Domov » Trendi » Pozimi potrebujejo posebno nego!

Pozimi potrebujejo posebno nego!

Objavljeno v Trendi

Jutranji mraz že ostro brije in kaj ne bi, saj smo tik pred tem, da se začne zima v pravem pomenu besede. Jej! Mehek in puhast sneg bo tudi najbolj zapečkarske kosmatince privabil k zimskim vragolijam, pasji skrbniki pa bomo hitro soočeni z izzivi, ki jih prinašajo nizke temperature. Tačke so brez dvoma zelo na udaru, zato si poglejmo, kako jih zaščititi – in zakaj.

Nobena vremenska skrajnosti ni v redu

Pozimi tarnamo nad previsokimi temperaturami, a tudi zelo nizke temperature terjajo svoj davek. Mrzlo in vlažno vreme neugodno vpliva na starejše pse in pse, ki imajo težave s sklepi, saj pozimi take težave bolj pridejo do izraza ali se izrazito poslabšajo. Kratkodlake pse oz. pse ki so po trebuhu goli, moramo pred mrazom zaščititi s plaščkom, saj ni nič nenavadnega, da jih zebe; in ne, oblačenje psa ni počlovečevanje, je zaščita! Pri vseh psih moramo biti pozorni, da jih pred aktivnostjo dobro ogrejemo, npr. s hitro hojo, poskrbeti pa moramo tudi za zaščito tačk (blazinic) pred mrazom. Pasje blazinice so namreč izjemno občutljive, če so razpokane in poškodovane, pa so krasno izhodišče za različne težave. In tega nočemo ?

Celjenje pasjih blazinic je dolgotrajno

Če si je vaš pes že kdaj poškodoval blazinico, potem veste, da je okrevanje dolgotrajno. Blazinice so namreč vedno izpostavljene (pes pač hodi po vseh štirih, a ne ? ), kar otežuje celjenje, zato je take težave vedno bolje preprečiti kot zdraviti. Pred vročim asfaltom in posoljeno sprehajalno potjo jih lahko zaščitimo na različne načine: s pasjimi čevlji, rednim umivanjem po sprehodih (zaradi soli) ter z različnimi zaščitnimi mazili.

Sama najraje uporabljam različne kreme, mazila in olja, ki Ronove tačke naredijo mehke kot dojenčkovo ritko ?

Razpokane in poškodovane blazinice lahko namreč hitro postanejo idealno gojišče za različne mikroorganizme, zaradi česar zlahka pride do sekundarnih težav, ki še dodatno podaljšajo celjenje. In prav zaradi tega je preventiva boljša kot kurativa!

Še nekaj PRO idej za zimsko nego tačk:

  • Pristrizite dlako, ki raste med prsti in blazinicami. Tako se boste izognili snežnim bunkicam med prsti, ki lahko med hojo povzročajo težave.
  • Če je sprehajalna površina posoljena, tačke po sprehodu obvezno umijte. Za to ni vedno treba psa dajati v banjo ali kabino pod tuš, zadostuje že manjši lavor z vodo ali mokra krpa, s katero ornk obrišete tačke.
  • Vse proizvode za nego pasjih blazinic nanesemo na čiste tačke in suhe blazinice; prvo rundo tik pred sprehodom, ob hudem mrazu in snegu pa kuro ponovimo še po sprehodu.

Moja izbira: kombinacija različnih olj

Že preteklo zimo sem se navdušila nad negovalnim sredstvom za pasje blazinice, ki vsebuje kombinacijo različnih negovalnih olj: olje makedamije, sivke, evkaliptusa in čajevca. Preden skočite v zrak, kot češ kaj govorim, saj so oreščki makedamije za psa strupeni, zakaj bi potem z njimi mazali psa, naj pojasnim, da mi je proizvajalec zagotovil, da je uporaba omenjenega olja oz. kombinacije olj popolnoma varna. Olje namreč ne vsebuje enakih sestavin kot oreščki, zato je uporaba olja v tem produktu popolnoma varna, tudi če si pes poliže tačke. Tisti, ki ste bolj domači v pasji kozmetiki, ste olje makedamije gotovo zasledili že v različnih pasjih šamponih, saj vsebuje veliko E vitamina, ki je odličen za kožo. Poleg tega pa – valjda ne bi na svojem psu uporabila karkoli, kar bi lahko že potencialno ogrozilo njegovo zdravje, kaj šele življenje?

Olji čajevca in evkaliptusa sta odlični v boju proti mikrobom, medtem ko sivkino olje deluje blagodejno občutljive pasje blazinice, saj preprečuje razpoke, odlično pa tudi deluje na kožo, ki so ji prizadele opekline in odrgnine. Prav zaradi tega lahko omenjeno olje za nego tačk uporabite tudi za nego suhe in razpokane pasje kože. Pri tem pazite le, da olje nanesete neposredno na prizadeto kožo (da se sicer ne porazgubi na dlaki).

Olje za nego tačk vsebuje zgolj naravne sestavine.

Ne čakajte, da razpokajo

Ko bodo pasje blazinice razpokale, boste v nego morali vložiti še več pozornosti in skrbi, kot če boste zanje začeli skrbeti ob prvih hladnih zimskih dnevih. Če ste vašo obutev že davno menjali za čevlje z zimskim podplatom, je zdaj že skrajni čas, za zimo opremite tudi vse štiri tačke vašega najboljšega kosmatega prijatelja. Razpokane blazinice vas bodo kvečjemu prikrajšale za kakšen sprehod ali dva, kar pa, roko na srce – ni vredno!

Olje za nego tačk dobiš tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.