Domov » Ostalo » Zakaj sem se odločila za svežo hrano?

Zakaj sem se odločila za svežo hrano?

Objavljeno v Ostalo

Čeprav sem na začetku manično kupovala 15 kg vreče najbolj kakovostnih briket, je Ron zdaj že cca. 3 leta na surovi hrani. Glede na to, kako je občutljiv in kakšno genetsko zasnovo imajo v njegovi pasji družini, bo vedno spadal med bolj občutljive pse, se je pa njegova prebava v tem času nenormalno uredila. Drisko ima zdaj samo še takrat, ko si sam postreže s prepovedanimi sadeži ali pa zaradi stresa, čeprav je tega v njegovem življenju res malo 🙂

To mi odtehta veliko stvari, recimo vstajanje ob 3h zjutraj zaradi hude driske, v mrazu, ko imaš naslednji dan službo, si bolan…če je Rona zgrabila driska, smo pač laufali pred blok. In to se je lahko dogajalo tudi več noči zaporedoma.

Cel žur, vam pravim.

Načeloma nimam čisto nič proti briketom in v naprej pripravljeni hrani za pse, vsak naj se  odloči po svoje in čisto nobenega, ki razmišlja drugače kot jaz, ne napadam kot Alkaida. Živimo v času, ko je prav tisto, za kar se odločimo, zato tega prispevka nikakor ne vzemite kot napad na drugače misleče, ampak mogoče samo kot razmislek ali izhodišče za debato. Sama pa sem nedvomno velika zagovornica sveže hrane za pse in jo poskušam promovirati na vsakem koraku.

Bolj kot sem brala o briketih kot popolni hrani za pse, bolj mi je nekaj smrdelo:

Za začetek me je začelo begati že to, da če bi to res bila tako popolna hrana za pse, bi si prej ali slej omislili podobno varianto za ljudi.

Komu se pa da kuhat, ko pride iz službe?

V tem primeru bi si enostavno natrosil malo briket v krožnik, zmešal s toplo vodo in že imaš pripravljen polnovreden obrok. Da se ne bi naveličali enega in istega obroka, bi imeli doma različne okuse. Kako logično se vam to zdi?

Potem so mi postajale vse bolj sumljive trditve, da lahko pes je praktično celo življenje ene in iste brikete.

OK, to mi je popolnoma jasno, da psi nimajo take potrebe po raznovrstni prehrani kot ljudje, tudi njihove brbončice so drugače razvite kot naše in zaznavajo manj okusov kot ljudje. Sploh če imaš doma takega požrešnega psa, kot je moj, mu je itak vseeno kaj in kdaj je, bi načeloma lahko jedel tudi 1 leto vsak dan eno in isto hrano, pa bi jo še zmeraj pojedel z največjim užitkom, kot da bi bilo prvič. Ampak, dajmo vklopit razum: vsak dan, dan za dnem, eno in isto, več tednov, mesecev in let zaporedoma? S tem pristopom hranite samo proizvajalca hrane za pse in nikakor ne vašega psa.

Raznolika prehrana je ključ do stabilizacije imunskega sistema (zlasti prebavnega trakta) in odpornosti, zakaj pa menite, da vsi poudarjajo, kako pomembno je, da ljudje jemo raznoliko in svežo hrano? Pes ni človek, to je res, ampak osnovni princip pa je enak.

Ko je Ron enkrat „za spremembo“ dobil drugo hrano, je sledila huda driska – zdaj mi je jasno zakaj, takrat pa se mi niti približno ni sanjalo, da je to od menajve hrane. Potem so me vsi začeli prepričevati in oštevati, češ da moraš hrano menjat postopoma: lepo vas prosim, pomislite še enkrat! Predstavljajte si, da bi si za nedeljsko kosilo zaželeli golaž, potem pa bi se morali cel teden pripravljati na to, da boste lahko v nedeljo ta golaž prebavili brez večjih težav, torej bi si morali vsak dan k obroku primešati še manjšo količino golaža, zato da bi se vaše telo “navadilo” 🙂 Vem, primerjava je bizarna, ampak tega vam ni treba početi, ker ne jeste vsak dan samo kruha s pašteto in multivitaminske tablete, ampak jeste… kar vam pač paše. enkrat boljše, enkrat slabše, drugič ne jeste, tretjič pojeste preveč. In še kar živite.

Odkar je na surovi hrani, to prebavne težave zaradi “menjave hrane” niso ni več problem, ker je navajen na raznoliko hrano.

