Domov » V živo » Vikend v znamenju eksotike!

Vikend v znamenju eksotike!

Objavljeno v V živo

Septembrski vikendi so bili prav gotovo v znamenju živali in druženja: od praznovanja 1. rojstnega dne pasjega poligona K NOGI DOGI do Fešte za ljubitelje živali v Kopru in Naturavetal partyja v Miss Hope. Zadnji septembrski vikend pa smo zaključili v slogu in kot se za to leto spodobi – izven cone udobja. S prijateljico sva obiskali 26. Bioexo, razstavo eksotičnih živali, kjer sva pasili radovednost nad živalcami, ki jih res ne vidimo vsak dan. A kot se za pravi pasjeljubki spodobi, tudi na razstavi eksotičnih živali ni šlo brez čohanja psov! Kaj čmo, če pa nam psi kar skačejo v naročje 🙂

Od ptičjega pajka do pitona, dolgega 10 metrov

Ali ste vedeli, da imajo ptičji pajki  srce v obliki cevi in da za večino vrst velja, da njihov pik ni smrtonosen, ampak primerljiv s pikom ose? Zeleni legvani so lahko tudi oranžne barve, saj so kameleoni edini kuščarji, ki spreminjajo barvo, med največje kače na svetu pa spada mrežasti piton, ki lahko zraste kar do 10 m! Samice so večje kot samci, njihova povprečna življenjska doba pa je 27 let. Noro!

Fotogalerija

Pse in mačke je v primerjavi s plazilci v terarijih bistveno lažje fotografirati, kar se pozna tudi na spodnjih fotkah. Vseeno upam, da boste dobili vsaj malo vtisa po eksotiki 🙂

Bioexo je tokrat potekal na osnovni šoli Ketteja in Murna, obiskovalci pa smo si lahko ogledali številne živali, ki jih res ne vidimo ravno vsak dan: od zelo zanimivih insektov do že omenjenih kač različnih vrst (pitoni, udavi, goži …) in kuščarjev, pa tudi bolj eksotične vrste rib in celo korale. Tam so bile tudi zlate ribice, za katere mnogi ne vedo, da v resnici izvirajo iz Azije in so zaradi nepremišljenega izpuščanja v okolje pri nas precej problematične.

Videli smo tudi večini bolj poznane dihurje in kunce, ki pa zato niso nič manj »zahtevni« za nego. Kunec je namreč 3. najpogostejši hišni ljubljenček, a žal še vedno prepogosto kupljen kot nezahtevno darilo otrokom ob različnih priložnostih, kar seveda ni prav. Živo bitje je živo bitje in odločitev zanj mora biti vedno premišljena ter odgovorna in nikoli je ne smemo v celoti položiti na pleča otroka.

Razbijanj predsodkov in informiranje o odgovornem skrbništvu!

Zato vsako leto organizirajo razstavo eksotičnh živali, poudarja predsednik društva Bioexo, Aleš Abram; kot pravi, razstavo organizirajo že 13. leto zapored in to predvsem zato, da bi ljudem približali manj poznane živali in razbili kakšen predsodek, ki se pojavlja v zvezi z njimi. Saj veste – do pajkov in kač smo vsi bolj kot ne zadržani.  Ravno zaradi tega je na razstavi potekalo tudi več strokovnih predavanj ter delavnic za otroke, obiskovalci so lahko od blizu spoznali (in pobožali) tudi marsikaterega eksota, kar je gotovo edinstveno doživetje, sploh če imaš tremo pred kačami in zadržke pri pajkih 🙂  A kot poudarja Aleš, je namen razstave in nenazadnje tudi društva, med drugim tudi spodbujanje odgovornega skrbništva do eksotičnih živali, kamor spadata tudi premišljena odločitev in morebiten nakup živali, ki deloma tudi po njihovi zaslugi postajajo čedalje bolj priljubljene tudi pri nas. Na razstavi smo se lahko tako povezali s preverjenimi slovenskimi rejci eksotičnih živali, Aleš pa tudi poudarja, da eksotične živali nikoli ne smejo biti pripeljane iz narave, da bi postali naši ljubljenčki.

Seveda nisem mogla mimo vprašanja – zakaj eksotika pod Alpami? Zakaj imeti doma, pri nas v Sloveniji, kače ali kuščarje, ki jim naše okolje ni niti pod razno naravno? Kot mi je pojasnil Aleš, niso samo plazilci tisti, ki so v našem okolju »eksotični«, eksotične so lahko tudi določene vrste sesalcev, ampak: »Ljudje smo si različni in žene nas ljubezen in navdušenje do različnih živali, eksoti zato niso nobena izjema.« In kot še dodaja Aleš, lahko s pravilnim pristopom, torej dobro mero znanja, informiranosti in odgovornosti, živalim ustvarimo tudi pri nas ustvarimo pogoje, ki so zanje popolnoma naravni. Hkrati pa opozarja, da tudi ko govorimo o eksotičnih živalih v naravnem okolju, ne moremo mimo človeka. Njihovo okolje je – prav zaradi človeka – marsikje ogroženo in prenekatera eksotična žival bi v resnici težko preživela. Prav zaradi tega imajo lahko nekatere eksotične živali na tak način v resnici boljše pogoje za preživetje in ohranjanje vrste. Skratka, večina težav – a tudi rešitev – se nenazadnje začne in konča pri najpogostejši vrsti živali – homo sapiensu.

Mesojede rastline in školjke

A Bioexo razstava niso samo kače in kuščarji; obiskovalci smo si širili obzorja tudi s spznavanjem bogatega naborom morskih polžev in školjk, ki jih lahko bolje spoznate v piranskem Muzeju školjk. Gre za majhen muzej v samem srcu Pirana, ki ga bom prav gotovo obiskala v kratkem! 

Prijazen gospod iz Zavoda za naravoslovno izobraževanje Raznolikost pa je potešil mojo radovednost o mesojedih rastlinah ter me navdušil nad nakitom in dodatki iz odpadnega perja najrazličnejših pernatih živali, ki živijo na njihovi kmetiji.

 

Seveda pa sva se na koncu še ustavili pri Urbanem ribniku z zlatimi ribicami, da bi nama izpolnili kakšno željo ali dve. In kot se pravim pasjeljubkam tudi rado zgodi, se je želja tudi hitro uresničila – s psom, skoraj v naročju!

Ni kaj, Bioexo je tudi za pasjeljubce krasno doživetje, saj se nam tako odstre popolnoma drugačen svet, pa še obzorja si malo razširimo!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.