Domov » Surova hrana za pse » Ali pes lahko je med?

Ali pes lahko je med?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Ne vidim razloga, zakaj ne. In začuda se še nobeni miti niso spletli okoli tega, ali pes lahko je med. Baje da je sploh priporočljiv za tiste pse, ki imajo alergije. No, to so že skoraj vsi 🙂 Bi tudi rada napisala, da je sploh pripročljiv za krepitev imunskega sistema v teh mrzlih zimskih dneh, a kaj ko je zima letos še posebej topla.

Sprva je bil moj edini pomislek proti medu sladkor. Ampak, ker ga itak oglašujejo kot zdravo sladilo (med, ne sladkor), mi je hitro postalo jasno, da je v medu drugačen sladkor kot navaden bel cukr. Povedano bolj učeno: med je sestavljen večinoma iz glukoze in fruktoze, ki sta monosaharida in predstavljata „preprosti sladko“. To seveda ni zraslo na mojem zeljniku, ampak sem povzela z ene izmed mojih najljubših tujih strani o pasjih prijateljih. Toliko učena pa spet nisem 🙂

Podobno kot česen, se je tudi med včasih uporabljal kot zdravilo. Pred kratkim sem tudi na lastni koži (ali še bolje, žrelu) občutila, kako učinkovit je lahko propolis. OK, psom verjetno ne bomo zdravili vnetega žrela, ker sploh ne vem, kako bi ugotovila, da ima vneto žrelo. Hm, podobno se tudi sprašujem, ali psa boli glava?

Anyway…MED.

Čeprav vsebuje predvsem sladkor, ima tudi nekaj vitaminov, encimov in mineralnih snovi. Ta sestava lahko odstopa od vrste metu. Ste opazili, da so nekatere vrste medov temnejše od drugih? Temnejša barva pomeni večjo vsebnost beljakovin. Samo tako – kot zanimivost.

Tako kot za ljudi, je tudi za pse med zdravilen, seveda pa ne smete pretiravati količino. Zame je najbolj nepogrešljiv takrat, ko moram Ronu dati Farmatan. To je tako ogaben in grenek prašek, da ga še Ron ne poje, v kamuflaži z medom pa mu zelo tekne.

Nekaj medenih predlogov:

+ Med s skuto in lanenimi semeni je tudi odličen in zdrav posladek, če vaši kužki dobro prenašajo mlečne izdelke.
+ Ko je sila, je dovolj tudi samo žlička medu. A vseeno z njim ne pretiravajte, ker lahko povzroči drisko.
+ Začimbna mešanica z medom je še boljša izbira, samo pripraviti jo je treba (med + sivka + origano + timijan + žajbelj + bazilika za 2 tedna v kozarec in na sonce)

Med in pasje alergije

Žlica meda na dan naj bi odgnala alergije stran (sploh tiste na travo). Zakaj naj bi? Ker nisem tega začuda še nisem poskusila, pa sem poskusila že svašta. Je na spisku za letošnjo pomlad, če ne bo pomagalo homeopatsko zdravljenje.

Med in zdravljenje kožnih ran

V tem primeru mora biti med v tekoči obliki, rano pa morate zavarovati z gazo, da si je pes ne liže. Tudi s tem nimam izkušenj, ker Ron ni nagnjen k takim poškodbam (tok-tok na les).

Skratka, brez pridnih čebelic bi vsi bili bolj bolni. Pa verjetno ni treba poudarjat, da mora med vedno biti lokalnega izovra – od tega ne odstopam!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

5 Responses

 1. Franja
  | Odgovori

  lepo prosim kkao zdravimo slabokrnost pri psih?Lahko z Endovitalom? Hvala

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Spoštovani! Nimam pojma kaj je Endovital, prav tako obstaja nešteto vzrokov za slabokrvnost. Svetujem vam, da se obrnete na kakšnega strokovnjaka. LP

  • Maja
   | Odgovori

   Oj! Zakaj pa Ronu ne daš farmatana v kapsulah? Jaz dam kapsulo na eno žličko kremnega sira in je v trenutku v želodcu.

   • Lena Gregorčič
    Lena Gregorčič
    | Odgovori

    Živjo Maja, spregledala komentar … ja, star prispevek. Potem sem mu ga začela dajat v kapsulah 🙂

  • Rebeka G.
   | Odgovori

   Kakšne pa ima znake sladkorne?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.