Domov » Ostalo » Kako reciklirati pasje igrače in opremo?

Kako reciklirati pasje igrače in opremo?

Objavljeno v Ostalo

V življenje “brez” odpadkov ne verjamem, verjamem pa v življenje z manj odpadki, predvsem pa verjamem v reciklažo ter re-uporabo (upcycling) različnih stvari, ki bi sicer romale v smeti.

Odslužene pasje igrače, ovratnice, povodci, ležišča … vse to prej ali slej konča v smeteh; hrana, s katero hranimo psa je v embalaži, ki konča v smeteh, nenazadnje svet smeti bremenijo tudi pasji iztrebki. Seveda ni dvoma, za svojim psom moramo vedno počistiti ter iztrebek ustrezno zavreči – ali je to koš za smeti, namenjen pasjim iztrebkom ali pa med mešane odpadke, nikakor pa ne v biološke. O tem, kako pravilno ločevati odpadke, ki so povezani s pasjim življenjem, sem pisala tukaj. A če smo še tako pazljivi in dosledni ter ekološko ozaveščeni – produciramo odpadke. S spodnjimi idejami lahko katerega izmed njih preprečite in ste pri tem še kreativni 🙂

Karabini, drsniki in druga oprema na ovratnicah, oprsnicah in povodcih lahko dobi novo življenje

Na neki določeni točki se konča življenjska pot oprsnice in povodca; ko so že tako načeti, da jih ne moremo podariti bližnjemu zavetišču ali društvu, običajno končajo v smeteh. A preden jih zavržete med mešane odpadke, odstranite karabine, drsnike, sponke … in jih podarite kakšni ustvarjalki v vaši bližini.

Manjši del podarjenih karabinov, drsnikov in drugi stvari, ki so pripadali taki in drugačni pasji opremi.

Moji bližnji in daljni so že navajeni, da preden gre torbica v smeti, jo še jaz oropam teh dragocenosti. Verjemite, da vedno pridejo prav 🙂

Igrača šla, polnilo ostalo? Tudi to lahko dobi novo življenje!

Niste niti prvi niti zadnji. Igračo je zavrzite, polnilno pa shranite in z njim ustvarite novo igračo, ki ne zahteva posebnih ročnih spretnosti. Če je vaš pes z igračami pravi terminator, novo igračo s starim polnilom raje komu podarite, sicer se lahko zgodi, da boste nenehno izdelovali reciklirane igrače. Zanimivo idejo najdete na tej povezavi.

Preprosta igrača, ki jo lahko naredite, če imate na voljo polnilo in staro flis deko. Vir fotografije: whileshenaps.com

Prazna razpršila vseh velikosti in oblik – uporabite jih v gospodinjstvu

Razpršilo porabili, plastenka ostala? Odlično! Razpršilne plastenke VEDNO pridejo prav! Najprej jo temeljito očistite, potem pa napolnite z vsebino po želji – in potrebi. Jaz jih običajno koristim za mojo najljubšo mešanico: jabolčni kis in vodo.

Pločevinke ponujajo nešteto kreativnih rešitev

Če hranite psa z mokro hrano, potem boste za čas njegovega življenja pridelali kar nekaj odpadkov. Nemogoče je, da reciklirate vse (namig: lahko sicer prešaltate na surovo hrano), nekaj pa jih lahko rešite in uporabite za različne namene.

Uporabite domišljijo, za nekaj več navdiha pa obiščite Pinterest. Vir fotografije: Pinterest

Zakaj bi kupovali lončke, lonce in posodice, če boste prav danes ali jutri najmanj 2 vrgli v smeti?

Dvojna zmaga: razrežite stare kavbojke in z njimi okrasite pločevinke ter ustvarite okrasne lončke za različne namene. Vir: Pinterest

Pred ponovno uporabo morate pločevinko seveda temeljito umiti, zaščitite tudi oster rob.

Mehkejše škatle, v katerih se prodaja mokra hrana, so odlične kot prostor za shranjevanje drobnarij v predalih in na mizi. Sicer lahko to naredite tudi z nižjimi klasičnimi pločevinkami, ampak kvadratna oblika je bolj praktična 🙂

Vir: Pinterest

Predvsem kupujte manj in kupujte po pameti

Po nekaterih podatkih naj bi pes v povprečju sproduciral do 300 g odpadkov dnevno, torej v povprečju nekaj čez 2 kg na tedenski ravni, kar pa na letni ravni prinese že konkretno številko. Res je, to je zgolj pavšalna ocena – količina odpadkov je nenazadnje odvisna tudi od velikost psa (in v to oceno so všteti tudi iztrebki) in prav tako drži, da se nekaterim nakupom sne morete odpovedati. Logično – pes mora jesti 🙂 

A pri tistih nakupih, kjer si lahko dovolite več svobode, vseeno raje izberite takega, ki je bolj prijazen do okolja, npr. zapakiran v manj embalaže. Če kolebate med izdelkom v plastični ali stekleni embalaži, izberite slednjega. Če in ko se da, kupujte izdelke (igrače, povodce, posode …) iz recikliranih materialov. Predvsem pa – kupujte manj in se omejite na tisto, kar res potrebuje(te). Psu je precej vseeno, če se mu oprsnica ujema s povodcem in če je njegov outfit po zadnji modi in v barvah, ki jih narekujejo v Milanu. 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.