Domov » Mačke » 10 tipičnih znakov, ki kažejo na stres pri mački

10 tipičnih znakov, ki kažejo na stres pri mački

Objavljeno v Mačke

Stres pri mački se lahko pojavi tako kot se pojavi pri ljudeh in psih: brez napovedi in iz različnih vzrokov. Ne le, da je neprijeten – stres pri mački, tako kot pri ljudeh, povzroča tudi zdravstvene težave, saj zatira imunski odziv in tako ustvari idealne pogoje za mnogo bolezni.

10 tipičnih znakov, ki kažejo na to, da je vaša mačka pod stresom

Stres lahko povzročijo sprememba okolja, čustveni pretresi ali bolečina in fizična bolezen. Tu je 10 najbolj tipičnih znakov, ki kažejo na to, da je vaša mačka pod stresom. Nanje bodite pozorni predvsem, če se pojavijo iznenada, a imejte v

1. Uriniranje izven mačjega stranišča

To nadležno in smrdeče dejanje ni znak, da je vaša mačka upornica in vam rada daje nepotrebno delo, temveč vam hoče s tem nekaj sporočiti. Kaj je to, ostaja vprašanje, na katerega pa lahko z opazovanjem živali in njenih navad pridete samo sami (no, pa s pomočjo veterinarja, seveda, če gre za zdravstvene težave s sečili, ledvicami …) Zunanje mačke lahko, ko so pod stresom, urinirajo tudi ob vrata ali okna, saj se tako zavarujejo pred morebitnimi agresivnimi mačkami v soseščini.

Uriniranje izven mačjega stranišča pa lahko tudi pomeni, da je nekaj narobe z mačjim straniščem. Tukaj preverite nekaj tipičnih napak v zvezi z mačjim straniščem, ki jih grešim mačji skrbniki.

2. Diareja, zaprtost in druge prebavne težave

Driska je lahko sicer tudi posledica menjave hrane, zaprtost se lahko pojavi tudi pri starejših mačkah. Omenjene težave imajo lahko kopico zdravstvenih vzrokov in med drugim so lahko tudi simptom stresa.

3. Prekomerno umivanje

Ste že slišali tisto, da se, če se mačka umiva, obetajo obiski? Ideja je simpatična, a če bi veljalo, bi imeli lastniki mačk obiske non-stop, saj so mačke namreč izjemno čiste živali. Če pa se mačka umiva do te mere, da na določenem delu zmanjkuje dlak, to vsekakor ni znak, da pridejo obiski, temveč, da se ne počuti dobro – ko je mačka namreč pod stresom, se namreč z umivanjem tolaži in miri. Prekomerno lizanje in grizljanje določenega predela je lahko tudi znak prehranskih alergij in intoleranc.

4. Prekomerno praskanje

Podobno kot umivanje tudi pretirano praskanje ni značilno za zdrave in zadovoljne mačke. Naj bo stres ali bolhe, v vsakem primeru je treba ugotoviti vzrok.

5. Izolacija

Res je, da mačke ne potrebujejo toliko človeške pozornosti in družbe kot psi, kljub temu pa je aktivno bežanje in skrivanje od vseh v stanovanju/hiši prebivajočih ljudi (tudi vas) malce neobičajno, zlasti če se to zgodi “nenadoma”.

6. Prekomerno mijavkanje

Mačje mijavkanje je navadno zelo prikupno (popravek: no, ja … kot za koga, a ne? 🙂 ), tudi one bi se kdaj rade pogovorile z nami, najraje sredi noči ali zjutraj, preden sploh dobro odpreš oči. A če mačka mjavka dolgo, ponavljajoče in panično, to ni najboljši znak – še posebej, če sicer ni preveč zgovorna.

7. Spremembe v apetitu

Mačk diete in posti ne zanimajo preveč, po drugi strani pa prav dobro vejo, kdaj so site – zato se, če mačka poje opazno manj ali več kot prej, čim prej posvetujte s strokovnjakom in poskusite najti vzrok. Zavračanje hrane je dejansko lahko posledica stresa in ne “samo” izbirčnosti, čeprav lahko mačji skrbniki o izbirčnih mačkah napišemo najmanj eno doktorsko delo.

8. Nenavadno veliko spanja

Mačke lahko spijo do 20 ur na dan, a to še ne pomeni, da bo tako tudi z vašo mačko. Ko se mačka v vašem domu enkrat ustali, ima navadno tudi stalne spalne navade. Če spi nenavadno veliko in postane letargična, zna biti, da je z njo nekaj narobe.

9. Agresija do drugih živali

Znak, da je vaša mačka pod stresom ali morda celo bolna, so tudi pihanje in ostala agresivna dejanja proti drugim živalim, s katerimi je imela prej prijateljski odnos. Mačka sicer načeloma postane agresivna, ko jo je strah in ne vidi druge možnosti, kot da napade. Če predmet njene agresije – na primer sosedova mačka – ni dosegljiv, lahko agresijo preusmeri na prvo žival, ki ji prekriža pot.

10. Agresija do ljudi

Podobno se lahko mačka začne obnašati tudi do ljudi. Prav vseh. Ja – tudi vas. Če dobite občutek, da vas je mačka, ki se vam je še nedolgo nazaj drgnila ob noge, začela sovražiti, ji ne zamerite – raje ji poiščite pomoč.

Kako se spopasti s stresom pri mački?

Če se torej pojavijo omenjeni znaki, se pri strokovnjaku prepričajte, da ne gre za katero izmed resnejših zdravstvenih težav. V nasprotnem primeru pa se lahko lotite tehnik za zmanjševanje stresa. Kako? Mačke so bitja rutine, ne marajo sprememb. Tu je nekaj namigov, kako lahko poskušate pomiriti mačko, ki je pod stresom – ali bodo učinkovali ali ne, je seveda odvisno od vzroka, mačke in vaše angažiranosti:

  • Igrajte se z mačko – igra zmanjšuje napetost in med njo se sproščajo hormoni sreče. Nenazadnje se boste tako sprostili tudi vi.
  • Naj se vrti glasba – ta naj bo nežna, s počasnim ritmom. Nekateri priporočajo klasično glasbo, a najbolje je, da zavrtite nekaj, kar vam je blizu, naj le ne bo preglasno.
  • Prosti čas preživljajta skupaj – nekajkrat na dan se vsaj za kratek čez usedite in nudite mački tisto malo pozornosti, ki jo ima tako rada. Češite jo, čohajte, crkljajte, pustite, da se udobno namesti, kot to znajo le mačke. Vaša bližina in dotik lahko delata čudeže! Skratka, ukvarjajte se z mačko!
  • Uporabite kapljice ali ovratnice za pomiritev – pri prvih gre za ekstrakte določenih rastlin, ovratnice pa sproščajo vonj mačje mete, ki naj bi mačko pomiril. dobra alternativa je lahko tudi baldrijanova korenina.
  • Uporabite pršilo s feromoni – a popršite zgolj njeno okolico, nikakor mačke same! Sprej uporabite na postelji ali predelu, kjer se veliko giba.
  • Popestrite stanovanje – mačke, ki so izključno notranje, potrebujejo primerno stimulacijo in okolje, v katere bodo lahko izživele vse svoje prvinske (lovske) nagone.

Zapomnite si, da ima nezaželeno vedenje vedno svoj vzrok in na nas, skrbnikih je, da ga poskušamo odkriti in odpraviti. Tako bo sobivanje z mačjo prijateljico lažje in lepše za vse 🙂

Znaki stresa so povzeti od tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.