Domov » Zelišča in začimbe » Zelišča za imunski sistem psa

Zelišča za imunski sistem psa

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Podobno kot si lahko ljudje z zelišči pomagamo dvigniti imunski sistem, lahko enako naredimo takrat, ko naš kuža potrebuje dodatno oporo in podporo. V nadaljevanju preverite, katera zelišča lahko uporabite, če želite psu dvigniti imunski sistem.

Zelišča za imunski sistem psa – kako jih uporabljati?

Pri uporabi zdrobljenih zelišč je potrebna previdnost, saj je za psa dovolj že ščepec. Najboljše je, da mu jih posujemo po obroku, podobno, kot sebi popopramo ali solimo juho. Če je pes večji, je posoda večja in posledično je ščepec večji, pri malih obrokih pa je tudi količina zelišč manjša. Uporabljamo jih po potrebi, ko vemo, da je imunski sistem našega psa obremenjen bolj kot običajno ali pa preventivno nekajkrat na leto naredimo 14 dnevno kuro z zelišči. Sama sem zagovornica dodajanja zdrobljenih zelišč v hrano, saj to čisto zadošča.

Katera zelišča lahko uporabimo?

Ameriški slamnik

ameriški slamnik za imunski sistem psa
Ameriški slamnik na mojem zeliščnem vrtu.

Ameriški slamnik je trajnica, poznamo kar 9 sort, od tega so 3 zdravilne: to so Echinacea purpurea, E. palida in E. angustifolia, najpogosteje gojimo škrlatni ameriški slamnik (E. purpurea). Zdravilna je celotna rastlina, vključno s korenino, ameriški slamnik lahko uživamo sušen, kot čaj ali dodatek v prehrani, iz njega iztisnemo sok in ga spijemo ali pa ga namočimo na etanol in pripravimo alkoholni izvleček.

Slamnik je imunomodulatorna rastlina, ki vpliva na delovanje imunskega sistema. Vsebuje več različnih učinkovin, ki imajo skupno točko: blažijo vnetne znake v telesu. Ko v našem telesu pride do okužbe z bakterijami ali virusi, se aktivira naš imunski sistem – od stopnje okužbe je odvisna intenziteta odziva. Odziv imunskega sistema čutimo predvsem kot vročino, smrkanje in izcedek iz nosa ter splošno oslabljeno počutje. Ameriški slamnik telesu pomaga zmanjšati imunski odziv, kar ne pomeni, da se ta ne odzove na bolezen, ampak blaži posredne učinke na telo, kot sta vročina, smrkanje in slabo počutje. Ko ga zaužijemo, prične stimulirati imunski sistem, da se ta lahko bolj posveti dejanskemu uničevanju ”bolezni” in manj energije vlaga v spremljevalne bolezenske znake vnetja v telesu.

Ker vpliva direktno na delovanje imunskega sistema, ga ne smejo uživati psi, ki imajo avtoimune bolezni, saj se pri teh stanje lahko poslabša. Ker vsebuje tako učinkovine, ki so topne v vodi, kot učinkovine, ki so topne v alkoholu, ga lahko enostavno posušite, zdrobite in dodate v prehrano. Če se odločite dodati alkoholni izvleček, je smiselno etanol pred uporabo odpariti, saj nikakor ni primeren za pse.

Peteršilj

Zagotovo niste vedeli, da peteršilj (Petroselinum crispum) vsebuje več vitamina C kot pa limona! Vitamin C igra ključno vlogo pri imunskemu odzivu na okužbe, saj ga določene celice potrebujejo za svojo polno aktivacijo. Če je prehrana bogata z vitaminom C, je tudi imunski sistem vedno pripravljen ”odbiti” okužbe.

Peteršilj na 100 g sveže mase in preračunano na priporočen dnevni vnos hranil (RDA), vsebuje 160% vitamina C, 1562% vitamina K, 53% vitamina A in 38% folata. Zaradi teh lastnosti je izredno dober vir vitaminov in antioksidantov ter folne kisline. Največ učinkovin se nahaja v svežem peteršilju, zato priporočam uživanje svežega kot dodatek obroku. Zaradi velike količine kalija pomaga pri ohranjanju dobrih miselnih sposobnosti in spomina. 

Peteršilj lahko tudi posušite, vendar previdno, da med sušenjem ohrani lepo zeleno barvo, saj v nasprotnem primeru izgubi zdravilne učinkovine. Če ga boste sejali na vrt ali v cvetlično korito pa ne pozabite, da kali kar 40 dni 🙂

Oves

Oves (Avena sativa) je izredno bogat z različnimi minerali in vitamini, ki jih najdemo predvsem v semenski ovojnici. Hrani lahko dodajate zdrobljenega, ali pa pripravite ovseno vodo – čez noč oves namočite v vodo, ki jo potem kuža spije. V ovojnici se nahajajo magnezij, silicij, kalcij, kalij, železo in drugi elementi, ki so v telesu prisotni v malih koncentracijah, a so zato toliko bolj pomembni. Podpirajo namreč tako osnovne funkcije telesa kot tudi delovanje imunskega sistema. Oves so konjem že od nekdaj dajali kot krepčilo ob napornem delu, je pa tudi odličen za uravnavanje prebave. Za hranjenje so primerni tudi ovseni kosmiči, pomembno je, da so kakovostno predelani.

Tavžentroža

tavžentroža odlično vpliva na imunski sistem psa
Sivka in tavžentroža, obe rasteta na mojem zeliščnem vrtu.

Tavžentroža (Centaurium minus) je roža negnojenih travnikov in gozdnih mej, z veliko mero znanja pa se jo da tudi gojiti. V naravi je že zelo iztrebljena, zato jo za lasne potrebe kupite ali pa vzgojite sami, sadike v spomladanskem času prodajamo tudi pri nas. Tavžentroža je izredno dobro krepčilo, ki se priporoča po daljših in izčrpavajočih boleznih ter pri starejših psih. Ima močne protivnetne sposobnosti in poveča apetit. 

Tavžentrožo posušimo, zdravilen je celoten nadzemni del rastline. Nadzemni del vedno odrežemo, saj je korenina izredno plitka in s trganjem najverjetneje uničimo celotno rastlino. Posušeno zdrobimo in jo dodamo v hrano.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.