Domov » Ostalo » Pes pozimi: 10 predlogov za lajšanje zimskih tegob

Pes pozimi: 10 predlogov za lajšanje zimskih tegob

Objavljeno v Ostalo

Ko zunaj pritisne mraz, se ljudje pred sprehodom s psom ovijemo v topla oblačila in konkreten zimski plašč, obujemo zimske čevlje in nase navlečemo še rokavice, kapo in šal. Pes pozimi in pravzaprav skozi vse leto, ne glede na temperature, je oblečen v en in isti outfit – kožuh. Nekateri imajo bolj debelega in kosmatega, drugi so bolj skromno obdarjeni in po svetu hodijo z bolj kot ne golim trebuhom, saj ima tukaj vmes prste genetika in pasemske značilnosti. Če vzamem dva skrajna primera: normalno je, da je mati narava samojede zaščitila z gostim kožuhom, ki jih ščiti pred polarnim mrazom in vetrom, prav tako kot je normalno, da imajo čivave tako dlako, ki jim omogoča lažje prenašanje visokih temperatur. A ker psi ne živijo več v naravnem okolju, ki je bilo za njih predvideno, moramo skrbniki poskrbeti, da se bodo dobro počutili tudi v hladnejšem delu leta in navkljub splošno sprejetemu prepričanju, včasih samo pasji kožuh ni dovolj.

Res je, da so psi bili ustvarjeni za življenje zunaj, a evolucija in globalizacija sta naredili svoje in danes se marsikateri pes pozimi pretirano praska, si uniči blazinice ali pa ima konstanto težave s sečili in drugimi prehladi. Zakaj jim ne bi tega prišparali, če se le da? Kako lahko še poskrbimo za psa v bolj hladnih zimskih dneh?

Poskrbite za pasje blazinice

Pasje blazinice ne marajo ekstremnih vremenskih razmer, ker so zelo občutljive, zato jih moramo ustrezno zaščititi oz. poskrbeti za pravilno nego. Če se psu nabirajo snežne kroglice, lahko pristrižete dlako med blazinicami in tako onemogočite sprijemanje snega na dlako med prsti, kar onemogoča normalno in sproščeno hojo. Tačke lahko zaščitite tudi s pasjimi čeveljčki, sploh če je pes bolj občutljiv od povprečja ali pa ima s tačkami še kakšne druge težave (vnetja, glivice itd.) Če so površine, kjer se običajno sprehajate, posoljene, morate tačke po sprehodu obvezno splahniti z mlačno vodo, saj sol razžira blazinice.

Na blazinice pa ne pozabite niti takrat, ko zunaj sicer ni snega, so pa nizke temperature. Če so blazinice razpokane in suhe, jih zaščitite s kremo za pasje blazinice, vazelinom ali s katero drugo mastno kremo (ognjičeva krema, recimo).

Sprehodi naj bodo prilagojeni

Ljubezen do mraza in nizkih temperatur je relativna in odvisna od psa do psa, njegove starosti in zdravstvenega stanja. To moramo upoštevati na sprehodih, pa čeprav to pomeni krajši sprehod kot običajno ali več krajših sprehodov namesto enega daljšega. Opazujte psa, kako se počuti: če cvili, se trese, noče več naprej ali daje katere druge očitne znake, da mu nekaj ne ustreza, potem mu zimske temperature očitno niso po godu. Če vam čas le dopušča, bi bilo najbolj idealno, da se na sprehod s psom odpravite takrat, ko je sonce najvišje na nebu (če je dan sončen, seveda).

Ogrevanje pred akcijo

Aktivni sprehod vedno začnite z ogrevanjem: preden psa spustite v galop, prakticirajte vsaj 10 do 15 min hitre hoje ter se tako izognete poškodbam, ki bi nastale zaradi neogretih mišic. Idealno bi tudi bilo, če bi psa, preden greste na sprehod, rahlo ohladili – postavili za 10 do 15 min v najbolj hladen del stanovanja ter ga tako pripravili na temperaturno razliko, ki ga čaka zunaj.

Pazite predvsem na seniorčke

Seniorčki potrebujejo posebno pozornost, sploh pozimi, poleti ali pa … ah, seniorčki vedno potrebujejo posebno pozornost 🙂 Če ima kuža težave s sklepi, poskrbite, da mu bo še posebej toplo, lahko tudi s termoforjem ali ogrevanim ležiščem, če mu to ustreza. Sprehode omejite oz. aktivnost prilagodite volji vašega seniorja.

