrali prehransko dopolnilo, morda ima vaša žival trenutno na voljo vse kar potrebuje ali pa bi bila zanjo ustreznejše drugače zasnovano prehransko dopolnilo oziroma je težava v nepravilno zasnovani prehrani. Telesa z naravnimi, zdravimi hranili ne moremo spraviti čez mejo tega, česar je sposobno. Potrebno je torej upoštevati naravne danosti in zmožnosti naše živali.

Kako izbirati prehranska dopolnila za pse in mačke?

Dobro je, da so smiselno zasnovana – da vsebujejo snovi, ki se med seboj podpirajo pri absorpciji in učinku in seveda da so naravna. Veliko vitaminov danes že lahko pridobimo z biotehnološkim postopkom, ki ne vključuje kemijskih (sintetičnih) postopkov – vitamini so tako naravni – proizvedeni s pomočjo mikroorganizmov ali alg.

Vitamini in minerali se dobro dopolnjujejo z zelišči oziroma »super hrano«. Tako njihov učinek podpremo z vsemi aktivnimi sestavinami, ki jih vsebujejo sadeži oziroma zelišča. Številnih naravnih snovi namreč še ne poznamo in ne razumemo njihovega delovanja na telo, zagotovo pa imajo smisel in so pomembne. Menim, da je v naravi vse precej dobro premišljeno in dovršeno.

Prehranska dopolnila naj bodo jasno označena in naj imajo navedeno sestavo, dodatke ter analitske sestavine, tako lahko preverimo, katere snovi vsebujejo in v kakšnih količinah.

Prehranska dopolnila izbirajte tudi glede na sestavo obroka, ki ga prejema vaša žival, še posebej, kadar dobiva vitaminizirano hrano (briketi, konzerve, industrijski priboljški). Pri slednji je seveda pomembno tudi to, koliko posameznih vitaminov in drugih hranil dejansko vsebuje, lahko da se nahajajo le v takšnih količinah, da lahko stojijo na deklaraciji, ne pa v takšnih, kot je potrebno za pokrivanje povečanih potreb oziroma za viden učinek.

Izbirajte izdelke, ki vsebujejo visoko kvalitetne in preverjene količine. Kakovost je pomembna tudi pri vitaminih in mineralih – saj lahko vsebujejo več različnih neželenih primesi – pri zeliščih in super hrani – lahko vsebujejo veliko težkih kovin, so onesnažena z bakterijami in toksini. Vsebnost teh neželenih snovi mora biti redno preverjena.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Špela Suhač, dr. vet. med
Sledi Špela Suhač, dr. vet. med:

Veterinarka in energijska osteopatinja

Kot veterinarka sem svoje delo posvetila nekoliko drugačni tehniki zdravljenja, ukvarjam se energijsko osteopatijo, vključena pa sem tudi v izobraževanje za pridobitev mednarodne licence iz veterinarske homeopatije. Moja spletna stran: energijska-osteopatija.si. Kontakt: [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.