Cena briket in cene mesa

Odločitev, da začnem sama pripravljati hrano za psa, je bila posredno tudi povezana s ceno briket. Niti ne zato, ker bi želela blazno privarčevati, ampak zato, ker so se mi cene zdele absolutno absurdne, sploh pri konzervirani hrani. Povprečen 12 do 15 kg žakelj briket (preračunano na kg) stane okoli + 5 € na kg, to je pa že toliko kot sveže meso po redni ceni (v povprečju). Cena visokokvalitetnih briket (ali pa kao visoko kvalitetnih) pa je lahko tu ido 9 € na kg.

Ko se navadiš načrtovanega nakupovanja in meso kupuješ v diskontih trgovinah, po različnih akcijah, pri mesarju in po drugih kanalih, je cena seveda še bolj ugodna.

Ampak, kot pravim, odločitev za svežo hrano ni slonela na tem, da bi privarčevala, s tem želim samo povedati, da končna cena ni bistveno višja, kot pa če psa hranite z briketirano hrano. V bistvu je cena tam – tam, s tem da je sveže pripravljena hrana zakon zato, ker točno veste, kaj je noter. Cena briket pa je lahko po svoje tudi varljiva, ker plačujete zraven še za embalažo, marketing, transport, maržo… in zato menim, da je v teh vrečah bore malo kvalitetnega mesa, pa nay bo to Royal Canin, Taste of the Wilde, Pedigree ali Arden Grange.

Kako pripraviti „popoln obrok“ za psa?

Ja, to je tudi mene begalo na začetku in po resnici povedano, me je bilo kar strah. Brikete so predstavljene kot popoln obrok, surova ali kuhana hrana za psa pa se odsvetuje, ker je nihče ne zna pravilno pripraviti, torej ujeti prava razmerja med beljakovinami, vlakninami, ogljikovimi hidrati ter seveda med vsemi možnimi dodatki v obliki mineralov in vitaminov. Razen seveda takrat, ko vam vet predpiše strogo dieto – takrat je kuhana hrana za psa OK.

Ja pa ja de!

Tudi vi si ne merite dnevnega vnosa vseh mineralov, vitaminov, mikro in makro hranil, ki so za delovanje človekovega organizma nepogrešljivi in še kar živite. Res pa je, da jeste raznoliko hrano (no, vsaj upam 🙂 ) Verjetno si še niste rekli, joj, tega koščka salame pa ne smem več pojesti, ker sem za danes že zaužil dovolj fosforja. Tudi obrokov si vsak dan ne tehtate, da ne bi slučajno en dan zaužili preveč hrane. Pa še kar živite.

Ko so me želeli v trgovini prepričati, da so brikete določene blagovne znamke veliko boljše od tistih, ki sem jih do tedaj uporabljala ker – pozor – vsebujejo izvleček novozelandske školjke, ki je odlična za sklepe, mi je bilo vse skupaj že smešno.

Ja verjamem, da je novozelandska školjka super zadeva za krepitev sklepov in kosti, ampak “navaden kalcij” je čisto OK, pa še popolnoma zastonj je! Tudi hrustanci so odlični za sklepe, kar pomeni, da ni treba na drug konec sveta po nekaj, kar je za psa odlično, lokalno okolje nam nudi vse, kar potrebujemo.

Sama sem mogla pri sebi razčistiti samo to, da če lahko zase pripravim popolnoma normalen in uravnotežen obrok, bom lahko enako uspešna tudi pri pripravi pasje hrane. In glede na to, da sebi ne merim priporočljivih odmerkov vitaminov in mineralov, jih niti Ronu ne. Moje glavno vodilo je: brez pretiravanja in kompliciranja, uporabljaj zdravo pamet in kmečko logiko. Zakaj bi kupovala spirulino, če imam doma peteršilj? Peteršilj mi lahko uspeva na okenski polici namesto orhideje, tujo eksotiko (novozelandske školjke) pa bi morala kupovati po pregrešnih cenah. Zakaj že? Samo zato, ker je in?

In verjeli ali ne,priprava hrane za pse res ni nobena umetnost. Ron ima fantastično krvno sliko, čeprav je že več let na surovi hrani in to kljub opozorilom veterinarjev, da kaj vse gre lahko narobe. Zobje so fantastično beli, dlaka se sveti, kakec pa je kot iz učbenika – in to je vse, kar šteje.

Čas – največkrat…

Še en mit v vrsti. Hrano prpravljam kampanjsko, zapakiram po paketkih in dam v zamrzovalnik, potem pa po potrebi odmrzujem. 1 – krat do 2 -krat na mesec imam večerno pripravo paketkov, ki mi vzame ravno toliko časa kot če bi se zapeljlala v BTC po vrečo briket.

