Domov » Ostalo » “Če bomo srečni in zdravi mi, bodo tudi naše živali manj bolne!”

“Če bomo srečni in zdravi mi, bodo tudi naše živali manj bolne!”

Objavljeno v Ostalo

Tanja Kresnik je po izobrazbi sicer zootehnik, a jo je pot vodila v drugo smer. Je certificirana energijska osteopatinja po Salomonu, ki svoje delo dopolnjuje z zoofarmakognozijo, sistemom, ki združuje aromaterapijo in fitoterapijo. Kot pravi, so živali enako kot ljudje čuteča bitja, naši zvesti spremljevalci.

“ZHP osebno” je predstavitvena serija kratkih vprašanj (in odgovorov) za ljudi, ki so tako ali drugače povezani z ZHP klubom. Da so super kot profesionalci že vemo, zato jih pa spoznajmo še po nekoliko bolj osebni plati. Ostale mini intervjuje si preberi tukaj >>>

Trenutna sestava tvojega živalskega krdela?

Mucka Mima (5 let) in psička Lia (6 let).

Kako to, da si se odločila za pomoč živalim z različnimi komplementarnimi metodami?

Živali obožujem in z njimi živim že od rojstva. Vedno me spremljajo na takšen in drugačen način in ob hudi bolezni moje muce Uše sem si končno dovolila narediti tudi korak naprej in odkrila metodo, s katero jim lahko pomagam na način, ki zanje ni boleč in kar je najbolje, način, ki ga razumejo in v precejšnji meri same tudi narekujejo.

Tanji lahko pišeš na [email protected]

Kaj te najbolj matra pri delu, ki ga opravljaš?

Imam to srečo, da do mene večinoma pridejo skrbniki, ki so resnično predani dobrobiti svojih živalskih prijateljev in po navadi vedno najdemo skupen jezik. Dejansko pa me bolj muči odnos ostalih skrbnikov in ljudi v družbi do živali, oz. njihova nezmožnost videti žival kot nekaj več kot le predmet brez duše.

Kaj pri v tvojem delu predstavlja najboljšo nagrado?

Zdrava, srečna žival in marsikdaj tudi bolj zdrav in srečen skrbnik. Dejansko pri svojem delu spreminjam tudi skrbnike, da lahko dolgoročno bolje skrbijo za dobrobit svoje živali.

Tvoje stališče do sveže hrane za pse je …

Da je eden od načinov prehrane, ki je lahko v marsikaterem primeru zdelo dobrodošel tudi pri izboljšanju zdravja živali.

Komplementarna veterina in klasična veterina: sodelovanje ali tekmovanje?

Absolutno sodelovanje. Izključevanje ni še nikoli prineslo ničesar dobrega.

Če bi lahko bralcem dala samo en nasvet v zvezi s psi, kaj bi napisala?

Poslušajte jih in poskušajte gledati v svet z njihovimi očmi.

Kaj meniš, kaj so odločilni pogoji za zdrave in srečne pse in kako lahko skrbniki nanje vplivamo?

Obstaja angleška fraza »Happy wife happy life« (če bo žena srečna, boš srečen tudi sam) in enako velja tudi pri naših živalih. Vsak bi verjetno najprej rekel ustrezna prehrana, dovolj gibanja in ustrezni bivalni pogoji, kar je sicer res, ampak predvsem moramo kot skrbniki poskrbeti tudi zase. Če bomo srečni in zdravi mi, bodo tudi naše živali manj bolne. Žal se premalokrat zavedamo, da živali, še posebej psi, podzavestno prevzemajo naše bolezni, stres, preobremenjenost, strahove … Zato poskrbimo zase in bo pol našega dela za njihovo dobrobit že opravljenega. Ostala polovica pa naj bodo prej omenjeni ustrezna prehrana, gibanje in bivalni pogoji.

Kdaj se lahko pasji skrbniki obrnemo nate?

Sanjsko seveda takrat, ko kuža še ni bolan, saj je preventiva boljša kot kurativa. Skrbnika vedno opremim z vsemi potrebnimi nasveti za izboljšanje zdravja njegovega psa. Drugače pa je nemalokrat tako, da smo po večini izvajalci komplementarnih metod zadnja postaja, ko veterinarji že dvignejo roke nad psom. Skrbnikom polagam na srce, naj ne čakajo tako dolgo, saj kot že rečeno lahko s komplementarnimi načini odlično dopolnimo in podkrepimo veterinarsko delo.  Sama pri delu uporabljam različne metode, s katerimi lahko pomagam tako pri psihičnih/čustvenih kot tudi fizičnih tegobah.

Tanja Kresnik je članica ZHP Kluba, kar pomeni, da imajo člani ZHP kluba posebne ugodnosti. Še nisi del naše kosmate družine? Postani del naše kosmate družine še danes >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.