Domov » Ostalo » Kako odstraniti klopa pri psu?

Kako odstraniti klopa pri psu?

Objavljeno v Ostalo

Prvi klopi so že napadli pse ter mačke in predvsem novopečene skrbnike pogosto zanima, kako odstraniti klopa pri psu ali mački; poznamo kar nekaj starinskih metod, ki niso samo neučinkovite, temveč tudi nevarne, zato se jim moramo na daleč izogniti ter nepovabljenega gosta odstraniti popolnoma mehansko.

Še vedno namreč krožijo miti, da je klopa, ki je prisesan na psu, najbolje odstraniti tako, da ga napijemo z oljem ali alkoholom, ga »stisnemo« in celo to, da ga namažemo z lakom za nohte. V resnici ni čisto nič od naštetega priporočeno (možnost za ptencialno okužbo se lahko samo še poveča) in naj se sliši še tako bizarno, klopa morate odstraniti tako, da ga pri tem čim manj vznemirjate, stiskate in opijate. To boste najlažje naredili s pinceto za odstranjevanje klopov.

Kako odstraniti klopa pri psu s pinceto?

V trgovinah za živali ponujajo različne pincete za odstranjevanje klopov pri psih in mačkah in so bistveno bolj praktične od navadnih pincet. Slednje so seveda tudi prav tako v redu, če pri rokah nimate posebne pincete za odstranjevanje klopov, a ker so te zelo praktične in poceni, se mi zdi, da spadajo kar med obvezno pasjo opremo. Načeloma lahko izbirate med dvema vrstama pincet: take, s katerimi klopa zagrabite in ga izvlečete tako, da ga zarotirate v obratni smeri urinega kazalca (klop naj bi se na pa prisesal v smeri urinega kazalca) ter take, ki so v bistvu bolj podobne kleščam; z njihovo pomočjo klopa fiksirate ter ga odstranite z enim potegom. Po besedah proizvajalcev naj bi bile klešče bolj varne, saj ni neposrednega pritiska na telo klopa, s čimer se še dodatno zmanjša možnost za okužbe. Si pa upam trditi, da ko enkrat osvojimo pinceto, je prav tako mogoče odstraniti klopa pri psu, brez da bi s pinceto pritiskali na telo klopa.

Klopa zagrabite čim bližje koži in ga z odločnim potegom izvlecite iz kože. Če je pes nemiren, če je mladič ali pa se tega lotevate prvič, naj vam pri tem nekdo pomaga, sploh če je klop na čudnem mestu, recimo tik ob očesu ali pa če klopa odstranjujete z mačke. Bolj kot se bo žival premikala, več možnosti obstaja, da klopa ne boste izvlekli v celoti.

Po opravljenem »posegu«, mesto ugriza razkužite. Pazite tudi, da med odstranjevanjem klopa po nesreči ne iztisnete, saj se, če je okužen, okužba lahko preko telesnih sokov in ranic na vaši koži presene tudi na vas. Prav zaradi tega je zelo pametno, če se tega posega lotite z rokavicami za enkratno uporabo.

Kaj narediti, če ostane glava klopa v koži?

Hja, včasih ne gre vse po načrtih; če ste psu poskušali odstraniti klopa in je glava oz. rilček ostal v koži, je najbolje, da jo pustite pri miru in je ne poskušate »izkopati« s pinceto ali iglo. Telo bo »tujek« izločilo samo, običajno se bo mesto na koži, kjer je ostala glava, rahlo ognojilo, a to še ni razlog za paniko. Vsekakor pa mesto spremljate mesto ugriza ter ga tudi ustrezno razkužite, da zmanjšate možnost infekcije.

Klopi pri psu – še nekaj hitrih nasvetov

  • Ko na psu ali mački opazite klopa, ga morate takoj odstraniti, saj se s tem zmanjša tveganje za prenos katere izmed klopnih bolezni.
  • Potem ko ste klopa odstranili, mesto razkužite in ga nekaj dni še opazujte. Na mestu, kjer je pes imel klopa, se lahko pojavijo manjše bulice in otekline, a te uplahnejo že po nekaj dnevih. Če bula ne uplahne, kontaktirajte vašega veterinarja.
  • Klopa ne odvrzite v smeti ali straniščno školjko, temveč ga utopite v alkoholu ali pa zažgite. Če klopa ne boste pokončali, lahko spet postane aktiven.
  • Odstranjenega in mrtvega klopa lahko tudi shranite. Če se bodo pri psu pojavili kateri izmed znakov klopnih bolezni, je verjetno fino, če imate osnovno referenco – morda ga bo vaš veterinar želel pregledati.
  • Preventiva je najboljša rešitev; preverite, katera naravna sredstva proti klopom so učinkovita, kako se znebiti bolh in klopov ali pa kako lahko sami naredite ovratnico proti klopom.

Vir: petmd.com

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.