Domov » Surova hrana za pse » 3 super živila za psa

3 super živila za psa

Objavljeno v Surova hrana za pse

Resnično ni treba odšteti na kupe denarja, da bi psu ponudili odlična in zdrava živila, ki bodo okrepila imunski sistem in poskrbela za vnos širokega spektra vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi. Prve in tretje dobite v navadni trgovini, druge vam pošljejo domov po pošti in cena je čisto normalno. Podobno kot pri drugih stvareh pa ne pretiravajte z ničemer in opazujte psa, kako mu ustreza ponujena hrana. Našteta živila so OK in “super”, niso pa zdravilo in ponujajo čudežnih rešitev.

Surova jetra – vitaminska bomba

Surova jetra so prava vitaminska bomba! Surova jetra, zlasti goveja, pokrivajo širok spekter vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih pes potrebuje in najboljše pri tem je, da so v primerjavi z drugimi „prehranskimi dopolnili“ smešno poceni. V primerjavi z drugimi organi (ledvice, pljuča …) so jetra z vidika hranilnih snovi najbolj “popolna” in pestra, kar morate upoštevati sploh tisti, ki se bojite, da bo vašemu psu na surovi hrani nekaj manjkalo.  A tudi v primeru, da imate lastne sisteme in teorije hranjenja, se surovih jetrc nikar ne branite!

Najboljša in najlažje dostopna so jetra mlade govedi. Izogibajte se piščančjim in puranjim jetrom (saj veste – jetra so filter telesa, perutninsko meso pa je danes eno izmed najbolj onesnaženih), razen seveda če imate možnost dobiti domačo perutnino.

Surova jetra v velikih količinah povzročajo prebavne težave, zato previdno z doziranjem. Če hranite s surovo hrano, naj ne predstavljajo več kot 5 % obroka (to menda že veste) in brez težav jih lahko hranite vsakodnevno. Super rešitev za doziranje je posodica za ledene kocke, vitaminske bombe imate v manjših količinah tako vedno pri roki. Več o surovih jetrih, pakiranju in doziranju si lahko preberete tukaj.

Zeleni vampi – za občutljive pse

So navadni, očiščeni vampi, ki jih dobite v mesnici in so zeleni vampi, ki niso očiščeni. Prve kupite zase, če vam teknejo, druge pa ponudite psu. Da bi jih po nesreči zgrešili ni mogoče, ker obupno smrdijo 🙂

Zeleni vampi vsebujejo številne prebavne encime in probiotike, ki so odlično sploh za pse z občutljivo prebavo. Zelene vampe nekateri priporočajo kot hrano za prehodno obdobje med briketi in uvajanjem surove prehrane, neješčim psom spodbudijo apetit, odlično pa se bodo obnesli tudi pri tistih psih, ki morajo pridobiti na telesni teži. Zelene vampe lahko psu ponudite občasno ali pa z njimi naredite nekaj dnevno kuro.

Zaman jih boste iskali v mesnici, saj niso primerni za prehrano ljudi. Več o zelenih vampih in kje jih dobiti si lahko preberete tukaj.

Da pa vse ne bi bilo tako super popolno, naj vas opozorim, da obstaja tudi kar nekaj gorečih nasprotnikov zelenih vampov (čeprav v manjšini), kot češ da je to samo še ena marketinška poteza, da v bistvu sploh vsebujejo probiotikov, da je vse skupaj bolj kot ne samo larifari in trenutni trend. Sama imam ogromno pozitivnih izkušenj z zelenimi vampi in psa z občutljivo prebavo. To je zame vse, kar šteje. Mimogrede, točna sestava probiotičnih bakterij in ostalih super stvari, ki naj bi jih vampi vsebovali, je verjetno tudi odvisna od skladiščenja in svežine, pri nas jih dobimo v zmrznjeni obliki, medtem ko jih v Ameriki in tudi ponekd v Evropi dobite tudi konzervirane – morda je prav to razlog za goreče razprave.

Celo jajce z lupino – popolno živilo?

V času pred superživili je jajce veljajo za popolno živilo, saj vsebuje praktično celotno lestvico vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi. Zdaj so ga v človeški in pasji prehrani bolj kot ne izpodrinile druge tujerodne vrste 🙂 Jajčna lupina med drugim vsebuje idealno razmerje med kalcijem in fosforjem, jajce pa sicer izstopa predvsem po vsebnosti vitamina A, B2 in B12. Celo, surovo jajce z lupino lahko ponudite kot del obroka ali kot priboljšek, nekajkrat tedensko (odvisno od velikosti psa) ali pa občasno, torej ko se spomnite. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da naj bo jajce domače ali vsaj ekološke pridelave!

Več o surovih jajcih si lahko preberete tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.