Domov » Ostalo » Kako poleti “zmatrati” psa?

Kako poleti “zmatrati” psa?

Objavljeno v Ostalo

Poletje se je zares začelo, z njim prihajajo tudi vroči dnevi. Pasja vročina je sprejemljiva in se jo da krasno preživeti pod borovci na plaži, v resničnem življenju pa nas lahko nekoliko omejuje: sprehodi ob 12. uri odpadejo, previdno moramo izbirati sprehajalne poti, saj lahko vroč asfalt precej poškoduje blazinice, fizične aktivnosti moramo omejiti na zgodnje jutranje ali pozne večerne ure. In čeprav vročina včasih umiri tudi najbolj (hiper)aktivne pse, se včasih zdi, da bi nekateri letali za žogico tudi pri 35°C, kar pa ni najbolj primerno, a ne?

Ni vse v fizični aktivnosti

Na srečo pa fizična aktivnost ni edini način, kako lahko psa »zmatrate« in mu pokurite presežek energije, še več: veliko lahko naredite že v udobju domače dnevne sobe, po možnosti pod prijetnimi temperaturami klimatske naprave.

Moj razgled na sončne in obsijane travnike na trenutke zelo boli, zlasti ko imam čast opazovati pse, ki pri 33° C lovijo žogice ali pa na bližnji cesti tečejo ob kolesu … Nimam pojma zakaj nekateri kljub vsem opozorilom še vedno vztrajajo pri tovrstnih aktivnosti. Meni argument, da pes pač hoče laufat, ne pomeni prav veliko. Moj pes bi recimo tudi zelo rad se mastil z biološkimi odpadki ali pa še bolje, z nekaj meseci staro crkovino, pa tega nekako ni na sporedu. V določenih pogledih sem vseeno malo bolj brihtna kot moj pes. Za toplotni udar je včasih dovolj, da ga pes doživi samo enkrat … in nikoli več.

Poskusite psa zaposliti drugače: z miselnimi aktivnostmi!

Miselne aktivnosti na psa vplivajo enako (če ne še bolj!) pozitivno kot telesna dejavnost, uspešno pripomorejo k pomirjanju, hkrati ga pa dovolj angažirajo (delo z nosom zahteva visok nivo koncentracije!), da bo opravljeni zabavi pokuril odvečno energijo. Ta tematika je bolj podrobno obdelana v prispevku o fizični aktivnosti in mentalni stimulaciji. Preverite nekaj idej, ki vam lahko pridejo prav v teh vročih dnevih!

Šnofka

Šnofka je izdelek, ki so ga zasnovali v Društvu za zaščito živali Ljubljana in sicer s preprostim namenom: spodbuditi mentalno aktivnost psa na enostaven in zabaven način. Priboljške skrijete v Šnofko, pes vklopi smrček in jih začne aktivno iskati. Pes bo gotovo povedati, da iskanje priboljškov še nikoli ni bilo tako zabavno!

šnofke
Foto: arhiv DZZŽ Lj

Šnofka je na voljo v različnih velikostih, z nakupom tudi finančno podprete Društvo za zaščito živali Ljubljana! Za več info se obrnite na DZZŽ Ljubljana ali na pasjo šolo ZA PSA.

Doggy Brain Train

Na spletu lahko najdete nešteto igrač za mentalno stimulacijo psa. Doggy Brain train je samo ena izmed mnogih, ki pa je pri nas doma trenutno visoko na lestvici po priljubljenosti. Omogoča 2 načina mentalne stimulacije (2 v 1: odmikanje lesenih »možičkov« ali odmikanje drsnikov), poleg tega je tudi cenovno ugodna in jo dobite za manj kot 10 €. Prednost je tudi v tem, da je igrača iz lesa (naravno!). Dobite jo tukaj.

Sama namesto priboljškov najraje uporabim kar Naturavetal pelete – hladno stiskano hrano za pse, ki jo redni bralci ZHP-ja prav gotovo že poznate (v nasprotnem primeru si lahko več preberete tukaj). Naturavetal peleti se zlahka odlomijo na manjše koščke, na voljo so v različnih okusih in primerni tudi za alergike, tako da sem prepričana, da boste našli tudi idealno kombinacijo za vašega psa.

Naturavetal pelete lahko porabimo tudi kot priboljške za iskanje, ali v Šnofki ali kateri drugi igrači, ki spodbuja miselne izzive.

Skrivanje igrač in priboljškov

Če bi se kupovanju raje izognili, se lahko znajdete tudi po svoje. Dovoljeno je praktično vse, kar ni prepovedano ali nevarno 🙂 V praksi to zgleda nekako tako, da psu po stanovanju skrijete priboljške, ki jih mora najti, skrijete lahko igračo ter ga spodbujate pri tem, da jo mora najti. Ker bo pri tem moral ornk napeti možgančke in uporabiti smrček, bo za začetek nekaj poskusov verjetno čisto dovolj, da se bo mrcina umirila in pozabila na lovljenje žoge na prostranih in vročih travnikih.

Še en super trik, ki nič ne stane in ga lahko uporabite praktično kadarkoli in kjerkoli je ti. obogateno okolje. To tematiko smo do dobra obdelali na delavnici Miselni izzivi za pse, vendar gre v osnovnem principu za to, da vsakodnevno okolje (v tem primeru stanovanje) »obogatite« ter s tem psu omogočite raziskovanje novih predmetov. Raziskovanje s smrčkom spet zahteva miselni napor, miselni napor posledično pripelje do prijetne utrujenosti, ki je posledica mentalne stimulacije in ne fizične aktivnosti – a zato ni nič manj vredna. In kako lahko doma obogatite okolje? Preprosto! Z drugimi pasjimi prijatelj izmenjajte stvari, stare igrače, deke, odslužene čevlje, povodce … Tako jim na nek način podaljšate rok trajanja, po drugi strani pa poskrbite, da bo pes prijetno utrujen in to brez sprehodov po vročini!

Tako smo obogatili okolje na eni izmed delavnic Miselni izzivi za pse. Skratka, ne potrebujete znanstvenega doktorata!

Sicer pa vroče dneve izkoristite za poletne radosti, kot je kopanje v reki, jezeru ali morju. Ta najbolj fancy pasji skrbniki po zadnji modi pa si le privoščite bazen za psa! Moj že prihaja 🙂

bazen za pse
Foto: zoohit
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.