Domov » Surova hrana za pse » Lososovo olje za psa

Lososovo olje za psa

Objavljeno v Surova hrana za pse

Verjetno ni pasjega skrbnika, ki še ni slišal, da je lososovo olje za psa odlično in obvezno prehransko dopolnilo, ki lahko pomaga ob številnih težavah, s katerimi se srečujejo naši kužki. Lososovo olje uživajo vsi psi po celem svetu, ne glede na to, kakšno hrano sicer uživajo (surovo, kuhano, briketirano …). A prav zaradi izjemne priljubljenosti lososovega olja in posledično hiperprodukcije, je treba za psa izbrati tako lososovo olje, ki je kakovostno. Prav tako je treba paziti pri doziranju; z lososovim oljem ni treba pretiravati samo zato, ker je zdravo, ampak ga uporabljamo po pameti in po potrebi.

Lososovo olje za psa in omega 3 maščobne kisline

Za maščobne kisline vemo, da se delijo na esencialne in neesencialne. Za slednje poskrbi organizem sam, medtem ko esencialnih maščobnih kislin telo ne zmore proizvajati samo. Če psa  hranimo z doma pripravljeno hrano, moramo poskrbeti, da jih kuža užije preko raznolike prehrane (ribe so odličen vir omega 3 maščobnih kislin). Če hranite z briketirano hrano itak hranite s “popolnimi” obroki, ki naj bi vsebovali vse hranilne snovi v idealnih razmerjih, zato morate biti toliko bolj previdni pri tem, katera prehranska dopolnila mu boste ponudili, kdaj mu jih boste ponudili in tudi zakaj.

Omega-3 maščobne kisline so v prehrani nujne, ker med drugim skrbijo za srce, ožilje, možgane, vid, v telesu naj bi tudi skrbela za preprečevanje vnetij in na splošno naj bi imela odličen vpliv na celoten imunski sistem. Dokler je pes zdrav in nima težav, je prav gotovo nesmiselno, da bi mu dodajali lososovo olje, samo zato, ker je zdravo, saj lahko s tem porušimo naravna razmerja, ki sicer vladajo v organizmu. Veliko se recimo govori o idealnem razmerju med kalcijem in fosforjem (1:2), a pomembno je recimo tudi razmerje med omega-3 in omega-6. Mimogrede, zaradi sodobnega načina življenja so ta razmerja pri ljudeh precej porušena.

Kdaj je lososovo olje smiselno dodajati v prehrano?

Omega-3 maščobne kisline so v obliki svežih rib (sardele) ali lososovega olja za psa odlična podpora ob različnih zdravstvenih težavah ali kroničnih obolenjih, saj kot sem že zgoraj napisala, omega-3 maščobne kisline odlično vplivajo na imunski sistem.

Lososovo olje je smiselno dodajati: 

  • če ima pes težave s suho kožo, alergijami, prhljajem, kožnimi ekcemi …,
  • pri težavah s sklepi,
  • ob težavah, ki so povezane s srcem in ožiljem,
  • če je psička breja,
  • pri težavah z ledvicami in pri nekaterih vrstah raka,
  • pri težavah z upočasnjen prebavo,

“Učinek” seveda ni viden takoj, ampak čez nekaj časa. Lososovo olje za psa prav tako ni zdravilo in ne pomeni, da bodo bolezni kar izginile. Za reševanje zdravstvenih težav se morate seveda obrniti na veterinarja ali pa težave reševati s katero izmed dopolnilnih metod zdravljenja.

Lososovo olje pa je med drugim odličen izhod v sili, če psu sami pripravljate hrano, a ne mara jesti svežih rib, pri nekaterih izbirčnih in starejših psih pa zelo pomaga pri spodbujanju apetita.

Na vseh oljih, ki jih boste kupili, pišejo podrobna navodila za doziranje. Sama običajno lososovo olje v prehrano dodajam kampanjsko, predvsem v spomladansko-poletnem času, ko je Ronova koža prizadeta zaradi alergij. Lososovo olje psu vedno dodajajte počasi, sicer se lahko zgodi, da pride do prebavnih težav ali mehkega iztrebka.

Katero lososovo olje kupiti?

Moje mnenje je, da pri lososovem olju ne smemo šparati. Ker gre za enega izmed bolj priljubljenih prehranskih dopolnil in ker je losos ena izmed bolj onesnaženih rib, moramo toliko bolj paziti kaj in od koga, predvsem pa od kje kupujemo. Prvo kot prvo, lososovo olje za psa mora biti hladno stiskano in “čisto”, kar pomeni, da mora biti 100 % lososovo olje in absolutno brez barvil, konzervansov in drugih dodatkov. Po mnenju nekaterih naj bi bilo pomembno tudi področje ribolova in podatek, ali gre za gojene ali divje losose, ampak se mnenja tako grozno razlikujejo, da vam garantiram, da ne boste prišli doma. Pri lososovem olju morate paziti tudi na to, da ga ne hranite direkt na sončni svetlobi ali neposredno v hladilniku, saj se v nasprotnem primeru zelo hitro pokvari.

Odlično lososovo olje za psa dobite tukaj >>>

Viri in nadaljnje branje:
Healthy Pets Mercola

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)