Domov » Surova hrana za pse » Zeleni vampi – a love story

Zeleni vampi – a love story

Objavljeno v Surova hrana za pse

Oh, ja. Zeleni vampi 🙂 Kaj je to, pravzaprav? Če psu še niste ponudili zelenih vampov, potem ne veste, kaj vas čaka. Ne razumite me narobe, ne želim vas odvrniti, prej obratno, želim vas samo opozoriti:

 • pred neznosnim smradom zelenih vampov,
 • pred nadaljnjo do življenjsko obsesijo vašega psa z zelenimi vampi.

Zeleni vampi imajo specifičen vonj, a garantiram vam, da se ga boste navadili po nekaj serviranjih, saj zadovoljstvo v pasjih očeh namreč pretehta smrad, ki spremlja neočiščene vampe. Zdaj se prav gotovo sprašujete, zakaj bi psu ponudili nekaj tako ogabnega in smrdečega ali pa vas zanima, če se lahko „prešvercate“ z vampi, ki jih dobite v mesnici? Ampak – kakšna je pravzaprav razlika med zelenimi vampi in tistimi, ki jih dobite v mesnici? Kaj sploh so zeleni vampi? Vse odgovore vam ponujam v nadaljevanju.

Razlika med “navadnimi” vampi in zelenimi vampi

Vamp je specifika želodca prežvekovalnih živalih, ki je sestavljen iz štirih delov (votlin): poleg vampa še iz kapice, devetoguba in siriščnika, pri čemer je vsak del odgovoren za določen proces prebave zaužite hrane. Ko žival (prežvekovalec) poje hrano, ta pride najprej v vamp, kjer s pomočjo prebavnih encimov in sokov poteka nadaljnja prebava hrane.

V mesno-predelovalni industriji del vampov zavržejo kot odpadek, manjši odstotek pa jih očistijo in pripravijo za človeško konzumacijo. Razlika med navadnimi in zelenimi vampi je torej v tem, da so prvi očiščeni, slednji pa ne! Neočiščeni vampi vsebujejo prebavne encime, tudi seno in travo, očiščeni vampi (vampi iz mesnice) so oropani teh snovi.

Zeleni vami pa se jim pravi zato, ker so v neočiščeni različici sivo-zelene (zelena – ostanki trave in sena) barve.

To nikakor ne pomeni, da psu ne smete ponuditi surovih vampov, ki jih dobite v mesnici. Niso strupeni niti škodljivi, samo imejte v mislih, da so v očiščeni obliki oropani številnih hranilnih snovi, ki jih vsebujejo, če so neočiščeni. In prav hranilne snovi so glavni razlog, zakaj imamo v skrinji zelene neočiščene vampe.

Zakaj surovi zeleni vampi ne smejo manjkati na jedilniku vašega psa?

 • Surovi zeleni (neočiščeni) vampi so odličen naravni probiotik, ki bo poskrbel za zdravo črevesje in krepil imunski sistem psa.
 • Zaradi vsebnosti probiotikov so dobrodošli pri kužkih, ki imajo občutljivo črevesje in prebavo.
 • Zeleni vampi vsebujejo esencialne maščobne kisline in številne prebavne encime.
 • Spodbujajo ješčost tudi pri bolj izbirčnih kužkih (sklepam, da jih prepriča predvsem vonj).
 • Najboljši so sveži neočiščeni vampi, sicer jih dobite tudi v posušeni različici, ampak tej naj služijo bolj kot priboljšek za žvečenje.

Podobno kot pri drugih stvareh, z vampi ne pretiravajte – prehrana psa ne more in ne sme temeljiti samo na zelenih vampih. Neočiščeni vampi naj bodo dodatek k uravnoteženi prehrani, saj so temelj za zdravo črevesno floro.

Kje naj kupim zelene vampe?

Well … that’s another story. V mesnici gotovo ne, ker kot sem že zgoraj omenila, niso primerni za prehrano ljudi.

Rejci drobnice in goveda neočiščene vampe načeloma mečejo stran, manjšo količino vampov očistijo in pripravijo za človeško prehrano. Ena izmed možnosti je torej ta, da se povežete z bližnjo klavnico in tam povprašate, ali bi lahko ob naslednjem klanju živali prišli po zabojček vampov. Uspeh ni zagotovljen in obstaja čisto realna možnost, da iz te moke ne bo kruha.

