Domov » Zelišča in začimbe » Zelišča, ki bodo olajšala vajina poletna doživetja

Zelišča, ki bodo olajšala vajina poletna doživetja

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Poletje je čas dopustov, izletov in počitnic, ki poskrbijo, da se sprostimo in pozabimo na delo in skrbi. In najbolj pomembno; preživimo ogromno časa z našim kosmatincem 🙂
Odhodi na počitnice in izleti so povezani s spremembo okolja in posledično počutjem psa. Eni so ob takšnih spremembah noro veseli, drugi prestrašeni, tretji spremembe sploh bistveno ne občutijo …

Danes vam bom predstavila zelišča, ki vam lahko bistveno olajšajo različne počitniške težave, kot so vznemirjenost, živčnost, prebavne težave.

Zelišča za pomirjanje

Prvi zelišči naj bosta melisa (Melissa off.) in baldrijan (Valeriana off.). Znani sta po svojih pomirjujočih lastnostih: sproščata, umirjata živčni nemir in nervozo. Če je vaš kuža pri odhodu na počitnice čisto preveč razposajen in nemiren, mu dan pred odhodom pričnite v hrano dodajati zdrobljeno meliso in/ali baldrijan. Pri melisi uporabljamo sušene liste, pri baldrijanu pa sušeno korenino ali pa baldrijanovo tinkturo, ki jo doziramo po navodilih proizvajalca. Melise dodamo čajno žličko na pribl. 20 kg psa, sušene korenine baldrijana pa ¼ žličke na 20 kg psa. Obe zelišči sta dobro preučeni in ne vsebujeta alergenov. Zelišči bosta zmanjšali nemir in psa umirili, kar je koristno za njegov celoten organizem.

Rešitve za prebavne težave

Pri odhodu na počitnice se pogosto pojavi tudi driska, lahko zaradi kopice sproščenega adrenalina ali pa spremembe dnevnega ritma in prehrane. Preventivno lahko kužku v hrano dodajate zdrobljeno laneno seme. Laneno seme namreč vsebuje ogromno sluzi, ki uravna prebavo. Preprečuje tako drisko kot tudi zaprtje, zato je odlična preventiva, ko lahko pri kužku pričakujemo prebavne težave. Pomembno je, da laneno seme vedno sveže zdrobimo, saj drugače hitro oksidira in prične izgubljati svoje zdravilne lastnosti. Na 20 kg psa dodamo eno žlico zdrobljenega lanenega semena. Proti bruhanju pa bo pomagala poprova meta (Mentha x piperita) – sušeno meto dodajte v hrano pred odhodom, najboljše 2-krat v razmaku nekaj ur. Priporočljivo je dodati cca. ¼ čajne žličke na 20 kg psa. Ker poznamo ogromno število različnih met, bodite pozorni, da pripravite pravo sorto.

Naravna prva pomoč

In še prva pomoč pri poškodbah, kot so rane, alergijske reakcije v obliki mozoljčkov in izpuščajev, nego tačk ter druge poškodbe kože, kot so npr. otiščanci. Za nego naštetih stanj so najboljša zelišča ognjič (Calendula off.), kamilica (Chamomilla recutita), žajbelj (Salvia off.) in rožmarin (Rosmarinus off.).

Vsa našteta zelišča pospešujejo celjenje kože, je ne dražijo in preprečujejo naselitev bakterij in ognojevanje rane. Pripravite lahko poparek (suha zelišča prelijete z vročo vodo, počakate 10 min in precedite) s katerim izpirate poškodbe na koži, super pa so tudi za preventivno nego tačk, saj preprečujejo vnetja zaradi drobnih ranic in naseljevanje bakterij in glivic. Kombinirate lahko vsa našteta zelišča, ali pa jih pripravite posamezno. Pri poparku na  2dl vode dodajte 4 čajne žličke suhih, zdrobljenih zelišč. Uporabite ga lahko 2-3x dnevno, najboljše vedno svežega. Namesto poparka lahko za nego ran, otiščancev in drugih poškodb kože uporabite tudi kremo iz zeliščnih izvlečkov, previdni bodite le, da vsebuje samo naravne sestavine, saj jo bo kuža zagotovo malo polizal 🙂 Dobro jo vtrite v kožo in to ponovite 2-3x dnevno. Ekološko zeliščno kremo za nego kužkov lahko kupite tudi pri meni.

Zelišča bodo na naraven način pomagala vašemu kužku, da bodo vajini skupni trenutki kar najboljše izkoriščeni. Želim vam čim več nepozabnih počitniških trenutkov!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.