Domov » Surova hrana za pse » Ali pes lahko je … ?

Ali pes lahko je … ?

Vprašanje, ali pes lahko je ___________ (vstavi hrano po želji), je pogosto že v osnovi narobe zastavljeno, kajti pes lahko je marsikaj, vprašanje pa je, če je vsa ta hrana, ki jo lahko uživa, zanj tudi primerna. Kot sem že enkrat zapisala, je seznam tega, česa pes ne sme jesti, bistveno krajši od tega, kaj vse je za psa popolnoma varno.

Med hrano, ki je pes absolutno ne sme uživati, spadajo seveda živila, ki lahko dejansko povzročijo zastrupitev ali druge zaplete, zaradi katerih lahko pride do sistemskih težav in tudi v bolj črnih scenarijev. To so recimo makadamija oreščki, določene vrste grozdja, kakav (čokolada) in xylitol, brezov sladkor, ki se pogosto uporablja v zdravih slaščicah, pa tudi v žvečilnih gumijih in ustnih vodicah. Tako da … tačke in gobčke stran od tega!

Na presenečenje mnogih, avokado ni na seznamu prepovedane hrane za pse (razen če mu boste ponudili olupek, koščico ali liste, česar pa verjetno ne boste, a ne …), enako velja za česen, če ga vaš kosmatinec le ne bo pojedel več kot 200 strokov na teden; žal sta avokado in česen ožigosana kot “nevarna” hrana zaradi površnega podajanja izvornih informacij. Avokado se celo uporablja kot sestavina v nekaterih procesiranih hranah za pse, česen v tabletah pa v boju proti notranjim in zunanjim zajedavcem.

A da se ne oddaljimo preveč od bistva in od tega, kaj je namen tega zapisa, kjer se sprašujem, ali pes lahko je tuno, krompir, kruh, sadje … Najbolje, da kar preverimo nekaj najbolj pogostih živil, ki burijo duhove pri pasjih skrbnikih!

Ali pes lahko je …?

Še enkrat poudarjam, da je za celosten odgovor na to vprašanje ključnega pomena zavedanje, ali sprašujočega zanima, če hrana predstavlja nevarnost v smislu zastrupitve ali je kot taka samo slabša (ali zelo slaba) izbira za psa. Večina spodaj naštetih živil je namreč varnih, če jih pes zaužije, so pa s stališča prehrambene vrednosti za psa popolnoma nepotrebna oz. zanje obstajajo boljše alternative.

… polento?

Lahko v smislu, da se z njo ne bo zastrupil. Ni pa to živilo, ki bi ga z namenom pripravili za psa, ker predstavlja večinoma balast z zelo malo energijske vrednosti. Ker ima veliko psov razvito alergijo na koruzo, je polenta za mnoge vprašljiva že s tega vidika. Dobri viri ogljikovih hidratov so ajdova kaša, prosena kaša, koleraba ….

… hrenovke?

Če mu boste namenili košček ali dva hrenovke, ki ostane od vaše večerje ali pa jo boste skuhali namesto dišečih priboljškov za pasjo šolo – DA. Če z njo želite nadomestiti beljakovinski del obroka v prehrani vašega psa, pa to žal ne bo primerna izbira.

… tuno?

Da, lahko. Mislite konzervirano tuno? Tudi lahko, a ji odljite vsaj olje. V še boljšem scenariju dajte raje tako, ki je konzervirana v lastnem soku. Seveda to velja, samo ob posebnih in redkih priložnostih in ne kot del uravnoteženega prehranjevanja! Torej, delate si testenine s tuno, ostalo vam je nekaj tunine in ne želite je zavreči, ponudite jo psu – to je sprejemljivo. Da bi pa pri najbojlšem sosedu kupovali tunine konzerve na zalogo, da boste z njo hranili psa – premislite še enkrat.

Tuna že sama po sebi ne spada med zdrava živila, konzervirana in v olju pa se še toliko bolj oddaljuje od koncepta zdravega prehranjevanja. Vsebnost težkih kovin pretehta pozitivno plat omega-3 maščobnih kislin, zato če želite psu ponuditi zdrav morski dodatek, se raje odločite za sveže sardele. In, da ne bo pomote – enako velja tudi za vas.

… krompir?

Kuhan DA, surov NE, saj lahko pride do zastrupitve. Krompir se pogosto uporablja tudi v procesirani hrani za pse, običajno v tisti, ki je označena kot dieta ali kot alternativa žitom v hrani, brez žit. Sicer gre za škrobno živilo, ki ne predstavlja ravno najboljšega vira energije. Če boste psu kuhali, dajte krompir vsaj nadomestiti s sladkim krompirjem ali katerim drugim dobrim virom ogljikovih hidratov, ki so našteti že zgoraj.

… med?

Večini psov je všeč, ker je sladek. Je to živilo, ki bi bilo nujno za preživetje urbanega volka na kavču? Ne. Bo kaj narobe, če ga bo pojedel žličko tu in tam? Ne, če le nima sladkorne bolezni. V primeru kužnega kašlja naredi oblogo v žrelu in ga tudi deloma zaščiti.

… kaki?

DA. Če mu je všeč – zakaj pa ne? Kakšen košek ali žlička v času sezone bo lahko odličen priboljšek, seveda če je kaki zrel. Pazite tudi, da ne zaužije koščice.

… mandarine?

DA, če so mu le všeč in če so v manjših količinah. Mandarine za psa absolutno niso nujna sestavina, a če gospod izkaže željo, mu lahko občasno ponudite kakšen košček.

… kruh?

Vam je padel košček kruha na tla in pes ga je pojedel? Ni panike. Bi radi psa hranili s kruhom (po možnosti namočenem v mleku, tako kot včasih)? Potem je odgovor absolutno ne. Kruh kot tak res ni živilo, s katerim bi lahko nahranili žival, ki je v osnovi mesojeda (podobno kot krompir).

Če je pes alergičen na žita ali intoleranten na gluten, pa lahko že majhen košček kruha izzove reakcije. Na to še posebej lepo opozorite sorodnike, prijatelje in znance, ki menijo “da majhen košček pa res ne more škoditi”. Ja, lahko.

… mleko?

Večina psov ne prebavlja laktoze, kar se pokaže v hudih prebavnih težavah, ki nastopijo kmalu po tem, ko je pes spil mleko. To sicer ne velja za vse pse, ampak za veliko večino. Če pa vas zanima, ali pes lahko pije kozje mleko, je odgovor absolutno da, saj gre za odličen in zdrav napitek, ki bo dobro del obema!

Primerna in neprimerna hrana za pse

Kot ste lahko videli, če nekaj ni strupeno in smrtno nevarno, še ne pomeni, da je za psa tudi primerno. Psi so v osnovi mesojede živali, ki najbolje funkcionirajo na hrani (beljakovinah) živalskega izvora, pogosto v kombinaciji s svežo zelenjavo, sadjem in manjšim delom kakovostnih ogljikovih hidratov. In zato je v tem kontekstu pravzaprav najbolj na mestu vprašanje, ali pes lahko je … brikete? 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.