Domov » Mačke » Veste, zakaj mačka prede? Razlog ni vedno zadovoljstvo.

Veste, zakaj mačka prede? Razlog ni vedno zadovoljstvo.

Objavljeno v Mačke

Ste se kdaj vprašali, zakaj mačka prede? Najbolj logičen odgovor je, ker je zadovoljna, a v resnici obstaja več razlogov, zakaj mačke predejo in vseh zagotovo ne poznate.

Kako mačka prede?

Strokovnjaki imajo več teorij, kako mačke predejo. Ena izmed njih je ta, da predenje vključuje aktiviranje živcev znotraj respiratornega sistema. Ta signal sproži vibracijo glasilk, diafragma deluje kot batna črpalka, ki potiska zrak skozi glasilke in s tem povzroča predenje. Verjamejo, da je predenje zavestno, torej mačka prede takrat kot želi.

Druga teorija pa zagovarja, da je za mačje predenje zadolžena majhna hioidna kost (nahaja se na vratu nad grlom in je edina kost v telesu, ki ni v stiku z drugo kostjo). Spet tretja teorija pa pravi, da predenje izhaja iz centralnega živčnega sistema.

Mačje predenje je nagonsko

Mačje predenje je pomembno za preživetje novorojenih muckov, ki jih na svetu kot prvo pozdravi nežna vibracija mame muce. Mačji mladiči se rodijo slepi in gluhi, ampak čutijo vibracije, ki jih pomirjajo in vodijo k prvim obrokom.

Mladički začnejo kmalu komunicirati z mamo ter bratci in sestricami s pomočjo predenja. Strokovnjaki pravijo, da mačji mladiči začnejo presti že pri dveh dneh.

Poleg tega pa mačke uporabljajo predenje tudi za zaščito. V njihovem prvotnem naravnem okolju so morale mačke zaščititi svoje mladiče na različne načine. Plenilci bi veliko prej slišali mijavkanje in »jokanje mladičkov« kot pa vibracije, ki jih ustvari predenje.

Zakaj mačka prede tudi, ko ne komunicira z mladiči?

Čeprav velja neko splošno prepričanje, da mačke predejo le če so zadovoljne, temu ni tako. Mačke predejo, tudi ko so pod stresom, jih nekaj boli ali so bolne, velikokrat se zgodi, da mačke predejo tudi neposredno pred smrtjo.

Kdaj in zakaj torej mačke predejo?

 • Ker so zadovoljne: vsekakor je še vedno je eden izmed glavnih razlogov, zakaj mačka prede v tem, da je zadovoljna. Vibrirajoč zvok si lahko predstavljate kot velik nasmeh.
 • Mačke predejo tudi med kotitvijo: med drugim, zato da pomirja mladičke, ne privlači plenilcev z mijavkanjem, na drugi strani pa predenje sprošča endorfine in lajša bolečine.
 • Ker so lačne ali kaj želijo: nekatere mačke predejo tudi takrat, ko je čas za njihov naslednji obrok. Britanski strokovnjaki so dognali, da predenje mačke ni isto, ko je lačna in ko je zadovoljna. Ko naj bi mačka hotela hrano, naj bi bilo zadovoljno predenje pomešano z »jokajočim mijavkanjem«, ki naj bi skoraj spominjalo na jok otroka. Glede na mnenje strokovnjakov, naj bi se ljudje prej odzivali na ta zvok.
 • Povezava med mamo in mladičkom: kot smo že prej izpostavili, mačke začnejo presti že ko so stare nekaj dni. Tako komunicirajo z materjo in ji dajejo občutek, da je z njimi vse v redu, poleg tega pa se tako ustvari posebna vez med materjo in mladičkom. Mačja mater predenje uporabi kot uspavanko.
 • Mačka se s prednjem zdravi in tolaži: čeprav mačka za predenje porabi energijo, nekatere mačke predejo tudi, ko se poškodujejo ali jih nekaj boli. Lahko da se mačke na ta način tolažijo kot se otrok, ki sesa prst, a nekateri strokovnjaki trdijo, da se mačka s pomočjo predenja dobesedno zdravi, saj naj bi vibracije, ki jih ustvarja s predenjem zdravile kosti in rane, lajšale bolečine in vsesplošno počutje mačke.
 • Predenje kot telovadba: Težko so zamislimo, da mačka, ki brezskrbno leži na kavču in prede hkrati telovadi. Strokovnjaki so ugotovili, da mačke s svojim predenjem oddajajo vibracije, ki stimulirajo kosti in mišice.

Zanimivost: nekateri trdijo, da je mačje predenje zdravilno!

Vsi, ki imate doma mačko se boste najverjetneje strinjali, da ima mačje predenje pozitiven učinek na vas. Mačje predenje naj bi potekalo na enakih frekvencah kot bioresonanca, frekvenca njihovega predenja naj bi bila med 25 do 100 HZ, kar naj bi spodbujalo celjenje kosti in lajšalo bolečine v mišicah. Vsekakor gre še za neraziskano območje, ampak vsi se lahko strinjamo, da nas mačje predenje pomirja.

Nekatere raziskave so pokazale, da zvok mačjega predenja pomaga tudi pri lajšanju depresije in znižuje krvni pritisk, zato v tujini mačke že uporabljajo za terapevtske živali v bolnišnicah in domih za ostarele.

Ne predejo le mačke!

Kot zanimivost: mačke niso edine predstavnice v živalskem kraljestvu, ki predejo, so pa edine, ki predejo, medtem ko vdihujejo in izdihujejo. Zanimivo je, da ne predejo vsi predstavniki mačje družine; levi, leopardi in tigri ne predejo, medtem ko gepardi in pume predejo.

Veliko drugih živali prav tako prede, čeprav se način predenja od živali do živali razlikuje. Tako naj bi predle tudi gorile, rakuni, zajci, sloni in hijene.

Ste dobili odgovor na vaše vprašanje, zakaj mačka prede? Mačje predenje je kompleksno in močno! Ima veliko funkcij, med drugim pomirjajo svoje mladičke in nenazadnje tudi nas. O zdravilnih učinkih predenja naše mačke, pa lahko presodi vsak sam.

Vir

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

 1. Matic Mezner
  | Odgovori

  Kaj narediti če je muca pri veterinarju in se zdravi. Je bolje, da ostane tam ali bi jo pomirilo, če bi bila doma?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.