Druga, veliko bolj elegantna in komot varianta je ta, da jih naročite preko spleta. Prvi slovenski proizvajalec surove hrane za pse, ima zelene neočiščene vampe v redni ponudbi. Naročilo je enostavno, dostava (v zamrznjeni obliki) enkratna.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

10 Responses

 1. Jure
  | Odgovori

  Raw4dogs za 7 EUR na kilo za vampe je pa mal huda. Za to ceno kupim meso v mesnici, če je v akciji celo goveje!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hm, v mesnici boste zelo težko dobili zelene in neočiščene vampe, ker v tako “naravni” obliki niso namenjeni prehrani ljudi – praktično nemogoče je, da bi jih prodajali v mesnici, ker grozno smrdijo. Neočiščeni vampi namreč vsebujejo še “originalne” prebavne encime iz želodca živali, medtem ko so vampi “iz mesnice” očiščeni vseh teh encimov..

 2. Spela
  | Odgovori

  Zivjo Lena! Mogoce mi lahko svetujes – vampe bi najprej dajala kuzku 5 dni v prehodnem obdobju na hladno stiskano hrano in je baje fajn nekaj dni dajati kuzku same vampe da se mu obnovi crevesna flora. Ce je to res, koliko bi jih pa moral dobiti na dan? Tezak je 45kg in nikjer ne pise koliko g na tezo se da.

  Hvala 🙂
  Spela

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Špela,

   načinov, kako prešaltat na hladno stiskano hrano za pse je veliko, opisan postopek z vampi je samo eden izmed mnogih. Pravzaprav lahko brikete menjate za pelete na enak način, kot bi menjali katerokoli drugo hrano. Kuro z zelenimi vampi je vedno fajn nardit, jaz jo običajno delam 3 in ne 5 dni, ampak to je odvisno od posameznika in od psa. Količina je okoli 3 % idealne telesne teže. Več o količini in “doziranju” pa si lahko preberete tukaj: http://www.zdravahranazapse.si/surova-hrana-za-pse/

   Sporočite, kako vam bo šlo 🙂

   LP

 3. Kaja
  | Odgovori

  Živjo! 🙂

  Kaj pa narediti v primeru da je kuža alergičen na goveje meso? Našemu moramo nujno nekako dvigniti imunski sistem, pa razen govejih vampov nisem nikjer zasledila druge najbolj učinkovite hrane za izboljšanje črevesne flore in imunskega sistema. Surova hrana pri našmu kužku zajema jutranji obrok.

  Hvala 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Zamenjate za jagnjetino. Če malo pobrskate po spletu, boste našli ovčje zelene vampe v zmrznjeni obliki 🙂
   Če jih ne najdete, mi pišite.
   LP

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Zamenjate za jagnjetino. Če malo pobrskate po spletu, boste našli ovčje zelene vampe v zmrznjeni obliki. 🙂

 4. Kaja
  | Odgovori

  Hvala za info. Do sedaj še nisem zasledila da bi se prodajali ovčji zeleni vampi. Zato bi tudi prosila za link ali kontakt 🙂 najlepša hvala 🙂

 5. Ana Ribič
  | Odgovori

  Pozdravljeni, prosila bi vas za nasvet, ali vampe ponudite kot samostojen obrok ali kot del obroka. Vidim, da ste pisali o 3-dnevni kuri z vampi ampak ne najdem informacij kako izgleda.
  Najlepsa hvala za vse kar delite z nami! Nam res ogromno pomagajo vasi clanki. ??☀️
  Krasen vikend vam želim,
  Ana

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Ana, zeleni vampi so lahko samostojen obrok ali del obroka. Če pobrskate na spletni strani, boste našli kar nekaj idej za obroke z vampi 🙂 “3-dnevna kura” z vampi zgleda tako, da psa 3 dni hranite z vampi, torej nič kompleksnega – vampi za zajtrk in vampi za večerjo 🙂
   Hvala za lepe misli!
   Vikend je bil lep, naj bo tak tudi vaš teden!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.