Preprečite suh zrak v stanovanju

Ste morda opazili, da se pes pozimi več praska ali pa ima prhljaj? Morda pa enkrat za spremembo niso krive alergije ali hrana, temveč ogrevanje. Ne glede na to, katero vrsto ogrevanja uporabljate, to suši zrak v stanovanju in suh zrak posledično suši tudi kožo, pa ne samo človeško, temveč tudi pasjo. Ljudje lahko to težavo rešimo tako, da si na obraz bolj na debelo namažemo nekaj več vlažilne kreme, pri psih pa tega ne moremo ravno prakticirati. Elegantna rešitev za vse člane gospodinjstva je vlažilec zraka, za silo bo pomagala tudi mokra brisača na radiatorju.

Prilagodite prehrano

Zima in nizke temperature ne pomenijo nujno tudi bolj kalorične hrane, saj je prehrano treba vedno prilagoditi aktivnosti psa; če sta pozimi s psom bolj aktivna, je popolnoma normalno, da mora tudi prehrana biti bolj kalorična in enako velja za pse, ki živijo zunaj. Če pa je zima za vašega kosmatega prijatelja bolj kot ne sinonim za hibernacijo, ni nobene potrebe po tem, da bi ga hranili z bolj kalorično hrano, ker potem bo treba spomladi na dieto – in diete niso fajn!

Izberite primerno ležišče za psa

Če pes spi v kurilnici ali katerem drugem prostoru, ki sicer ni ogrevan ali pa so tla zelo hladna, poskrbite, da bo spal »na toplem«: kakšna odeja več ne bo odveč, če pa so tla zelo hladna, poskrbite za ustrezno košaro ali dvignjeno ležišče. Če pes spi v hiši/stanovanju, naj ležišče ne bo neposredno ob radiatorju, ker to pomeni še večjo temperaturno razliko v primerjavi z vremenskimi razmerami zunaj. Če se pes vseeno ne more upreti spanju ob radiatorju, ga pred sprehodom ohladite v hladnejšem prostoru (psa, ne radiator 🙂 )

Preprečite čezmerno uživanje snega

Sneg marsikateremu psu pomeni nepopisno veselje in ga ni lepšega kot skakanje in dirkanje po sveže zapadlem in mehkem snegu. Veliko psov si privošči sneg tudi kot prigrizek, kar načeloma ni problematično, dokler se snega ne začnejo dobesedno nažirati. Mrzel sneg pa ni ravno dober za črevesje, ki se zaradi tega lahko prehladi, včasih lahko pride tudi do blage driske. Če se le da, preprečite čezmerno uživanje snega, če pa boste opazili, da bo snežnih sprehodih pes več lula, načeloma ni panike, ker je sneg voda 🙂 Lahko pa psa po sprehodu ogrejte od znotraj z mlačno vodo z okusom ali pa s pasjo župco.

Oblačenje psa ni samo modna muha

Pse s kratko dlako, občutljive in starejše pse oblecite, ter se tako izognite raznim vnetjem mehurja ter morebitnim drugim zdravstvenim težavam. Ne skrbite za to, kaj bodo rekli drugi, ker drugi nimajo vašega psa in oni ne bodo krili veterinarskih stroškov, če bi slučajno prišlo do zdravstvenih težav. Plašči za pse so cenovno dostopni in lahko preprečijo marsikatero zimsko neprijetnost.

Pospravite hladilne tekočine (antifriz)

Če si boste zaradi nizkih temperatur antifriz postavili nekam na vidno mesto, poskrbite, da bo vseeno dovolj oddaljeno od pasjega smrčka. Antifriz je za živali (in ljudi) zelo strupen, saj predvsem pse premami njegov sladkast vonj in okus.

Ali je pes pozimi lahko zunaj?

Psi, ki živijo zunaj, so morda bolj vajeni na nizke temperature, a to nikakor ne pomeni, da jih (nikoli) ne zebe. Če imate psa, ki pozimi živi zunaj, morate biti še posebej pozorni na to, da ima vedno na voljo svežo vodo (voda ob nizkih temperaturah zmrzne), zato si čim prej nabavite ali naredite ogrevano posodo za vodo. Podobno velja za hrano, ki ob nizkih temperaturah prav tako zmrzne – bodite pozorni, da pes poje hrano takrat, ko mu jo dostavite.

Psu omogočite izolirano uto, v uti pa dvignjeno ležišče z materiali, ki dobro izolirajo, recimo volnena odeja ali ležišče, napolnjeno z volno. Psu lahko nabavite tudi ogrevano ležišče. V najbolj mrzlih zimskih dneh pa mu le omogočite bivanje v notranjih prostorih, ker … a je treba res posebej razlagati, zakaj?

So pa mrzli dnevi odličen razlog za stiskanje s psom na kavču 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.