Domov » Trendi » Obogatitev pasjega vsakdana

Obogatitev pasjega vsakdana

Objavljeno v Trendi

Psi so inteligentna, čuteča bitja, ki za kvalitetno življenje potrebujejo mnogo več kot le hrano, vodo in vsakdanje sprehode po domačem okolju. Vsak dober pasji skrbnik za svojega psa želi le najboljše in išče načine za obogatitev njegovega vsakdana. Toda – kaj sploh pomeni obogatitev?

Obogatitev je po definiciji nekaj, kar izboljša kakovost, vrednost (v našem primeru pasjega življenja). To lahko naredimo na različne načine, vendar ne smemo pozabiti na najpomembnejše: obogatitev za psa je namenjena psu! Torej iščemo aktivnosti, v katerih bo pes užival in ki mu bodo omogočale izvajanje vedenj, za katera ga je pripravila evolucija.

Kaj pomeni biti pes?

Psi z nami sobivajo že tisočletja. Različne pasme obstajajo nekaj tisoč let, v porastu pa so šele zadnjih sto, dvesto let, odkar imamo pasje razstave. Zdi se veliko, vendar gre v primerjavi z desetinami milijonov let evolucije za skoraj zanemarljivo obdobje. Z drugimi besedami: pes je pes, ne glede na pasmo in ne glede na to, v kakšnih življenjskih pogojih živi. To pomeni, da želijo vsi psi izvajati vedenja, ki so del njihovega etograma. Poznavanje naravnega pasjega vedenja nam je zato v veliko pomoč pri pripravi aktivnosti za obogatitev njihovega življenja.

Obstaja vse več raziskav prostoživečih psov na različnih koncih sveta (torej psov v svojem naravnem okolju, kjer je poseg človeka v njihovo življenje minimalen), vse pa imajo zelo podobne rezultate. Psi približno 60 % (ali več) časa spijo ali počivajo (torej okoli 14 ur na dan in več). Svoj »aktivni« čas pa preživljajo v bližini drugih živih bitij (psov in ljudi). Ko so aktivni, večinoma hodijo, vohajo in opazujejo okolico. Svoje hrane ne lovijo, ampak jo izvohajo v človeških odpadkih. Hrana, ki jo jedo, je zelo raznolika. In kar je najbolj zanimivo: agresije skoraj ni opaziti. Prostoživeči psi nimajo vedenjskih težav.

Kaj to pomeni, ko govorimo o obogatitvi?

Psi so torej po naravi precej lena bitja, ki veliko počivajo, čas preživljajo v družbi, zamotijo pa se predvsem z vohanjem, opazovanjem in hojo. Hrano najdejo s pomočjo svojega izostrenega voha (in včasih z milim pogledom pri ljudeh 🙂 ) in ne z lovom. Ko razmišljamo o obogatitvi pasjega življenja, zato iščemo aktivnosti, kjer bo pes lahko počel ravno to: opazoval, raziskoval in uporabljal svoj smrček.

Raziskovanje s poudarkom na vohanju

Raziskovanje je na prvem mestu. Zelo preprosto to psu lahko omogočimo že na vsakdanjih sprehodih tako, da se veliko ustavljamo in ga počakamo, da temeljito prevoha, kar želi. Odpravimo se lahko v novo okolje, ki ga pes ne pozna ali pa ga že dolgo ni obiskal, in ga pustimo raziskovati. Na sprehod se raje odpravimo v gozd, mirno industrijsko cono ali park z veliko predmeti in naravnimi ovirami, saj so take površine mnogo bolj zanimive, kot prostran travnik, kjer ni ničesar.

Vir fotografije: pasja šola ZA PSA

Psu lahko pripravimo obogateno okolje: različne zanimive predmete lahko razporedimo po vrtu ali sobi in psu pustimo, da jih temeljito prevoha in razišče. Pri tem uporabljamo stvari »z zgodovino«: stara (neoprana) oblačila, neočiščeno rabljeno opremo drugih živali, njihovo dlako ali perje, čevlje, preproge, manjše kose pohištva … Pravzaprav karkoli, le da ni nevarno. Ko so predmeti pripravljeni, pustite psa raziskovati in ga pri tem le tiho opazujte. Pustite, da vse prevoha, kaj požveči in preizkusi, kam spleza in se po čem povalja. Vse to mu bo pomagalo krepiti radovednost, pridobivati samozavest in kar je najpomembneje – v taki aktivnosti bo užival.

»Vnaprej pripravljeno« obogateno okolje je tudi kosovni odpad, sosedov vrt (po predhodnem dogovoru, seveda), klet, garaža ali katerikoli drug prostor, v katerega sicer pes ne zahaja. Malo manjša verzija obogatenega okolja so tudi nakupovalne vrečke in vaša oblačila, ko pridete iz službe ali preden gredo v pranje.

