Domov » Surova hrana za pse » 4 prodajne fraze o surovem mesu, ki ne držijo

4 prodajne fraze o surovem mesu, ki ne držijo

Objavljeno v Surova hrana za pse

Ko sem pred dobrimi štirimi leti začela z ZHP-jem ter ozaveščanjem o pomenu sveže hrane za pse, sem pogosto naletela na zavijanje oči, zmajevanje z glavo in nejeverne poglede. Verjeli ali ne, ampak še ne tako dolgo nazaj so ljudje verjeli, da surovo meso povzroča agresijo in verjetno sem prav zaradi tega na začetku dobila v inbox tudi precej ogorčenih sporočil razno raznih ljubiteljev psov, ki so me obtoževali, da bodo zaradi mene psi v Sloveniji postali agresivni. Ha. Pa da me je kupila mesna industrija – ta mi je še vedno najljubša 🙂

Kakorkoli, 4 leta kasneje sem jaz tista, ki zavijam z očmi, zmajujem z glavo in delim nejeverne poglede. Zakaj? Ker se mi na trenutke zdi, da je koncept hranjenja psov s surovo hrano postal zgolj produkt, ki … ga je treba prodati za vsako ceno. Dobesedno.

4 trditve o surovi hrani za pse, ki jih morate jemati z rezervo

V zadnjem času sem namreč naletela na veliko letakov, zloženk, oglasov in drug promocijski material, ki poziva k nakupu surovega mesa, včasih tudi z argumenti, ki so predstavljeni preveč plastično in enoznačno. Spodnje 4 trditve so mi najbolj padle v oči in se mi zdi, da nujno potrebujejo širšo argumentacijo.

Ker kaj se lahko zgodi v nasprotnem primeru? Če jih boste vzeli dobesedno in jim slepo sledili, obstaja velika verjetnost, da boste razočarani in boste kratko avanturo s surovim mesom sklenili z ugotovitvijo, »da ne pomaga«. In kakšna škoda bi bila to!

Trditev št. 1: »Surovo meso ščiti pred infekcijami in paraziti«

Sklepam, da s tem želijo na nek zanimiv način povedati, da bo pes imel »boljši imunski sistem«. Čeprav sem napisala že neštetokrat, bom še enkrat: sveža hrana ima za pse enake prednosti kot za ljudi, ni pa čudežna rešitev. Hraniti psa s surovo hrano ne pomeni, da bo pes od zdaj naprej zdrav, ne bo imel več bolh ali notranjih zajedavcev. Imunski sistem je obširno področje, hrana je nesporna osnova, tudi recimo pri ustvarjanju pogojev, ki so neprijazni do razvoja zajedavcev ali spopadanju z njimi, nikakor in pod nobenim pogojem pa to ne pomeni, da so psi na surovi hrani imuni pred paraziti!!!

Resnica: zlasti pri mladičkih, starejših psih in psih, ki imajo oslabljen imunski sistem, moramo biti pri prehodu na surovo hrano toliko bolj previdni, saj lahko z nepravilnim pristopom naredimo več škode kot koristi!

Trditev št. 2 »Psi na surovi hrani imajo daljšo življenjsko dobo«

Čeprav nisem tip človeka, ki je strogo znanstveno naravnan in bi orgazmično zagovarjala zgolj stvari, ki so podkrepljene s (kliničnimi) študijami, prej obratno, me v tem konkretnem primeru res zanima, na podlagi česa so prišli do te ugotovitve?

Resnica: verjeli ali ne, tudi psi, ki jedo izključno brikete, doživijo visoko starost. In psi, ki jedo izključno najbolj zdravo in kakovostno surovo hrano, lahko umrejo mladi. Bolezni in življenjska doba so večplastne teme, ki ne morejo biti zreducirane samo na debato o briketih in »surovem«.

Trditev št. 3: »Surova hrana zdravi alergije«

Zanimivo. Poznam kar nekaj psov, ki jih skrbniki hranijo izključno s surovo hrano, a se še vedno borijo z alergijami. Alergije so kompleksna težava in ta trditev je enako učinkovita kot kreme proti celulitisu. Če bi pomagale, ga ne bi imela nobena; če bi menjava briketov za surovo hrano pomenila ozdravitev, bi bile alergije pri psih stvar preteklosti. Pa žal niso. Če je pes alergičen na lesko in ga boste hranili z govedino, ne pomeni, da se bo prihajajočo pomlad manj praskal.

Če je pes alergičen na brikete z govedino, obstaja velika verjetnost, da bo imel težave tudi s surovo govedino.

Če se težava skriva v pršicah ali pa drugih aditivih v briketih, potem ja, bo menjava briketirane hrane za svežo gotovo pomagala. V vsakem primeru pa … je najprej treba identificirati alergene, potem pa težave reševati od tam dalje.

Resnica: Sveža hrana nudi več nadzora nad vnosom sestavin, zaradi česar lahko alergije in intolerance na hrano lažje držimo pod kontrolo. Izločevalna dieta, ki je pogosto predpisana ob sumu na alergijo ali intoleranco, pa ni zdravilo, je samo postopek, eden izmed načinov, s katerim se lahko ugotovi, na kaj je pes alergičen ali intoleranten. Zaradi omejenega vnosa sestavin ni primerna na zelo dolgi rok.

Trditev št. 4: »Surova hrana preprečuje težave z analnimi vrečkami«

Mojca Cerovšek je pred kratkim spisala odličen in poglobljen članek o analnih vrečkah pri psih in težavah, ki so povezane z njimi ter kako do njih pristopati, zato se ne bi ponavljala. Na kratko: čvrst iztrebek je osnovni predpogoj, da pes nima težav z analnimi vrečkami, se pa lahko težave pojavljajo iz mnogoterih razlogov.

Resnica: če boste psa hranili s surovo hrano in bo imel iz takih in drugačnih razlogov neprestano drisko ali mehkejši iztrebek, ni nobenega zagotovila, da ne bo imel (še naprej) težav z analnimi vrečkami, zato si, lepo prosim, na dolgo in široko pa si o analkah lahko preberete tukaj.

Sveža hrana je super, zdrava pamet pa tudi!

In da ne bo pomote: sem zagovornica št. 1, ko beseda nanese na svežo hrano za pse, a hkrati sem tudi zagovornica št. 1 zdrave pameti. Uporabite jo, ko vas naslednjič poskušajo prepričati s čudežnimi trditvami.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.