Domov » Ostalo » Kaštelir Izola: ideja za izlet s psom

Kaštelir Izola: ideja za izlet s psom

Objavljeno v Ostalo

Če vas mika enostaven izlet s psom po slovenski Istri, ki bo blagodejno vplival tudi na vašo dušo, je Kaštelir Izola potemtakem vaša naslednja destinacija. Pot je enostavna in na koncu pa boste nagrajeni s čudovitim razgledom, ki sega praktično od Umaga do Nanosa, vmes pa je neskončna modrina morja. Izlet bo tudi izobraževalne narave, saj je Kaštelir nad Kortami v Izoli eno izmed večjih arheoloških najdišč, ki sega zelo daleč v čas pred našim štetjem, ko je bil hrib poseljen s Histri.

Čez Izolo v Korte

Da pridete do končne destinacije Kaštelir Izola, se morate najprej z avtom prebiti čez 46 ali 47 ovinkov, ki iz Izole vodijo v Korte. Korte so največje naselje v izolskem zaledju in lahko vam garantiram, da boste že kot sopotnik v avtu zelo uživali, saj se boste lahko praktično od Šareda dalje nadejali čudovitega razgleda na morje na eni strani, na drugi strani pa na številna manjša naselja po okoliških gričih in dolinah ki dajo občutek, kot da ste sredi Toskane. Kakorkoli, previdno na ovinkih, na cesti pa po omejitvah.

Kmalu prispete v center Kort, kjer lahko pustite avto, potem pa se odpravite proti končni destinaciji, Kaštelirju. Za vsak slučaj dodajam še povezavo do Google zemljevida, ki vas bo pripeljala v center Kort, na izhodišče.

Pred zadružnim domom zavijete desno. Pot se rahlo vzpenja, a brez hude drame, do akropole boste potrebovali približno 30 min zmerne hoje. Temu prištejte še kakšno minuto več, če boste ob razgledih na vse strani uživali že po poti.

Korte nad Izolo, izhodišče za obisk Kaštelirja
Korte nad Izolo, izhodišče za obisk Kaštelirja. Velika stavba predstavlja zadružni dom. Tukaj pustite avto in zavijete desno po klančku, ki se ne vidi na fotografiji.

Izlet s psom do Kaštelirja pri Kortah je primeren spomladi, jeseni in pozimi, poleti pa žal preveč pripeka sonce, pot pa ni preveč osenčena. Ko je sonce že močno, je tudi spomladi bolj primerna za zgodnje jutranje ali pozno popoldanske sprehode.

Pot je kratka, enostavna, na odsekih je tudi nekaj sence, a je ta bolj izjema kot pravilo.

Čeprav je pot enostavna, je za mojega seniorja s spondilozo, šraufi v obeh kolenih in z enim meniskusom manj, vseeno preveč – raje hodimo po preverjeni ravnini in vmes počivamo na klopcah.

Zakaj je Kaštelir Izola tako poseben?

Gre za eno večjih prazgodovinskih naselbin v slovenskem delu Istre, ki sega v čas 4000 oz. 5000 let p. n. št.. Svoj čas so tam živeli Histri, po eni izmed definiciji Wikipedije pleme, podobno italijanskim Venetom in naseljeni so bili na večjem delu istrskega polotoka.

Kaštelir pri Kortah je zgolj eno izmed histrskih naselij (najdemo jih tudi pod imeni gradišče ali kašler), ki jih lahko obiščemo še danes, tako pri nas (tudi na Krasu ali Brkinih) kot v hrvaški Istri. Če vas zanima več o Histrih in gradiščih, priporočam obisk spletne strani, ki je posvečena prav temu poglavju naše kulturne dediščine.

Naužite se razgleda, ki je resnično veličasten! Mene pogled na morje vedno globinsko pomiri. Kaj pa vas?

Razgled, ki mu ni para!

Da bo izlet še bolj pasje obarvan, je za nas pasjeljubce gotovo zanimiv podatek, da je bila ena izmed odkritih bronastih figuric tukaj prav pes, ki so ga kasneje poimenovali kot kašlerski gonič. Kot si lahko preberemo na spremljajočih tablah, figura bronastega psa simbolizira zvestega prijatelja v tuzemskem in onostranskem svetu in je igrala pomembno vlogo pri čaščenju histrskih božanstev.

Skratka, s čaščenje psov danes samo nadaljujemo starodavne tradicije 🙂

Na izhodišču lahko pot zaključite s kosilom in kavico na terasi gostilne Korte ter tam skujete načrt za naslednji izlet s psom. Nekaj zanimivih lokacij je že v bližini, recimo soline v Strunjanu, Škocjanski zatok ali pokopališče školjk v Ankaranu.

Človek se počuti, kot da je v Toskani!
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.