Domov » Surova hrana za pse » Olja za pse, ki jih lahko uporabite v pasji hrani

Olja za pse, ki jih lahko uporabite v pasji hrani

Olja za pse so lahko odlična popestritev pasjega obroka. Čeprav velja, da naj bi pes najbolje izkoristil olja živalskega izvora, obstaja velik rastlinskih olj, ki lahko vsako po svoje doprinesejo k zdravju in boljšemu počutju psa. Vsa olja so zdrava, dokler z njimi ne pretiravate, prav tako ni nobene potrebe, da bi uporabili vsa naenkrat – najboljše pravilo je, da z njimi kolobarite, da se pa bodo poznali pozitivni učinki, morate z njimi vztrajati vsaj 2 do 3 mesece.

Ko kupujete olja za pse, naj bodo hladno stiskana in nerafinirana, saj v taki obliki ohranijo največ hranljivih snovi. Če se le da, pazite na to, da so ekološkega porekla in brez škodljivih aditivov. Res je, da so slednja dražja, a vprašajte se, koliko v resnici privarčujete na tistih, ki so poceni – koliko učinkovin in koristi dejansko ohranijo? Poleg tega olja niso tak potrošni material, da bi jih kupovali na tedenski ravni.

Olja za pse: katera so nepogrešljiva?

Spodaj je naštetih nekaj najbolj priljubljenih, jasno pa je, da niso ta edina, ki jih lahko uporabljate, seznam se prav tako redno dopolnjuje in posodablja.

Lososovo olje

Lososovo olje za psa je pač klasika, mimo katere ne moremo. Lososovo olje je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, ki pozitivno vplivajo na kožo in dlako ter psa varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi, pri neješčih psih spodbuja apetit, pri starejših psih skrbi za kognitivne sposobnosti. Je zelo neostojno, zato raje ne kupujmo na zalogo ali pa ga kupimo v obliki kapsul. Ker je losos na žalost pogosto onesnažen s težkimi kovinami, bodimo še posebej pozorni na kvaliteto olja in ter ribolovno območje in “vrsto” lososa. Najboljši so divji lososi in ne gojeni. Odlična alternativa lososovemu olju je tudi olje jeter polenovke ali krilovo olje.

Konopljino olje

V mislih imam olje industrijske konoplje, ki ga dobite praktično v vsaki trgovini z zdravo prehrano. Psu lahko brez težav ponudite “človeško” konopljino olje, saj bo zanj imelo prav tako številne pozitivne učinke kot jih ima za vas. V primerjavi z ribjim oljem ima konopljino olje idealno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki je sicer v današnji prehrani ljudi in živali sila problematično (posledice naj bi se kazale v porastu vnetnih obolenj). Konopljino olje lahko pomaga ob težav z artritisom in vneto kožo, prav tako naj bi bilo nepogrešljivo pri rakastih obolenjih, saj naj bi krepilo imunski sistem na splošno.

Kokosovo olje

Morda se komu sliši preveč eksotično za pse, a dejstvo je, da bi moral vsak pasji skrbnik imeti pri roki lonček kokosovega olja. Kokosovo olje je bogato s srednje nasičenimi maščobnimi kislinami, ki se hitreje absorbirajo in pretvorijo v energijo. Poleg tega je bogato z lavrinsko kislino, ki deluje protiglivično in protibakterijsko. Uporabimo ga lahko “od zunaj in znotraj”, še posebej praktičen je pri celjenju manjših prask in odrgnin ter za blaženje srbečice, ki spremlja alergije ali pike insektov.

Olje črne kumine

Olje črne kumine prav gotovo poznate kot univerzalno remedijo za ljudi, le malokdo pa ve, da se odlično obnese tudi pri psih. Olje črne kumine dokazano odganja notranje in zunanje zajedavce (bolhe, klope), deluje kot naravni antihistaminik, pomaga pri vnetih dlesnih, uporabimo pa ga lahko tudi pri pasji negi. Prerok Mohamed je zanj dejal, da pozdravi vse, razen smrti in številne sodobne raziskave to skoraj v celoti potrjujejo.

Česnovo olje

Česnovo olje je odlično proti notranjim in zunanjim zajedavcem, zato je lahko med sezono bolh in klopov na rednem sporedu. Česnovo olje lahko pripravite sami, recept je tako preprost, da ga boste osvojili tudi tisti, ki v kuhinji niste prav domači. Z uporabo česnovega olja pri psu ne smemo pretiravati, da ne pride do nezaželenih stranskih učinkov. Najbolje je, če naredimo kuro, pavzo in potem ponovno ponovimo vajo.

Uvajanje olja v prehrano začnite postopoma, kar pa se tiče količine, se držite navodil proizvajalca. Če boste psa na začetku predozirali, se lahko zelo hitro pojavi stranski učinek – driska, tega pa si prav gotovo ne želite niti vi niti vaš kuža.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.