In tisti, ki mi očita, da pes je bolje kot on…

mu odogovorim, da naj McDonalds zamenja za štedilnik. Pri nas doma vsi jemo dobro, zdravo, lokalno in poceni – sezonsko. Nimam vrta in nimam bajne plače, imam pa požrešnega psa, ki mu lahko pripravim dnevni obrok za samo 1, 5 € – 2 €, ko mu res privoščim TOP večerjo. Zdaj pa preračunajte, koliko pride to na mesec (v primerjavi z bolj kakovostnimi briketi).

Če ste se prebili do konca – čestitke, ne glede na razlog, ki je temu botroval. Tukaj boste našli kar nekaj zanimivih nasvetov in idej, kako lahko popestrite pasji jedilnik ali pa lahko debatirate o tem, kako smo nekateri čudni in psom pripravljamo (nepopolne) obroke, pa tej kar nekako preživijo.

V vsakem primeru ste lepo vabljeni nazaj v našo družbo 🙂

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

6 Responses

 1. stane
  | Odgovori

  Lena hvala končno eno pametno razmišljanje
  z užitkom berem tvoja razmišljanja in se učim
  Lp Stane

 2. Jolanda
  | Odgovori

  Pozrav.
  Moje izkušnje, če ima pes kakršnekoli prebavne težave, težave z analnimi žlezami, grizenjem zdnjika …, ali težave s kožo srbenje…, je najpre treba ugotoviti alergijo, dokler tega ne boste naredili lahko kupujete najbolj kvalitetne brikete ali pripravljate doma najboljšo hrano psu ne pomaga nič, dokler je prisoten alergen. Jaz sem posvojila šest let staro pudlico, s težavami, ki sem jih reševala skupaj z veterinarji dve leti, vendar pomagalo ni nič. Odločila sem se, da naredin test alergije s slino psa, to pa mi je vsaj dalo okvirne smernice, katero hrano prenaša. Ne sme perutnine, zajca, svinjine, laktoze, mleka, glutena, alergična je tudi na pršice v briketih.
  Psička je bila na pregledih ultrazvoku, rentgenu, gastroskopiji…, na koncu je pomagala samo hrana brez alergenov.
  Če imate psa alergika bodite pozorni tudi pri zdravilih, vitaminih, probiotikih… saj le ta vsebujejo dodatke kot so gluten in laktoza!!! Tudi preveč želodčne kisline pomeni, da pes nekaj v hrani ne prenaša, vendar bodite pozorni, če dobite pri veterinarju ranital, ta vsebuje tudi laktozo.
  Če ima kdo pudljico s težavami mi prosim naj odgovori.
  lp, Jolanda

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Jolanda,
   hvala za komentar. Vzrokov za prebavne težave pri psih je ogromno, alergije/intoleranca/preobčutljivost na hrano je samo nekaj izmed možnih vzrokov. Veliko je odvisno tudi od tega, ali gre za akutno ali kronično drisko, menjava hrane je običajno akutna težava. Več o driski, vzrokih in reševanju prebavnih težav si lahko preberete tukaj.

 3. Mira
  | Odgovori

  Lep pozdrav Lena
  Pred dobrega pol leta smo iz zavetišča posvojili 6 mesecev staro psičko. Seveda smo pri posvojitvi dobili vse vrste napotkov, samo pri prehrani so bili striktni. Briketi in nič drugega. Še posebej me je zbodla beseda, da je psička tako ali tako rešena iz groznih razmer in da bo pojedla vse kar bomo postavili pred njo.
  Toda vse prej kot to. Naša psička ne mara briketov. Ker smo bili pridni in poslušni smo ji pustili brikete v skledi tudi 4 dni pa ni hotela jesti. Potem mi je prekipelo, ker pri meni ne bo nihče lačen in sem začela sama pripravljati hrano zanjo. Hrano ji kuham. Uporabljam meso, zelenjavo, testenine … in predvsem ponovim jedilnik tiste hrane, ki ji najbolj ugaja. Poje v glavnem vse in je zdrav kuža.
  Včasih je njeno blato malo mehkejše in tudi drisko je imela, vendar nič kritičnega in dolgotrajnega.

  V tvojem članku sem zelo uživala in te v celoti podpiram. Hvala

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Mira! Znana zgodba, situacija … smo dali isto skozi 🙂 Aplaudiram vsem psom, ki ne marajo briketov in nikoli več v življenju ne bi silila psa, da bi jedel te posušene kosmiče, narejene iz pitaj boga kakšnih sestavin. tudi jaz vas podpiram – več nas bo, lepše se bomo imeli … mi in naši kužki! 🙂

   LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.