Domov » Zelišča in začimbe » Zelišča za “lepotni spanec”

Zelišča za “lepotni spanec”

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Tudi naši kosmatinci kdaj nemirno spijo. Včasih zaradi prebavnih težav, mogoče zaradi ločitvene tesnobe, neviht ali bučnih praznovanj, pa še mnogo razlogov bi se lahko našlo. Zelišča so lahko dobra rešitev za pomiritev celotnega organizma in so primerna predvsem kot preventivna rešitev.

Sivka, kamilica in melisa

Za lahko pomiritev med spanjem in posledično trdnejši spanec bodo primerne sivka, kamilica in melisa.

Sivka deluje pomirjujoče na celoten organizem, eterično olje pomirja, ugodno vpliva na krvni obtok in uničuje morebitne klice v prebavilih. Pomaga pri vnetju oči, uravnava krvni obtok in deluje proti nespečnosti ter krepi spanec. Pri sivki je zdravilen celoten nadzemen del rastline, le da je koncentracija eteričnega olja v cvetovih največja. Najboljše je, da sivko nadrobiš v bombažno vrečico ali dve, ki jih spraviš v ležišče tvojega psa.

Sivki lahko dodaš še kamilico in meliso, vsa tri zelišča lahko zdrobljena zmešaš v eni vrečici in jo položiš v ležišče. Melisa pomirja živčni nemir in lajša prebavne motnje ter spodbuja tek. Kamilica pomiri preobčutljivost, razdražljivost in nespečnost. Ima izredno dobro protibakterijsko delovanje in sicer zavira razmnoževanje bakterij in pospešuje celjenje ran in razjed.

Kombinacijo teh treh zelišč uporabljamo pri nemirnih kužkih, ki težko zaspijo ali pa se med spanjem zbujajo.

Melisa, baldrijan, materina dušica, hmelj

Kombinacija je primerna za lajšanje hujše živčne nervoze, ki se pojavlja ob ločitveni tesnobi ali pa zunanjih dražljajih, kot so nenavadni in glasni zvoki, poki …

Baldrijan lahko ob cvetenju porežete in posušite. Čeprav je največja koncentracija učinkovin v korenini, se eterična olja nahajajo tudi v nadzemnem delu. Baldrijan pomaga prenašati stres, jezo, razburjenost in žalost in sicer tako, da deluje sproščujoče in pomirjujoče. Je odlično zdravilo proti nespečnosti.

Materina dušica je bila v srednjem veku zel, ki krepi duha in telo. Danes jo uporabljamo za krepitev imunskega sistema in pospešitev celjenja gnojnih ran in razjed. Hmelj ima pomirjevalni in uspavalni učinek, študije so dokazale, da ima skupno uporabljanje hmelja in baldrijana enak učinek, kot najbolj pogosto uporabljana sintetična zdravila proti nespečnosti. Hmelj uporabljamo pri vseh oblikah nemira, občutka strahu, motnjah spanca in nervozi in razdražljivosti. Ker vpliva na izločanje estrogena, ga odsvetuje za uporabo pri psicah, ki jih pripravljate na paritev ali pa so že breje.

Zelišča zdrobite in zmešajte ter dajte v bombažno vrečico, ki jo zatlačite v ležišče. Zelišča začnite uporabljate nekaj dni pred morebitnim dogodkom, ki bo pri vašemu psu povečal stres in nemir.

Do izboljšanja ne pride v trenutku!

Našteta zelišča bodo pomagala umiriti vašega psa preko aromaterapije, torej vdihovanja vonja zdravilnih zelišč. Aromaterapijo poznamo že stoletja in je ena izmed najmanj invazivnih in najbolj celostnih rab zelišč. Zanjo je značilno celostno zdravljenje tako telesa kot duha. Zavedati pa se morate, da to ni sintetično zdravilo, ki bi v trenutku odpravilo neželene simptome, ampak je celostna rešitev, ki nima stranskih učinkov, potrebuje pa čas, da se v telesu spet vzpostavi ravnovesje. Zato zelišča vedno uporabljamo dlje časa. V ležišču jih menjajte po potrebi, najboljše 1-2x mesečno.

Ne prezri! 

Katarina je pripravila odlične mešanice bio zelišč za pse! Preveri jih tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.