Domov » Ostalo » Vročina pri psu: kako jo izmeriti + tipični znaki

Vročina pri psu: kako jo izmeriti + tipični znaki

Objavljeno v Ostalo

Morda ste že slišali, da  vročino pri psu preverite že z le dotikom smrčka – če je ta mrzel in moker, naj bi bil pes zdrav, če pa je smrček vroč in suh, naj bi šlo za vročino. A vse ni tako preprosto – suh smrček imajo recimo nekateri starejši kužki, a to še ne pomeni, da imajo vročino, suh smrček je lahko znak dehidracije ali pa je posledica daljšega ležanja na soncu.

Skratka, vročina pri psu je najlažje preverljiva s termometrom, imejte pa v mislih, da je normalna telesna temperatura psa višja kot pri ljudeh 🙂

Kakšna je pri psih normalna telesna temperatura?

Normalna telesna temperatura psa je med 37,5 in 39,2 °C, medtem ko pri človeku meri med 36,4 in 37,5 °C, zaradi česar se lahko zdi pes vroč tudi, ko ima popolnoma zdravo telesno temperaturo. Psi imajo običajno vročino, če je njihova temperatura višja od 39,4 °C.

Vročina pri psu je običajno pospremljena s klasičnimi spremljevalci

Vročina sama po sebi ni bolezen, temveč le odziv na nevarnost bolezni. Pri bolni živali je tako povišana telesna temperatura osnovni imunski odziv, ki zmanjšuje širjenje bakterij. Čeprav so to splošni simptomi, ki se poleg vročine pojavljajo tudi pri več bolezenskih stanjih, pa so običajno spremljevalci vročine pri psu tudi:

 • letargičnost
 • depresivno razpoloženje,
 • šibkost,
 • pospešen srčni utrip,
 • dehidracija,
 • šok,
 • pospešeno dihanje,
 • tresavica,
 • izguba apetita,
 • bruhanje,
 • kašljanje,
 • izcedek iz nosu.

Skratka, zelo podobno kot pri ljudeh. Edini način, da bi zagotovo izvedeli, ali ima vaš pes vročino, pa je merjenje temperature, ki ga lahko izvedete sami. 

Kako psu izmeriti telesno temperaturo?

Pri psih se telesna temperatura meri rektalno. Najlažje in najhitreje boste to naredili z digitalnim termometrom, čeprav obstajajo tudi termometri, ki so namenjeni prav rektalnemu merjenju temperature pri psih. Da bi psu izmerili temperaturo, najprej namažite termometer z lubrikantom, kot je na primer vazelin ali olje za dojenčke. Nato ga nežno in previdno vstavite v anus ter počakajte na rezultate. Večina termometrov za meritev potrebuje manj kot 60 sekund. Pri zelo majhnih psih bodite še posebej previdni, če niste prepričani v to početje, se raje obrnite na veterinarja.

Vzroki vročine pri psih:

Vročino lahko pri psih, tako kot pri ljudeh, povzroči več stvari. Med drugim gre lahko za:

 • okužbo. Pa naj bo ta bakterijska ali glivična, lahko gre tudi za virusno obolenje. Tudi nahaja se lahko kjerkoli v telesu – v pljučih, ledvicah, možganih ali celo na koži. Glede na ostale simptome lahko ugotovite, kje se okužba nahaja in kaj je vzrok zanjo.
 • cepljenje. Rahlo povišana telesna temperatura se lahko pojavi tudi 24 do 48 ur po celjenju – gre za posledico interakcije cepiva in imunskega sistema.
 • zastrupitev. Pri psih lahko (tako kot pri ljudeh) vročino povzroči tudi zastrupitev, ki ima lahko različne vzroke (neprimerna “živila”, strupi …).
 • toplotni udar. povišana telesna temperatura je lahko posledica visokih zunanjih temperatur ali prekomerne fizične aktivnosti v vlažnih pogojih, ki se v najhujšem scenariju manifestira v obliki toplotnega udara.

Pojavi pa se lahko seveda tudi vročina, za katero ni jasnega vzroka. Taki je vredno posvečati pozornost, če je temperatura povišana ob recimo štirih priložnostih v roku 14 dni. V teh primerih gre najpogosteje za nepravilno delovanje imunskega sistema ali celo kakšne hujše zdravstvene težave. Akutna vročina pri psu je eno, kronična vročina drugo – definitivno je ne smemo ignorirati!

Kako ukrepati?

Če temperatura vašega psa meri nad 39,4 °C, pokličite veterinarja in vprašajte za nasvet, če pa vročina pri psu preseže 41,1 °C, je stanje urgentno.

Diagnosticiranje vzroka je lahko tudi za veterinarja težavna naloga – čim bolj podrobno mu opišite zdravstveno anamnezo vašega štirinožnega prijatelja, vključno z okužbami, morebitnimi potovanji, uporabo zdravil, ugrizi žuželk, alergijami, operacijami in drugimi zdravstvenimi težavami. Opravljen bo podroben pregled, morebiti tudi laboratorijski testi.

Če je temperatura višja od 40,5 °C, mu lahko poskušate znižati temperaturo tako, da z vodo hladite njegovo dlako, predvsem okoli ušes in nog. Nato ga hladite z ventilatorjem. Ob tem mu nenehno merite temperaturo, dokler se ta ne zniža na 39,4 °C. Hlajenje naj poteka počasi.

Pes z vročino naj redno pije majhne količine vode, pri tem pa ga ne silite. Brez posveta s strokovnjakom pa ne uporabljajte človeških zdravil za zniževanje telesne temperature.

Vir

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.