Igre s pomočjo voha

Zanimiva popestritev so tudi različne igre, pri katerih pes uporablja svoj smrček. Metanje žogic ali palic lahko zamenjate za iskanje skritih predmetov, vonjev ali celo ljudi. Pse uporabljamo za iskanje drog, pogrešanih ljudi, eksplozivnih sredstev, trupel, za odkrivanje bolezni in celo opozarjanje na različne zdravstvene težave. Za vse to je seveda potrebne veliko vaje, vendar ni prav nobenega razloga, da tudi vaš pes ne bi postal domači pasji detektor izgubljene denarnice ali ključev.

Obogatitev in hrana

Obstaja vse več miselnih iger in igrač, v katerih pes išče hrano. Če seštejemo voh, hrano in psa, res dobimo instant recept za obogatitev. Vendar ne smemo pozabiti, da psi v naravi sorazmerno malo časa poiščejo za iskanje hrane. Ko jo najdejo, gre običajno za večje zalogaje (človeški odpadki, trupla živali ali hrana, ki jim jo pripravijo ljudje). Torej – pes hrano nekaj časa išče, nato se naje in počiva. Če mu hrano doziramo v majhnih koščkih ali če je ta zelo težko dostopna, lahko pes kaj hitro postane zafrustriran, prijetna aktivnost pa se spremeni v neprijetno izkušnjo.

Zato se pri igrah s hrano vedno držite naslednjih pravil:

  • pes naj bo vedno sit (na ta način se igrajte med obroki),
  • zahtevnost iskanja hrane naj bo prilagojena sposobnostim psa,
  • uporabljajte priboljške, ne odtegujte hrane od obroka,

Obogatitev s hrano pa niso nujno samo igre in igrače. Psu lahko popestrite obrok z dodatnimi sestavinami. Lahko mu ponudite različne okuse hrane v različnih posodah. Omogočite mu žvečenje različnih žvečilk za pse (v poštev pridejo na primer posušeni uhlji, bikovke in drugi živalski deli). Dovolite mu, da poliže ostanke kosila s krožnika in skupaj zložite posodo v pomivalni stroj.

Igra iskanja priboljškov

Iskanje priboljškov je prijetna in zabavna aktivnost, ki ima veliko prednosti. Če jo izvajamo pravilno, pes zadovoljuje svojo potrebo po brskanju za hrano, hkrati pa krepi koncentracijo in se pomirja.

Za srednje velikega psa potrebujete (ustrezno prilagodite količino in velikost glede na psa):

  • dve pesti drobnih, mehkih priboljškov
  • travnato površino oziroma podlago, kjer se priboljškov ne bo videlo na prvi pogled
  • čas 🙂

Priboljške naenkrat razmečite po čim večji površini (vsaj 10 m2, raje več) in pustite psu, da jih poišče. Pri tem ga pustite čisto pri miru in mu ne kažite priboljškov. Cilj je, da jih poišče sam. Začetnik skoraj zagotovo ne bo našel vseh in s tem ni nič narobe. Sčasoma se bo njegova sposobnost koncentracije izboljšala in enako količino priboljškov boste lahko skrivali po vse večji površini, vaš pes pa jih bo iskal vedno dlje.

Plan za prijetnejši vsakdan

Aktivnosti, o katerih sem pisala, se seveda ne izključujejo, obogatitev pa lahko psu privoščimo vsak dan. Pazimo le, da z aktivnostmi ne pretiravamo – psi so navsezadnje lena bitja, ki uživajo v počitku in potrebujejo svojih 14 do 16 ur spanca na dan. Koliko in katere aktivnosti so primerne, je odvisno od vsakega posameznega psa: njegove starosti, zdravstvenega stanja, telesne kondicije in drugih dejavnikov. Brez slabe vesti pa mu lahko vsak dan omogočite vohanje na počasnem sprehodu, raznoliko prehrano, žvečenje, iskanje priboljškov in raziskovanje obogatenega okolja.

Ne pozabi: Pasja šola ZA PSA je članica ZHP kluba, kar pomeni, da imate člani popust na njihove storitve!

Viri in dodatno branje:
  1. Lives of streeties: https://www.livesofstreeties.com/
  2. Kvam, A. L. (2011). Canine Kingdom of Scent.
  3. Majumder, S. S., Chatterjee, A., & Bhadra, A. (2014). A dog’s day with humans – time activity budget of free-ranging dogs in India.
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Pasja šola ZA PSA
Sledi Pasja šola ZA PSA:
Psom prijazna pasja šola, ki štirinožne prijatelje obravnava celostno. Naš pristop, naravna vzgoja, temelji na razumevanju psa, njegovih potreb, razmišljanja in predvsem komunikacije. Tečaje vodim pasja inštruktorica Alja Willenpart. Delo z zavetiškimi psi me je spodbudilo, da sem ob študiju zaključila še srednjo veterinarsko šolo in se nato vpisala na program International dog trainer education v Angliji, kjer sem leta 2017 zaključila izobraževanje pri svetovno priznani kinologinji Turid Rugaas. Znanje redno nadgrajujem na izobraževanjih doma in v tujini. Več o pasji šoli Več o Pasji šoli ZA PSA si preberite na naši spletni strani, za psa.si
Pasja šola ZA PSA
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.