Domov » Zelišča in začimbe » 5 zelišč, ki ti bodo v pomoč, ko ima pes vetrove

5 zelišč, ki ti bodo v pomoč, ko ima pes vetrove

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Prebava hrane je eden izmed najpomembnejših procesov v vsakem organizmu, vsaka snov, ki jo kuža zaužije se presnavlja in razgrajuje drugače. In nemalokrat zaradi različnih razlogov pride do spahovanja ali vetrov, ki za okolico niso preveč prijetni. Pri preprečevanju vetrov in izboljšanju prebave si lahko pomagamo tudi z zelišči.

5 zelišč in začimb, ki bodo pomagala, ko ima pes vetrove

1. Poprova meta (Mentha x piperita)

V Sloveniji uspeva več kot 50 različnih vrst met, ki se med seboj zelo rade poženijo, zato imamo doma le redko pravo poprovo meto. Blaži napenjanje in napihovanje želodca, obenem pa tudi pospešuje razgradnjo zaužite hrane in preprečuje nastajanje odvečnih plinov. Poprova meta je varno zelišče, uporaba se odsvetuje le, če ima kuža težave z žolčnikom ali ledvicami

Poprova meta proti vetrovom pri psu
Obstaja več kot 50 različnih vrst met. Proti napenjanju in vetrovom bo najbolje pomagala poprova meta.

2. Kumina (Carum carvi)

V mislih imam navadno kumino, ki je dvoletnica in je že tradicionalno prisotna v Sloveniji in ne črne kumine (Nigela sativa), ki v zadnjem času prihaja k nam iz vzhoda. Kumina olajša prebavo mastne hrane, preprečuje nastajanje prebavnih plinov in trebušne krče. Če je kuža alergičen na košarnice (cvetlice iz družine Asteaceae), je ne uporabljajte.

kumina proti napenjanju pri psu
S kumino lahko napoveš odločen boj proti vetrovom. Foto: Wiki

3. Timijan (Thymus vulgaris)

Vrtni timijan na črevesje deluje razkužilno in pomaga pri zatiranju črevesnih zajedavcev. Zavira rast škodljivih bakterij, posledično pa se izboljša tudi prebava. Preberi tudi, kako lahko pomaga pri kužnemu kašlju.

Timijan ni odličen samo v boju proti kužnemu kašlju, pomagal bo tudi pri prebavi.
Timijan ni odličen samo v boju proti kužnemu kašlju, pomagal bo tudi pri prebavi.

4. Kamilica (Chamomilla recutita)

Deluje protivnetno in pomirja razdražen želodec. Blaži krče in zavira razmnoževanje škodljivih bakterij.

vetrovi pri psu
Marjetice ali kamilice? Kamilice 🙂

4. Peteršilj (Petroselinum crispum)

peteršilj za boljšo prebavo pri psu
Peteršilj je pravo “superživilo” in kar je najbolje – lahko ga imaš kar na okenski polici.

Peteršilj vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, ki jih organizem potrebuje za zdravje. Obenem tudi preprečuje napihnjenost in spahovanje.

Vsa našteta zelišča je najboljše uporabiti sušena, in sicer priporočam, da jih zdrobiš v kavnem mlinčku, nato pa jih dodaš kužkovemu obroku, npr. en ščepec za cca. 20kg kužka, 2 ščepca za 40kg, polovico za 10kg… Kužka bi lahko resno zastrupili s približno 10-krat večjim odmerkom. Zelišča je smiselno dodajati vsaj 2 ali 3-krat letno po14 dni, saj tako kužkov organizem dobi veliko pomembnih vitaminov in mineralov, ki jih z običajno prehrano lahko primanjkuje, prečisti pa se tudi celotno črevesje.

Če se pojavi driska ali bruhanje, z uporabo prenehamo. Važno je, da predvsem občutljivejše kužke, prve dni dodajanja zelišč redno opazujemo, alergikom pa iz mešanice preventivno odstranimo kumino in kamilico.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.